Asociaţia K'Arte din Târgu Mureş și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 28 februarie – 4 martie a opta ediţia a Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureş.

Filmele vor rula la Cinematograful Arta şi sunt subtitrate în limba română sau engleză.

Zilele Filmului Maghiar la Târgu Mureş ia startul cu două evenimente conexe: miercuri, 28 februarie la G. Caffé va avea loc premiera filmului #Sohavégetnemérős / #Niciodatănusetermină, un film de generaţie, iar joi, 1 martie la Galeria K’ARTE va fi vernisată expoziţia Egy saját szoba / O cameră proprie, a artistei Simon Emőke, originară din Târgu Mureş, care trăieşte în prezent în Franţa.

Programul cuprinde producții cinematografice maghiare prezentate şi premiate în 2017 la festivaluri internaţionale de film.

În cele cinci zile alături de filme artistice de lungmetraj vor fi proiectate filme de animaţie, scurt metraje, filme experimentale şi un documentar cu tematică ardeleană (Tehenesek /Oameni și vaci), fiind prezenţi şi autorii filmului. 

Seria de proiecţii în cadrul Zilelor Filmului Maghiar la Târgu Mureş începe cu un film nominalizat pentru marele premiu la Cannes în 2017.

Filmul Jupiter holdja / Jupiter’s Moon, regizat de Kornel Mundruczó, va fi proiectat în avanpremieră românească pentru publicul târgumureșean.

Programul cuprinde şi cel mai nou film al lui Attila Gigor, Kút / Puţul, cu Udvaros Dorottya, László Zsolt, Pokorny Lia, Trokán Nóra şi Kurta Niki, artiști cunoscuți de cei familiarizați cu filmul maghiar.

Noua peliculă a lui Attila Gigor – cel care a făcut senzaţie în lumea cinematografiei maghiare cu exact un deceniu în urmă cu filmul intitulat A nyomozó / Investigatorul – are o forţă imagistică puternică în care domină metafora puţului prezentat cu ironie autoreflexivă.

Comedia intitulată Brazilok / Brazilienii prezintă într-un mod ironic, prin lumea fotbalului, societatea maghiră din mediul rural al Ungariei. În timp ce filmul Kojot / Coiotul vorbeşte despre evoluţia caracterului uman şi relaţiile dintre generaţii.

Drama istorică intitulată 1945, în regia lui Török Ferenc prezintă sentimentul de culpabilitate comună de după cel de-al Doilea Război Mondial; pelicula a fost premiată la peste douăzeci de festivaluri internaţionale de film.

Programul scurt metrajelor cuprinde cele mai bune pelicule maghiare prezente la ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional de Scurt metraje BuSho (Budapest Short), printre care şi Welcome, distins cu marele premiu al acestui festival, respectiv filmul care a cucerit Premiul Oscar pentru scurt metraje Mindenki / Toată lumea.

Zilele Filmului Maghiar de la Târgu Mureş se încheie pe data de 4 martie, în seara decernării Premiilor Oscar cu proiecţia filmului regizat de Enyedi Ildikó, Testről és lélekről / Despre trup şi suflet, un nou film maghiar nominalizat la premiile Academiei Americane de Film.

Program:

Miercuri, 28 februarie

19.00, G. Caffé: #Niciodatănusetermină (r. Dániel Tiszeker, 2016, comedie muzicală, 92 min., subtitrat în limba română)

Joi, 1 martie

19.00, Camera K'ARTE: Simon Emőke - O cameră proprie. Vernisaj.

Vineri, 2 martie

18.30, Cinema Arta – Sala Mare: Jupiter’ Moon (r. Kornel Mundruczó, 2017, dramă, 123 min., subtitrat în limba română)

20.45, Cinema Arta – Flora: Puțul (r. Attila Gigor, 2016, dramă, 97 min., subtitrat în limba română)

Sâmbătă, 3 martie

16.00, Cinema Arta – Flora: Brazilienii (r. Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba, 2016, comedie, 95 min., subtitrat în limba română)

18.00, Cinema Arta – Flora: Oameni și vaci (r. Vargyasi Levente, 2017, documentar, 50 min., subtitrat în limba română). Q&A: Vargyasi Levente (regizor), Fám Erika (dramaturg).

20.30, Cinema Arta – Flora: Coiotul (r. Mark Kostyál, 2016, dramă, 126 min., subtitrat în limba română)

Duminică, 4 martie

16.00, Cinema Arta – Flora: 1945 (r. Ferenc Török, 2017, dramă istorică, 91 min., subtitrat în limba română)

18.00, Cinema Arta – Flora: BuSho Shorts (Cele mai bune scurt metraje maghiare de la ediția a 13-a a festivalului BuSho, 112 min., subtitrat în limba engleză)

Dudás Balázs: Welcome / 2017, 30 min., dramă (13. BuSho: Marele premiu)

Lovrity Anna Kata: Insula de vulcan / 2017, 9 min., animație

Tóth Barnabás: Există un hotar / 2017, 19 min., dramă (Premiul BuSho de Bronz)

Asmon Stella: Terka Nova / 2017, 10 min., film experimental

Wunder Judit: Legătură / 2016, 10 min., animație (Premiul BuSho pentru cea mai bună animație maghiară) 

Szabó Simon: Înainte de prânz / 2016, 9 min., ficțiune

Deák Kristóf: Toată lumea / 2015, 25 min., ficțiune

20.30, Cinema Arta – Flora: Despre trup și suflet (r. Ildiko Enyedi, 2017, drama, 116 min., subtitrat în limba română)

Informaţii suplimentare: http://www.bukarest.balassiintezet.hu, illetve http://www.k-arte.ro


Din aceeasi categorie...

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Prima ediție a festivalului de fotografie și film documentar, dedicat exclusiv naturii, a fost sold-out.