Pentru a doua saptamana consecutiv avem 5 premiere cinematografice. Ca si weekendul trecut, filmele sunt extrem de diferite si foarte tentante. 

Avem un film indelung asteptat de fanii benzilor desenate si nu numai (Sin City 2), o reinventare a aventurilor testoaselor ninja (Teenage Mutant Ninja Turtles), un nou episod din seria dansurilor 3D (Step Up: All In), o comedie europeana, prezentata la TIFF in acest an (La Gran Familia Espanola) si un omnibus – o colectie de 5 scurt metraje despre Bucuresti (Love Bus).

Dar sa incepem cu inceputul:

Sin City: Am ucis pentru ea / Sin City: A Dame to Kill For are la baza cea de-a doua carte a seriei de BD-uri ale lui Frank Miller. 

In aceasta noua poveste din Sin City ne reintalnim cu Dwight McCarty, iar evenimentele din acest film sunt situate cronologic inaintea celor din The Big Fat Kill. Ava Lord, o femeie din trecutul sau, revine in viata sa, atragandu-l intr-un joc mortal. Avem parte si de personaje noi: Johnny (Joseph Gordon-Levitt) un cartofor cu un noroc extraordinar la carti si Senatorul Roark (Powers Boothe) un tip corupt si fara scrupule. 

Dwight McCarthy, interpretat de Clive Owen in filmul original din 2005, este acum interpretat de Josh Brolin inainte ca acesta sa-si faca operatia estetica de schimbare a fetei, mentionata de Shellie (Brittany Murphy) in primul film.

Robert Rodriguez a facut o pauza destul de mare (9 ani) intre primul Sin City si acesta. Sin City 2 fusese initial planificat sa apara in toamna lui 2007, dar a fost amanat datorita separarii lui Rodriguez de sotia sa, producatoarea Elizabeth Avellan.

Cert este ca asteptarea a dat roade, Sin City 2 fiind la inaltime la toate capitolele: efecte vizuale, poveste, realizare.

Efectele vizuale de care pomeneam mai devreme sunt realizate fara cusur. La multe secvente am avut impresia ca parca as citi banda desenata si nu ca as fi intr-o sala de cinema. Impactul vizual al violentei din film este si el estompat datorita imaginilor alb/negru (dar stati linistiti ca atunci cand trebuie vedem si sange…).

Pentru rolul Avei Lord, Angelina Jolie fusese mult timp favorita. Dupa ce aceasta si-a declinat aparitia, numele lui Rachel Weisz a fost din ce in ce mai des pomenit ca o posibila interpreta. In cele din urma rolul a revenit Evei Green. Daca sunteti fanii ei, va spun numai atat: aveti ce vedea in acest film!

In aceasta saptamana revin la cinema dupa o pauza destul de mare si Testoasele Ninja / Teenage Mutant Ninja Turtles.

Regizat de Jonathan Liebesman (The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, Wrath of the Titans) si produs de Michael Bay, filmul ii readuce in atentie pe Leonardo, Donatello, Raphael si Michelangelo, eroii copilariei noastre, de aceasta data in 3D.

Actiunea filmului se petrece in  New York, unde orasul este sub amenintarea Clanului Foot (Piciorului). Reportera de la Channel 6 News, April O’Neil (Megan Fox) porneste pe urmele membrilor Clanului, dar descoperirile ei ii vor pune viata in pericol. Alaturi de cameramanul ei, Vern Fenwick, cele patru testoase ninja si maestrul lor Splinter vor incerca de dejoace planurile diabolicului Shredder. 

Chiar daca personaje cunoscute din serial nu apar in acest film (Krank sau Bebop si Rocksteady), se pare ca aparitia lor a fost pastrata pentru deja anuntatul sequel.

Testoasele Ninja 3D este un film amuzant, tocmai bun pentru a-ti petrece o seara la cinema intr-o companie placuta. Chiar daca scenariul este destul de subtirel, efectele speciale sunt la inaltime.

Dansul Dragostei 5: Batalia Starurilor / Step Up: All In 3D calca pe urmele ultimelor 3 filme ale seriei si de data aceasta aduna aproape toate starurile din episoadele precedente (mai putin Channing Tatum, bineinteles!) si le aduce in stralucitorul Las Vegas.

Gaselnita actualului episod este ca noua echipa condusa de Sean va participa la show-ul VH1 The Vortex unde castigatorii vor primi un contract pe trei ani in Las Vegas. Marea competitie il va pune insa fata in fata cu vechiul lui grup de dansatori, The Mob care intamplator au ales sa participle la aceeasi emisiune…

Cu un scenariu subtirel si aceleasi teme reciclate din filmele precedente, Step Up nu se ridica la inaltimea primului film al seriei (de fapt nici un episod de pana acum nu s-a ridicat), dar tragand linie la finalul lui ramai cu o buna dispozitie (fapt la care contribuie in procent de 95% muzica si dansul). 

Probabil ca pana la urma ce mai conteaza povestea, cand avem o ora si jumatate de dans si muzica!

Una peste alta, filmul este suportabil si mai ok decat credeam. Chiar daca dupa primul episod seria nu prea a mai avut farmec, coregrafiile raman la inaltime. 

Din Spania vine comedia La Gran Familia Espanola regizata de Daniel Sanchez Arevalo. El este responsabil si de comediile Albastru inchis aproape negru (Azuloscurocasinegro), Verii (Primos) si Grasii (Gordos) prezentate anii trecuti la TIFF.

In aceasta noua comedie “fotbalistica” Ephraim, cel mai mic din cinci frati, ii cere colegei lui Carla, in varsta tot de 10 ani, sa se marite cu el cand vor implini 18 ani. Opt ani mai tarziu, cine s-ar fi gandit ca Spania va juca finala Cupei mondiale la fotbal in Africa de Sud exact in ziua nuntii lor? 

Ephraim isi reuneste familia in aceasta zi de catharsis national si, cu intreaga tara paralizata de meci, fiecare membru al familiei se va confrunta cu cea mai importanta provocare a vietii: sa se accepte asa cum este.

O comedie haioasa care ma bucur ca ajunge si pe marile ecrane din tara, dupa ce a fost prezentata cu succes anul acesta la TIFF-ul Clujean.

In fine, ultima premiera a saptamanii este Love Bus: Cinci povesti de dragoste din Bucuresti. Regizorul si producatorul Paul Negoescu aduce pe marile ecrane un film omnibus format din 5 episoade separate, avand fiecare cate o poveste de dragoste care se petrece in cate un cartier al Bucurestiului. 

Filmul a fost turnat in regim independent, cu studenti si proaspat absolventi ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I. L. Caragiale” si reprezinta debutul lor, colectiv, pe marile ecrane. 

Cele 5 scurt metraje ce alcatuiesc Love Bus sunt: Iancului (r. Roxana Andrei), Drumul Taberei (r. Mihai Mincan), Unirii (r. Florin Babei), Tineretului (r. Constantin Radu Vasile) si Cismigiu (r. Andrei Georgescu).