In aceasta saptamana, CineFan il are ca invitat pe actorul Bogdan Marhodin (Radu + Ana, Cea mai fericita fata din lume, Strung Love, Visul lui Adalbert). Recomandarea lui Bogdan pentru voi este un SF de exceptie. Iata textul scris de Bogdan, caruia ii multumim ca a acceptat invitatia noastra!

Mai mult decat un film, pentru mine Primer reprezinta o revelatie. Este motivul pentru care am devenit interesat de science fiction.

Pana la Primer, de cate ori cineva spunea "SF", ma pufnea rasul. Din nou efecte vizuale cu nemiluita si bugete uriase irosite pe o forma sclipicioasa, pe cat de  spectaculoasa pe atat de lipsita de sens. Viata oricum e un SF in toata legea iar vampiri si extraterestri vad si daca ma uit la stiri.

In 2004, regizorul Shane Carruth a optat pentru o cu totul alta directie. A construit o poveste provocatoare despre prietenie si tradare, despre lacomia omului si inconstienta geniului.

Personajele intra in incurcaturi din ce in ce mai mari incercand sa-si repare propriile greseli in vreme ce se straduiesc sa evite a se intalni cu versiuni ale lor din trecut. Fara explozii in spatiu, mutanti sau asteroizi rebeli.

Cu un buget minuscul, filmul se concentreaza in jurul unui dialog inteligent iar deciziile personajelor iti imping mintea sa lucreze, calculand probabilitati. Trebuie sa faci un efort constient pentru a tine pasul cu paradoxurile ce ii pandesc pe protagonisti.

Pare complicat? Chiar este.

Merita efortul? Cu siguranta.

Primer este un science fiction de exceptie, un tur de forta al mintii, un experiment unic intr-un peisaj cinematografic populat de blockbustere produse in fabrica multi-nationala a lui "noi muncim, nu gandim".