Astra Film Festival, care in 2016 se desfasoara intre 17 si 23 octombrie, este principala platforma de expunere si un catalizator al celor mai recente productii de film documentar din Romania.

Programul DocumentaryTank@AFF (20 - 22 octombrie), platforma dedicata membrilor industriei cinematografice, va aduce impreuna la Sibiu cineasti autohtoni si europeni pentru 3 zile de networking, sesiuni de masterclass si prezentari despre noile tendinte in productia si distributia de film documentar. 

Din cadrul acestui program face parte si Romanian Docs in Progress (22 octombrie), un concurs de prezentari care va aduce laolalta 6 regizori romani pentru a-si prezenta proiectele de film documentar aflate in faza de dezvoltare in fata juriului si a unei audiente locale si internationale de profesionisti. 

Echipele castigatoare vor primi premii de post-productie si alte forme de sprijin pentru finalizarea documentarelor lor.

Selectia de documentare romanesti din programul AFF 2016 pune Romania sub lupa, chestioneaza trecutul ei si oamenii care o populeaza cu povestile lor incredibile.

In premiera nationala, The New Gypsy Kings (foto sus), un documentar inedit produs de Liviu Tipurita pentru BBC, vorbeste despre fenomenul complex care s-a creat in jurul interpretilor de manele din Romania. 

Filmul surprinde drumul catre celebritate al celor mai cunoscuti solisti, fiecare parcurgand un traseu spectaculos “de la carute la Ferrari si de la corturi la palate”, iar spectatorii au ocazia sa inteleaga aspecte din industria prospera a manelelor, care produce venituri cu sase zerouri, aduna milioane de vizualizari in online si glorifica numele regilor manelelor.

Personal / familial / social

Cum a afectat inchiderea fabricilor comuniste din Copsa Mica, cel mai poluat oras al Europei pana in 2009, viata unei familii ultra-religioase? Sotii Sicrea se tem mai tare de plata facturilor si ratelor la banca decat de poluarea agresiva care ar putea fi cauza imbolnavirii fetitei lor. Doar o rasuflare (regia Monica Lazurean-Gorgan) a fost premiat recent la Sarajevo Film Festival. 

La pol opus, Chat with Alice (regia Sandra Isabela Tent) patrunde in intimitatea unei familii atipice de artisti: 35 de ani diferenta intre el, ajuns la a 5-a casnicie si cu stagiu la spitalul de nebuni si ea, absolventa de liceu, mama, intretinand intreaga familie din videochat.

In Transilvania rurala, povestea unei adolescente de etnie roma, Angela (regia Botond Püsök), scoate la suprafata dificultatile cu care se confrunta tinerele din comunitate: lipsa educatiei si un viitor incert, inegalitatea dintre sexe si persistenta unor obiceiuri controversate, cum ar fi rapirea fetelor pentru casatorie. 

Cum depind soarta femeilor insarcinate si a viitorilor copii de sistemul medical romanesc corupt, deficitar si insalubru? Sunt insarcinata in Romania (regia Jesús del Cerro) ofera o viziune de ansamblu printr-o serie de interviuri cu (viitoare) mame din toate mediile sociale.

Trecut reconditionat

Cum devin functionale vestigii ale epocii de aur prin efortul unor intreprinzatori care vor cu tot dinadinsul sa le upgradeze? Cinema, Mon Amour (regia Alexandru Belc) descoase din interior motivele care au dus la transformarea salilor de cinema in ruine sau afaceri private prin expunerea situatiei actuale a Cinematografului Dacia, unul dintre putinele ramase functionale si ridica un dramatic semn de intrebare: Ce s-a intamplat cu cele peste 400 de cinematografe de stat care au disparut fulgerator dupa caderea comunismului? 

Filmul Blocul (regia Maria Salaru) jongleaza intre trecutul comunist al unui cartier de blocuri si realitatea de zi cu zi a locatarilor sub coordonarea riguroasa a unui administrator implicat trup si suflet pentru bunul mers al colectivului.

Destine in comunism

Istoria regimului comunist in Romania, inca obscura si distorsionata, este explorata de documentaristi in incercarea de a trasa o istorie bazata pe adevar demonstrabil. Imparateasa rosie – Viata si aventurile Anei Pauker (regia Radu Gabrea) o portretizeaza pe “cea mai puternica femeie in viata” asa cum o numea revista TIME in 1948, demitizand reputatia extrem de negativa a Anei Pauker datorata propagandei mincinoase a regimului comunist dupa epurarea ei din partid. 

Tine, Doamne, partizanii, pana vin americanii (regia Dragos Zamosteanu) scaneaza fenomenul partizanilor fugari din anii ‘40-‘50, principalul grup de rezistenta impotriva ororilor regimului comunist care contau pe o interventie salvatoare a americanilor.

Aromani

Prin abordari diferite, filmele Armanii, de la faimosii Manakia la Nu sunt faimos... (regia Toma Enache), Fratii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri inapoi (regia Eliza Zdru) si Torna, torna, fratre! (regia Marian Voicu) contribuie la cunoasterea fabuloasei comunitati de armani din Balcani. 

“Un aspect unic al festivalului este ca inca de la inceputurile sale a oferit o deschidere internationala pentru documentarele romanesti, fiind vizionate si dezbatute de public si profesionisti din domeniu, romani si straini laolalta. 

In anii ‘90 acest lucru era o premiera, acum ne bucuram ca oamenii si-au format un obicei din a veni la Sibiu pentru a lua pulsul celor mai recente productii romanesti. 

Nu cred ca exagerez daca spun ca de 23 de ani Astra Film Festival inspira si stimuleaza cineastii romani si a devenit o platforma de lansare si un catalizator al noilor productii de documentare romanesti”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film.


Din aceeasi categorie...

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Prima ediție a festivalului de fotografie și film documentar, dedicat exclusiv naturii, a fost sold-out.