Sambata, 7 martie, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzau a avut loc gala de decernare a premiilor Festivalului International de Film BUZZ CEE, festival dedicat cinematografiei din Europa Centrala si de Est. 

Iata care sunt castigatorii celor 4 trofee: Long BUZZ, Real BUZZ, Short BUZZ si Pop BUZZ, ale primei editii BUZZ CEE:

Sin & Illy Still Alive (Germania, 2014), lung metrajul de debut al regizoarei Maria Hengge (foto dreapta), a fost desemnat castigatorul trofelului Long BUZZ. 

„Un film simplu, dar bine realizat si emotionant despre o tanara aflata pe punctul de a incepe o noua viata”, si-a motivat alegerea juriul compus din Dan Chisu, Igor Cobileanski si Maya Vitkova. Filmul a primit din partea Cinelab Romania servicii de postproductie in valoare de 7000 Euro.

Trofeul Real BUZZ pentru Cel mai bun documentar a fost castigat de productia romaneasca Robotelul de aur (2015), realizata de tinerii regizori Mihai Dragolea si Radu Mocanu, pentru “maniera nepretentioasa  de a spune o poveste care dintr-una locala a devenit una globala”. 

Subiectul principal este buzoianca Steluta Duta, multipla campioana la box, o tanara ambitioasa, dar extrem de incercata de viata. Juriul competitiei de documentar a fost format din Alex Shiriaieff, Claudiu Mitcu, George Kalomenopoulos si Aurelian Nica.

Dispozitiv 0068 (Romania, 2014), un scurt metraj regizat de Radu Barbulescu, care are in centrul povestii un lunetist ce se instaleaza in apartamentul unei batrane paralizate pentru asigurarea perimetrului pe parcursul summitului NATO de la Bucuresti, este castigatorul trofeului Short BUZZ “pentru modul inteligent  in care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic si narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emotie si umor controlate si dozate foarte bine in favoarea operei cinematografice”. 

Din juriul competitiei de scurt metraj au facut parte Iulia Rugina, Eugen Kelemen, Dan Burlac si Emanuel Lazarescu.

Ambele filme au primit si servicii de post-productie in valoare de 2000 de Euro din partea Cinelab Romania.

Zapada / Snow (Bulgaria, 2015), in regia lui Ventsislav Vasilesv, o drama puternica despre familie, tradare, alegeri si iertare, a fost ales de catre public drept castigator al trofeului Pop BUZZ. De asemenea, filmul a primit si o mentiune speciala din partea juriului competitiei de lung metraj. 

Trofeul Real BUZZ pentru Cel mai bun documentar a fost castigat de productia romaneasca Robotelul de aur. In imagine, unu din regizorii filmului Mihai Dragolea (mijloc) si Steluta Duta.

BUZZ CEE a avut loc la Buzau, in perioada 4 – 8 mai, in 3 locatii centrale (Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian si Sala Consiliului Judetean Buzau), iar de-a lungul celor cinci zile, buzoienii au putut viziona 53 de filme, romanesti si internationale, de lung si scurt metraj, precum si documentare.

BUZZ CEE este un festival dedicat regiunii Europa Centrala si de Sud-Est, care si-a propus sa promoveze productii de calitate din tarile din regiune si sa aduca la Buzau filme care ajung rareori pe marile ecrane din Romania.

BUZZ CEE, Festivalul International de Film Buzau, este organizat de Asociatia CulturALL, in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau, Primaria Buzau si Consiliul Local Buzau si sustinut de TVSat 2002, Teatrul George Ciprian Buzau, Institutul Maghiar din Bucuresti Balassi si Cinelab Romania. 

CulturaALL este o asociatie dedicata culturii romanesti si europene si promovarii acesteia, prin intermediul organizarii de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relatiile inter-culturale intre Romania si tarile din Europa.


Din aceeasi categorie...

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Cel mai mare eveniment dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video și cosplay, Comic Con România deschide porțile celei de-a unsprezecea ediții vineri, 19 aprilie.

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.