Cel mai mare festival de film din Romania incepe peste 5 zile la Cluj-Napoca. 

Intre 27 mai si 5 iunie, Festivalul International de Film Transilvania va aduce o selectie de filme unul si unul, concerte cu trupele momentului, expozitii, dezbateri si petreceri. 

248 de productii - dintre care 216 lung metraje si 32 de scurt metraje - din 64 de tari vor rula pe ecrane si circa 850 de invitati romani si straini vor ajunge la Cluj in timpul festivalului. 

20 de locatii vor gazdui proiectii si evenimente speciale, iar mai mult de 300 de voluntari vor asigura buna lor desfasurare, alaturi de echipa TIFF.

INVITATI

Vor sosi la Cluj, special pentru TIFF, Iain Smith, unul dintre cei mai influenti si prolifici producatori de film europeni, omul din spatele unor blockbustere ca Mad Max: Drumul Furiei, Al cincilea element sau Sapte ani in Tibet. Acesta va primi Premiul Special pentru Contributia adusa Cinematografiei Mondiale. 

Vor fi celebrate pentru intreaga cariera si actritele Carmen Galin, care va fi distinsa cu Premiul de Excelenta, si Lujza Orosz, careia ii va fi inmanat Premiul pentru intreaga activitate. 

Regizorul japonez Sion Sono, „copilul teribil” al cinema-ului independent japonez, caruia TIFF ii dedica o retrospectiva ampla, va fi insotit de actrita Megumi Kagurazaka

Cel mai cunoscut cineast lituanian, Sarunas Bartas, se va intalni cu publicul in cadrul Focus Lituania, alaturi de fiica sa, actrita Ina Marija Bartaite

Regizorul turc Zeki Demirkubuz va fi omagiat in sectiunea 3x3.

Un invitat aparte este Richard Pena, mare iubitor de cinema romanesc, profesor la Columbia University si fost director de program al Film Society of Lincoln Center, care a curatoriat sectiunea Midnight Delirium si va juriza competitia din Zilele Filmului Romanesc. 

Printre personalitatile influente in lumea filmului se numara si Wieland Speck, directorul sectiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, si Bill Guentzler, directorul artistic al Cleveland International Film Festival. 

Vor sosi la Cluj si actrita bulgara Margita Gosheva, premiata pentru The Lesson la TIFF 2015, regizorul Tomasz Wasilewski (United States of Love), cineastii Dietrich Bruggemann (Heil), Pablo Aguero (Eva Doesn’t Sleep), Sergio Machado (The Violin Teacher), Tomer Heymann (Mr. Gaga), Manolo Cruz (Between Sea and Land), Fekete Ibolya (Mom and Other Loonies in the Family), actrita Jurga Jutaite (Vanishing Waves). 

Delegatii importante din tarile invitate la TIFF 2016, in cadrul sectiunii Focus – Lituania, Croatia, Liban – vor ajunge in oras in perioada festivalului. 

Catalin Cristutiu, membru al juriului competitiei, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Vlad Ivanov, Dragos Bucur, Tudor Chirila, Pavel Bartos, Monica Birladeanu, Maria Popistasu, Cosmina Stratan, Olimpia Melinte, Diana Cavaliotti, Cuzin Toma, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Gabriel Achim, Paul Negoescu, Bogdan Mirica, Dan Chisu, Dorian Boguta sunt cativa dintre invitatii romani asteptati la TIFF. 

SECTIUNI

Doua sectiuni tematice ii vor incanta pe cinefili anul acesta: #Animal, cu filme in care animalele joaca un rol central, si Cinema, Mon Amour – documentare cu si despre cinema. 

Midnight Delirium va anima salile TIFF la miezul noptii, cu filme horror din America Latina. 

Sectiunile obisnuite Competitie, Supernova, Umbre, Fara limita, Ce se intampla, documentarule?, Zilele Filmului Romanesc, Suspecti de serviciu, Ziua Maghiara, EcoTIFF, EducaTIFF revin in programul festivalului, alaturi de Ziua HBO, partenerul traditional al TIFF-ului. 

In sectiunea 3X3, alaturi de Sarunas Bartas si Zeki Demirkubuz, vor fi aduse in atentia cinefililor filmele regizoarei Chantal Akerman

Zilele Diversitatii vor aduce in prim plan, ca in fiecare an, filme dedicate minoritatilor etnice. 

PROIECTII SPECIALE

Festivalul se va deschide in Piata Unirii pe 27 mai, de la 20.45, cu premiera mondiala a 6,9 pe scara Richter, in prezenta lui Nae Caranfil, un spectacol stradal cu acrobati al francezilor Transe Express si alte surprize. 

Tot in Piata Unirii, pe 3 iunie, producatorul Iain Smith se va intalni cu publicul la proiectia blockbusterului pe care l-a produs, Mad Max: Drumul Furiei. 

Carmen Galin va povesti despre rolul sau memorabil din Faleze de nisip (1982) sambata, 4 iunie, de la 15.00, la Cinema Victoria, iar actrita Luija Orosz va lua parte la proiectia peliculei Urgia (1978) vineri, 3 iunie, ora 14.30, la Cinema Arta.

Un tribut in memoria cineastului Ovidiu Bose Pastina va marca 10 ani de la disparitia sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineasti si apropiati vor participa la proiectia catorva dintre filmele sale scurte. 

In parteneriat cu Discovery Romania, TIFF ii va dedica o proiectie speciala primului cosmonaut roman care a zburat in spatiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiectia filmului Operation Avalanche (SUA), precedat de scurt metrajul Opt zile in cosmos (arhiva Sahia Film), sambata, 28 mai, ora 18.30, la Casa de Cultura a Studentilor. 

La 10 ani de la lansare, echipa Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat si in varianta pentru persoane cu deficiente de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Marasti. 

In spectaculosul Archai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmari comedia Doua Lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta.

CONCERTE & EVENIMENTE SPECIALE

TIFF inaugureaza anul acesta o noua locatie de concerte - Urania Palace (str. Horea, nr. 4), fostul cinematograf Favorit. 

Serile, de la 21.00, la TIFF Music Nights vor canta live The Mono Jacks (28 mai), Byron (29 mai), Baasch (Polonia) si Baba Dochia (31 mai), Suie Paparude (1 iunie) cu Orkid in deschidere, Omul cu Sobolani (2 iunie), Urma (3 iunie) si Vita de Vie (4 iunie). 

O noua locatie pe harta TIFF este Castelul de la Gilau, unde se va sarbatori Ziua Maghiara cu doua concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic si Bagossy Brothers Company, si proiectia filmului Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, de la 19.00. 

O alta locatie neconventionala va fi Biserica Romano-Catolica Sfanta Treime (Str. Universitatii, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniata la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety (Franta) pe 30 mai, de la 20.30. 

Casa de Cultura a Studentilor va fi gazda catorva dintre cele mai spectaculoase evenimente de anul acesta: Zone Libre Revisite 2001, cu muzica originala pe o versiune remontata a capodoperei 2001: O odisee spatiala (29 mai), concertul exceptionalului artist finlandez Kimmo Pohjonen (30 mai), acompaniamentul live al americanilor de la A Hawk and a Hacksaw pentru Umbrele stramosilor uitati, de Sergei Paradjanov (31 mai), concertul aniversar Alexandrina, care celebreaza 10 ani de scena (1 iunie) si cine-concertul renumitei trupe britanice British Sea Power, care va acompania documentarul From the Sea to the Land Beyond (4 iunie).

La Casa TIFF, concertele vor incepe la 22.00. Vor anima atmosfera Garbanotas Bosistas, o trupa de rock neo-psihedelic din Vilnius, Coma (acustic), islandezul Bardi Johannsson, cu un DJ set memorabil, trio-ul olandez-begian De Beren Gieren, americanii de la A Hawk and a Hacksaw, melodiile „Rough Romanian Soul” ale celor de la Zmei3 si muzica celor de la Zum.

Week-end la Castel ii asteapta pe copii si parinti cu jocuri, activitati si surprize, pe 28 si 29 mai, intre 11.00 si 19.00. 

O parada a tobosarilor, cu artificii si efecte pirotehnice a trupei Transe Express si un documentar fascinant despre lumea circului, The Show of Shows, vor anima Castelul Banffy de la Bontida in seara de 28 mai, in timp ce pe, 29 mai, muzica islandezului Bardi Johannsson, interpretata de Orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijata de Simona Strungaru, va insoti imaginile bizare din Häxan: Witchcraft Through the Ages, un controversat horror mut suedez din anii 20.

Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gandit in jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, si a restaurantului sau. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marti, 31 mai, de la 18.30, si va fi urmat de o petrecere gastronomica intretinuta de chef D’Artagnan

Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare libera, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneza cu zombie Juan de los Muertos va fi urmata de o petrecere cu tematica horror, iar pe 2 iunie, clujenii sunt asteptati cu animalele lor de companie la Truman, o oda adusa prieteniei si dragostei, in care un caine are un rol important in viata stapanului sau. 

PROIECTE

A 8-a editie de EducaTIFF, programul de educatie media si cinematografica, ii va implica pe elevi in vizionari de film, ateliere speciale si seminarii de critica de film. 

Continua si Let’s Go Digital, ajuns la a 14-a editie si adresat tinerilor cu varste intre 14 şi 18 ani. LGD a avut anul acesta un numar record de 100 de inscrisi eligibili - 89 de juniori si 11 seniori.

In al cincilea sau an, Transilvania Talent Lab se adreseaza de aceasta data managerilor de sali de cinema sau celor ce işi doresc sa urmeze aceasta cariera in Romania si Republica Moldova. 

Programul vine in sprijinul celor care conduc putinele sali ramase deschise sau al celor care işi doresc sa porneasca pe acest drum, oferindu-le accesul la un training profesionist, cu experti internationali.

Continua si Transilvania Pitch Stop (TPS), platforma prin care cineasti aflati la inceput de drum au sansa de a-si dezvolta si prezenta proiectele de lungmetraj in fata unor potentiali producatori si finantatori romani si straini. 

The Pitch, concurs demarat de Shorts TV, e dedicat cineastilor din Transilvania si ofera un premiu de 5.000 euro pentru productia celei mai bune idei de scurt metraj din concurs. 

In Competitia locala, adresata realizatorilor de film din Cluj, au fost inscrise 23 de productii.

In programul 10 pentru FILM, zece dintre cei mai talentati actori de pe scenele din tara, care nu au avut pana acum sansa afirmarii pe marele ecran, vor avea parte de expunere, de intalniri cu publicul si profesionistii din cinematografie, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc. 

BILETE

Biletele sunt puse in vanzare pe www.biletmaster.ro si pe aplicatia mobila TIFF incepand din 20 mai. 

De la casieriile TIFF se pot cumpara incepand de luni, 23 mai, la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City Iulius si Casa TIFF (doar pentru invitati si persoanele acreditate), iar din 27 mai in Piata Unirii si in restul locatiilor, printre care si noua Dacia Manastur. 

TEHNOLOGIE

Aplicatia TIFF 2016, care contine toate filmele si evenimentele TIFF si va include in curand programul, este disponibila in App Store si Google Play. De anul acesta, se pot cumpara bilete online direct din aplicatie. 

De asemenea, tot ca o noutate, toate biletele si cardurile vor fi scanate la intrare cu ajutorul a 20 de cititoare de coduri de bare performante. Cei care si-au achizitionat bilet online pot intra pe baza acestuia printat sau in format electronic, el putand fi scanat de pe dispozitivele mobile.

Totodata, device-urile Beacons vor permite promovarea in timp real a anumitor evenimente direct in locatiile in care au loc. 

Utilizatorii care si-au instalat TIFF App (pe iOS, Android sau daca au activata optiunea Bluetooth) vor primi notificari in timp real, daca se afla in raza beacon-ului. Notificarea va afisa o imagine si ii va permite utilizatorului sa cumpere bilet direct selectand butonul Buy Tickets.

La editia aniversara de 15 ani, TIFF deruleaza o campanie pe Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments, momentan live pe moments.tiff.ro. In timpul festivalului, pozele facute in cadrul TIFF si urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate in Piata Unirii si alte locatii din Cluj. 

Festivalul International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului National al Cinematografiei, Primariei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Cluj, Programului Europa Creativa – MEDIA al Uniunii Europene.


Din aceeasi categorie...

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Începe Festivalul Filmului Palestinian 2024: Program și bilete disponibile

Festivalul Filmului Palestinian 2024 va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.