In acest weekend se intampla sa avem parte la cinema de doua surprize placute.

Prima premiera care mi-a depasit asteptarile este Hercules, noul film regizat de Brett Ratner (X-Men: The Last Stand, Rush Hour, Red Dragon) cu Dwayne Johnson in rolul principal.

In aceasta noua ecranizare a aventurilor lui Hercule, eroul nostru conduce o banda de mercenari, pentru a ajuta la incheierea unui razboi civil sangeros din tinutul tracic si reintoarcerea pe tron a regelui de drept.

Plin de actiune, lupte spectaculoase filmate extrem de credibil si personaje puternice, noul film regizat de Ratner este un succes pe toate planurile.

Secventele de lupta sunt atat de bine filmate incat la un moment dat am simtit ca sunt acolo in mijlocul bataliilor, ceea ce trebuie sa recunosc… nu mi s-a mai intamplat de la Gladiator incoace.

Mi-a facut o mare placere ca in rolurile principale sa-i revad pe John Hurt (Lordul Cotys) si Peter Mullan (Sitacles) - doi actori pe care i-am intalnit anii trecuti la Festivalul de la Berlin si pe care ii admir enorm. In alte roluri demne de mentionat mai apar Ian McShane (Amphiarau), Rufus Sewell (Autolycus) si Joseph Fiennes (Regele Eurysteus).

Pelicula este bazata pe seria de benzi desenate Hercules: The Thracian Wars / Hercule: Razboaiele Tracice de la Radical Comics – scrisa de Steve Moore. Din pacate noi nu ne vom bucura prea curand si de aparitia benzilor desenate, avand in vedere ca traim intr-o tara bananiera unde cultura benzilor desenate este aproape inexistenta.

Daca filmul va avea succesul scontat este posibil ca realizatorii sa ecranizeze si cealalta serie scrisa de Moore, Hercules: The Knives of Kush, a carei actiune se petrece in Egipt.

P.S. Un lucru ma intriga in traducerea romaneasca a filmului. Numele lui Hercule apare peste tot Hercules (inclusiv in dialogurile subtitrate din film), dar celelalte personaje apar fara “s”-ul din coada… oare de ce?

A doua recomandare a saptamanii este thrillerul francez Mea Culpa, regizat de Fred Cavaye (autor al altor doua thrillere de exceptie: Point Blank / A bout portant si al originalul Pour Elle – film ce a stat la baza inevitabilului remake american inutil The Next Three Days).

Dar revenind la Mea Culpa, pelicula are in centru doi politisti - Simon si Frank, ce se afla intr-o situatie neprevazuta in urma unui accident de masina. In urma accidentului Simon va petrece un timp la inchisoare, pierzand totul.

La cativa ani dupa teribilul accident, Simon incearca sa-si puna ordine in viata... Lucrurile iau insa o intorsatura neasteptata atunci cand fiul lui, Theo este martorul unei crime. Simon va face totul pentru a-si apara fiul iar pentru asta va avea nevoie si de ajutorul lui Frank.

Cu o distributie de exceptie (Vincent Lindon si Gilles Lellouche in rolurile principale), filmul este a doua surpriza placuta a acestei saptamani cinematografice cu doua premiere ce merita vazute in sala de cinema.

Un lucru interesant: Pelicula este distribuita in unele teritorii de relativ noua divizie a 20th Century Fox intitulata Fox International Productions. Prin ea, celebra companie s-a implicat in realizarea si distribuirea filmelor europene la nivel international. Lucru demn de laudat!

In final, eu zic sa va grabiti la cinema sa vedeti Mea Culpa pana nu le vine vreo idee americanilor sa faca un remake si la acest film.