De pe 16 august și până pe 11 septembrie, cinematograful itinerant Cinema în aer liber poposește pe Insula Artelor din Parcul Titan.

Evenimentul aduce anul acesta pe marele ecran 20 de filme: zece dintre cele mai bune producții din ultimul an, o selecție de filme cu tematică istorică, centrată pe personaje celebre și una cu unele dintre cele mai apreciate filme ce au ca tematică „mit versus realitate”.

Acestea vor putea fi urmărite la București, timp de 4 săptămâni, de marți până duminică. Intrarea la proiecții este liberă iar programul complet este disponibil pe https://cinemainaerliber.ro/.

Programul primei săptămâni este:

Marți, 16 augustAnii noștri de glorie (foto sus), regia: Gabriele Muccino, cu: Pierfrancesco Favino, Micaela Ramazzotti, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria, Nicoletta Romanoff
Premii: 1 premiu Italian National Syndicate of Film Journalists 2020 și 12 nominalizări.
Detalii: AP12, 129 min., dramă, Italia.

Italia, 1980. Trei adolescenţi idealişti, Paolo, Giulio şi Riccardo, sunt nedespărţiţi şi împart totul frăţeşte. Între ei îşi face loc Gemma, iubita lui Paolo, care devine o constantă a vieţii lor. Dar timpul trece, iar viaţa îi desparte pe măsură ce fiecare îşi urmează propriul drum. De-a lungul anilor, cei patru prieteni se vor regăsi şi se vor pierde în repetate rânduri, fiecare confruntându-se cu propriile speranţe, deziluzii, succese şi eşecuri şi mai ales cu trecerea timpului.

Miercuri, 17 augustMarie Antoinette, regia: Sofia Coppola, cu Kirsten Dunst
Premii: 1 premiu Oscar 2007, 1 premiu Cannes 2006 si 1 nominalizare
Detalii: AG– audiență generală, 2006, 120 min., dramă, SUA.

Kirsten Dunst interpretează rolul tinerei prințese a cărei soartă a devenit izvor de mit și legendă. Povestea începe când Maria Antoaneta, la numai 14 ani, este smulsă din casa părintească și din grupul ei de prieteni și trimisă în sofisticata și decadenta curte de la Versailles, în strălucitorul palat de lângă Paris.
Maria Antoaneta nu este decât un pion în această căsătorie aranjată, al cărei unic scop este întărirea relațiilor politice între două națiuni. Soțul ei adolescent, Ludovic (Jason Schwartzman), Delfinul, este moștenitorul tronului Franței. Dar Maria Antoaneta nu este deloc pregătită pentru a fi blajina regină pe care Franța și-o dorește. În spatele toaletelor luxoase, ea este o tânără femeie speriată și confuză, înconjurată de detractori răutăcioși, lingușitori nesinceri și bârfe. Prinsă în capcană de convențiile noului ei regim de viață, Maria Antoaneta trebuie să găsească o cale pentru a se integra în complexa și înșelătoarea lume a Versailles-ului.

Joi, 18 augustBelle, regia: Mamoru Hosoda
Detalii: AG, 121 minute, animație, Japonia.

Vârsta adolescenței este una dificilă pentru Suzu, o fată timidă de 17 ani ce locuiește alături de tatăl ei într-un sat din Japonia. Într-o zi Suzu decide să-și creeze un cont pe „U”, o lume virtuală cu peste 5 miliarde de membri. Devine astfel Belle, o frumoasă cântăreață care se bucură de succes și popularitate. În „U” întâlnește o creatură înfricoșătoare, care locuiește singură într-un castel plutitor, refuzând să lase pe cineva să se apropie sau să explice celorlalți rănile de pe corp. Împreună, cei doi pornesc într-o călătorie plină de aventuri, provocări și iubire, în încercarea de a deveni cine sunt cu adevărat.

Vineri, 19 augustIluzii pierdute, regia: Xavier Giannoli, cu: Pierfrancesco Favino, Micaela Ramazzotti, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria, Nicoletta Romanoff
Premii: 7 premii César Awards, France 2022, 1 premiu Lumiere Awards, France 2022 și 16 nominalizări
Detalii: N15 - Nerecomandat sub 15 ani, premieră în România, 149 min., Franța, Belgia.

O adaptare cinematografică a romanului Iluzii pierdute, de Honoré de Balzac, filmul lui Xavier Giannoli spune povestea lui Lucien Chardon, un tânăr chipeș, talentat și cultivat, din Angoulême, care își caută fericirea și progresul pe scara socială în brațele doamnei de Bargeton, reprezentantă de seamă a nobilimii din regiune, o femeie mai în vârstă decât el, iubitoare de arte și dezgustată de viața grosolană a provinciei.

Sâmbătă, 20 august Unde este Anne Frank?, regia: Ari Folman, cu: Emily Carey, Michael Maloney
Premii: 1 premiu Luxembourg City Film Festival 2022 și 3 nominalizări.
Detalii: AG, 99 minute, animație, istoric, Belgia.

Filmul urmărește călătoria lui Kitty, prietena imaginară a lui Anne Frank, căreia cea din urmă îi dedică jurnalul său. O adolescentă bătăioasă, Kitty se trezește, într-un viitor nu foarte îndepărtat, în casa tinerei Anne, din Amsterdam, de unde pornește în căutarea ei, simțind că este în viață undeva în Europa de astăzi. Pe cât de mult o șochează lumea modernă, pe-atât este Kitty de încântată de contactul cu moștenirea lăsată de Anne.

Duminică, 21 august Lecții de persană, regia: Vadim Perelman, cu: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, David Schütter
Premii: 3 premii East-West: Golden Arch International Film Awards 2021, 1 premiu Film by the Sea International Film Festival 2021, 1 premiu Moscow Jewish Film Festival 2021, 1 premiu Valladolid International Film Festival 2020 și 13 nominalizări.
Detalii: 2021, Dramă, 127 min., Germania.

În Franța anului 1942, tânărul evreu belgian Gilles (Nahuel Pérez Biscayart) este arestat de trupele SS și trimis împreună cu alți evrei într-un lagăr. Pentru a-și salva viața, acesta pretinde că este persan și primește periculoasa misiune de a-l învăța Farsi pe Klaus Koch (Lars Eidinger), ofiţerul care administrează bucătăria lagărului şi care visează să deschidă un restaurant în Iran imediat după terminarea războiului. Cu ajutorul unor trucuri ingenioase Gilles inventează zilnic cuvinte în Farsi, pe care ulterior i le predă lui Koch, însă relația specială care se leagă între cei doi provoacă invidie printre ceilalți prizonieri și soldați. Dar oare pentru cât timp va putea fi păstrat secretul lui Gilles?

Evenimentul își propune să ofere spectatorilor o alternativă la vizionarea filmelor la televizor și urmărește să atragă publicul larg către filmele de autor. Utilizând echipamente performante, un proiector digital mobil de 18.300 de lumeni și un ecran gonflabil de 120 m², Cinema în aer liber oferă o calitate a proiecției întâlnită în marile săli de cinema ale lumii.

Deși pe insulă, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate în condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene, în condiții de siguranță și distanțare socială.

Cinema în aer liber este membru al rețelei Europa Cinemas și are ca parteneri: Radio Guerrilla,  Music Channel, AGERPRES, Zile și Nopți, IQads, spotmedia.ro, The Institute, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Cinemap, Cinefan, movienews.ro, filme-carti.ro, PRwave, Iqool, Munteanu, Smark.

Detalii despre filme, programul complet și regulament pot fi găsite pe site-ul www.primarie3.ro și www.cinemainaerliber.ro.

CINEMA IN AER LIBER 2022


Din aceeasi categorie...

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Azi începe Comic Con 2024: Evenimentul se desfășoară în acest weekend la Romexpo din București

Cel mai mare eveniment dedicat pasionaților de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video și cosplay, Comic Con România deschide porțile celei de-a unsprezecea ediții vineri, 19 aprilie.

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala GOPO 2024

Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuțu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2024, din 29 aprilie. 

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Rodica Mandache, distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Gopo 2024

Cariera de peste șase decenii a actriței Rodica Mandache va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo.