Cea de-a șaptea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 16 – 20 octombrie, la Brașov.

În afara competiție de lung metraj, vor fi proiectate mai multe filme în avanpremieră națională dar și în premieră la Brașov. 

Printre aceste filme, menționăm Zombieland: Rundă Dublă, Familia Addams, The Lighthouse, The Dead Don’t Die, Maleficent: Suverana Răului

Proiecțiile vor avea loc la Centrul Cultural Reduta și la Cinema One din Brașov.

Festivalul se deschide miercuri, 16 octombrie cu filmul american Zombieland: Rundă Dublă / Zombieland: Double Tap, acesta fiind proiectat în avanpremieră națională, de la ora 19.00 la Centrul Cultural Reduta din Brașov.

La un deceniu după ce Zombieland a devenit un film clasic, actorii principali (Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin și Emma Stone) se reunesc sub comanda regizorului Ruben Fleischer (Venom, Zombieland) și a scenariștilor Rhett Reese & Paul Wernick (Deadpool) pentru Zombieland: Rundă Dublă.

In acest sequel, protagoniștii vor avea de-a face cu zombii evoluați, cu alți supraviețuitori și cu provocările noii și improbabilei familii pe care o formează. Columbus, Tallahasse, Wichita și Little Rock se mută într-o zonă populată de zombi, unde trebuie să facă față pericolului care se ivește la fiecare colț.

Zombieland: Rundă Dublă va avea premiera în România pe 25 octombrie și este distribuit de InterComFilm.

La Cinema One, va fi proiectat în avanpremieră națională Familia Addams (SUA 2019). The Addams Family este bazat pe benzile desenate cu același nume, de Charles Addams și regizat de Conrad Vernon și Greg Tiernan, creatorii filmului Sausage Party (2016). 

Această animație comică este separată de filmele realizate în anii ’90 (The Addams Family, 1991 și Addams Family Values, 1993)

Într-o atmosferă horror, în care durerea provoacă plăcere și dezastrul este distractiv, ei se simt ca acasă. Membrii acestei familii atipice se pregătesc de o reuniune de familie, pentru a sărbători un eveniment important, dar planurile le sunt date peste cap, când o gazdă vicleană a unui reality-show își face apariția în viața lor.

The Lighthouse și The Dead Don’t Die completează lista de filme proiectate în afara competiției la Dracula Film Festival.

The Lighthouse este filmat în alb-negru, și acțiunea se desfășoară pe o insula în New England în anul 1890, unde doi paznici de far, Thomas Wake (Willem Dafoe) și Ephraim Winslow (Robert Pattinson) își pierd mințile în izolare.

Filmul va avea premiera mondială vineri, 18 octombrie, iar în România se vede la Dracula Film Festival, la Gala de decernarea Premiilor DFF, sâmbătă 19 octombrie, la Centrul Cultural Reduta din Brașov.

Filmul a avut avanpremiera la Festivalul de Film de la Cannes din acest an.

The Dead Don’t Die este o comedie de groază, filmul fiind scris și regizat de Jim Jarmusch. În distribuție apar vedetele Adam Driver, Bill Murray, Tom Waits, Iggy Pop și Selena Gomez.

Filmul a avut premiera mondială în ziua de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes din acest an.

Tot în afara competiție Dracula Film Festival, vor fi proiectate mai multe filme de gen, care au avut premiera recent sau în perioada imediat următoare, în cinematografele din România: It Chapter Two / It: Capitolul 2, Joker, Ready or Not / Scapă cine poate.

Masterclass Lamberto Bava, Ziua Ion Popescu-Gopo, Workshopuri Dracula Digital și Parada Zombie, evenimente speciale din cadrul Dracula Film Festival 2019

O serie de evenimente speciale au loc în cadrul Dracula Film Festival, evenimente care completează cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului (competiția de lung metraj, scurt metraj internațional, scurt metraj românesc și Dracula Digital).

Cineastul şi producătorul Lamberto Bava (n. Italia, 3 aprilie 1944), o legendă a cinematografiei horror contemporane, este invitatul special al ediţiei cu numărul VII al Festivalului de Film Dracula. 

În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Dracula Film Festival, de sâmbătă seara, 19 octombrie, Lamberto Bava va primi ordinul Cavaler Dracula, distincția onorifică a festivalului, tradiție începută acum 2 ani, cu trofeul înmânat actorului Armand Assante și apoi maestrului în F/X Sergio Stivaletti.

De patru decenii, Lamberto Bava, reprezintă o referinţă esenţială la care se raportează mai tinerii realizatori de filme de gen, întrucât el se constituie în puntea dintre generaţia Argento-Fulci-Bava Sr. şi cea a milenialilor doritori să continue tradiţia Euro – Horror-ului. 

Sâmbătă, 19 octombrie, se va proiecta filmul său de referință, Dèmoni (Italia, 1985), după care va urma un Masterclass în care maestro Lamberto Bava va povesti din secretele meseriei și alte lucruri fanstastice.

Printre invitații festivalului, îi mai amintim pe Anders Banke (Suedia) care este producător (Shelley, drama horror al lui Ali ‘Bor­der’ Abbasi, cu Cosmina Stra­tan în rolul mamei surogat) şi regizor (serialul Chernobyl: Zone of Exclusion). 

Anders este președintele juriului de lung metraje iar filmul său Frostbitten va fi proiectat, duminică, 20 octombrie la Cinemateca Pa­tria, fiind urmat de un Q&A.

Julian Richards, câştigător anul acesta al premiului pentru cel mai bun regizor la Fantasporto (Portugalia), vine la Brașov în calitate de membru al juriului de lung metraje. Cel mai recent film al său, Reborn, va putea fi vizionat în cadrul Dracula Film Festival, în afara competiției, ca prefaţă la sesiunea de Q&A.

Un al eveniment special în cadru Dracula Film Festival este Ziua Ion Popescu-Gopo care are loc sâmbătă, 19 octombrie, la Cinemateca Patria din Brașov, iar intrarea este liberă.

În acest an se împlinesc 30 de ani de la moartea marelui cineast român, Ion Popescu-Gopo.

Spirit inovator şi nonconformist, Gopo a încercat întotdeauna să depăşească barierele tehnice şi modelele epocii, străduindu-se să fie un pionier în tot ce a întreprins. 

„Omuleţul lui Gopo” sau, mai simplu, „omuleţul”, este personajul nud şi schiţat din câteva linii, care interpretează însă atât de complex problemele lumii contemporane. Primul său succes, Marele Premiu (Palme d’Or) la Cannes (1957) cu Scurtă istorie, a fost şi cel mai mare. În paralel cu filmele sale de animaţie, Gopo abordează înca din anul 1956 şi filmul cu actori. 

A fost atât scenarist, cât şi regizor, încercând să realizeze filme cu mult deasupra mijloacelor tehnice şi materiale existente în epocă. 

La Cinemateca Patria din Brașov se vor proiecta 4 filme marcante din cariera lui Ion Popescu-Gopo: Pași spre lună (1964), Povestea Dragostei (1976), Comedie fantastică (1975) și Maria, Mirabela (1981). 

Medeea Marinescu care a jucat la vârsta de 7 ani rolul Mirabelei, va fi invitata specială a acestei secțiuni.

Pentru secțiunea destinată tinerilor debutanți, Dracula Digital, unde aceștia trebuie să realizeze la Brașov un film de scurt metraj cu telefonul mobil, sunt înscrise 11 echipe, 7 din România și 4 din afara țării (2 echipe din Franța, 1 echipă din Croația și o echipă mixtă Italia-Japonia). 

Din fiecare echipă fac parte 3 persoane. Juriul acestei secțiuni este format din Gabriel Bălănescu (antropolog, fotograf), Ștefan Iancu (actor, Un pas în urma serafimilor) și Eugen Neagu (actor, Rabbia furiosa). 

Jurații vor susține 2 workshopuri, unul despre fotografie și unul despre actorie. Pe lângă echipele Dracula Digital, la aceste workshopuri poate participa orice doritor, intrarea fiind liberă.

Parada Zombie (Zombie Walk) va aduce în centrul brașovului „morții vii” care vor mărșălui pe principalele străzi pietonale din oraș. 

Vineri seara, pe 18 octombrie, pregătiți-vă să fiți asaltați de oameni induși în stări catatonice, asemănătoare morții. Oameni ce vin, la strigătul lui Dracula, din mijlocul pământului. Cine va îndrăzni oare să se alăture paradei Zombie Walk?

Pentru buna desfășurare a evenimentului, Raluca Brescan, make-up artist profesionist, va pregăti hoardele de zombie care vor mărșălui prin centrul Brașovului.

Dracula Film Festival debutează miercuri, 16 octombrie, cu proiecția în avanpremieră națională, Zombieland: Rundă Dublă (SUA, 2019).