Actorii George Mihăiță și Vladimir Găitan vor fi omagiați cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 12-a ediții a Galei Premiilor Gopo.

Evenimentul va avea loc pe 27 martie, la Teatrul Național I.L. Caragiale din București.

La 50 de ani de la începerea filmărilor la Reconstituirea (regia Lucian Pintilie), actorii George Mihăiță și Vladimir Găitan vor fi distinși cu Premiul pentru Întreaga Carieră în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga lor activitatea lor artistică.

Filmul regizorului Lucian Pintilie, considerat unul dintre cele mai bune filme românești ale tuturor timpurilor, a reprezentat o rampă de lansare pentru cei doi actori, aflați pe atunci la primele lor roluri pe marele ecran, și totodată începutul unei prietenii care durează de cinci decenii. 

George Mihăiță s-a născut pe 23 septembrie 1948 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” în 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu.

Deși o mare parte din activitatea artistică și-a desfășurat-o la Teatrul de Comedie, al cărui director este în prezent, actorul a mai jucat și pe scena Teatrului Bulandra și a Teatrului Național din București.

Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numară Nano în Volpone de Ben Jonson, Trofimov în Livada cu vișini de A. P. Cehov sau Titel în piesa Poker de Adrian Lustig.

Activitatea sa cinematografică include peste 30 de filme, dintre care amintim Brigada Diverse (r. Mircea Drăgan), Mama (r. Elisabeta Bostan), Ilustrate cu flori de câmp (r. Andrei Blaier), Pentru patrie (r. Sergiu Nicolaescu), dar și producții recente precum Nunta mută (r. Horațiu Mălăele), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete) sau, încă nelansatul lung metraj al lui Stere Gulea, Moromeții 2. 

Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie, clasa prof. George Carabin și Elena Negreanu, și a debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile în piese ca Mutter Courage de Bertholt Brecht, Trei surori de A.P. Cehov, 12 oameni furioși de Reginald Rose sau Pierrot de Molière.

După debutul cinematografic în Reconstituirea, au urmat roluri în filme precum Căldura (r. Șerban Creangă), Puterea și adevărul (r. Manole Marcus), Pe aici nu se trece! (r. Doru Năstase), Zbor periculos (r. Francisc Munteanu), Secretul lui Nemesis (r. Geo Saizescu), Omul zilei (r. Dan Pița) sau Detectiv fără voie (r. Silviu Jicman). 

În 2002, Vladimir Găitan și George Mihăiță au fost decorați cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, “pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră, a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Ion Dichiseanu, Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Gala Premiilor Gopo 2018 – ediția a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale. 


Din aceeasi categorie...

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Lynx Festival 2024 va avea loc între 4 - 9 iunie

Prima ediție a festivalului de fotografie și film documentar, dedicat exclusiv naturii, a fost sold-out.