In acest weekend avem 4 premiere, dintre care, asa cum ne-am obisnuit in ultimele saptamani si doua filme romanesti (America, Venim! si Brancusi din eternitate).

Incepem cu comedia saptamanii, America, venim! – debutul in lung metraj al regizorului Razvan Savescu (scurt metrajul Icre negre, serialele La Bloc, La Servici).

America, venim! pune accentul pe intamplarile pline de umor si neprevazut prin care trece trupa unui teatru de provincie, ai carei actori se afla pentru prima data la New York. Exuberanta si lipsa lor totala de experienta, precum si lipsa notiunilor de limba engleza ii fac sa parcurga o serie de intamplari si aventuri comice, multe dintre ele inspirate din realitate.

Trebuie sa recunosc ca nu am mai ras de mult cu lacrimi la o comedie (fie ea romaneasca sau straina) asa cum am ras la acest film! Razvan Savescu debuteaza explozibil pe marile ecrane cu un mix de comedie, aventura si buna dispozitie care relaxeaza spectatorul si il face sa se apropie din nou de filmul romanesc.

Faptul ca a fost filmat in proportie de 80% (daca nu chiar mai mult) in New York confera filmului un aer de superioritate in relatia cu minimalismul romanesc dus pana la extrem in majoritatea filmelor romanesti din ultimul timp.

America, venim! este plin de situatii amuzante si inedite, si este completat perfect de actorii din distributie (alesi extraordinar de bine!): Mihai Calin, Adrian Vancica, Gheorghe Ifrim, Ion Sapdaru, Tania Popa, Ioana Blaj, Alexandru Bindea sau Oana Ioachim.

Un plus il reprezinta si aparitia actritei de origine croata Mira Furlan (cea care a interpretat-o pe Danielle Rousseau in serialul LOST si pe Delenn in Babylon 5) intr-un rol foarte simpatic.

Una peste alta, dati o sansa acestei comedii care va garantez va va binedispune!

A doua premiera a saptamanii este mult asteptatul The Maze Runner / Labirintul: Evadarea. Prezenta pelicula este prima parte din trilogia scrisa de James Dashner ce mai cuprinde romanele The Scorch Trials si The Death Cure.

In The Maze Runner, Thomas (Dylan O’Brian), se trezeste intr-un loc necunoscut, amnezic si infricosat, alaturi de alti baieti - toti adolescenti - aflati in aceeasi situatie. 

Aici descopera, rand pe rand, ca noua sa casa e de fapt un labirint urias, cu ziduri de piatra care se misca in timpul noptii, facand rezolvarea sa aproape imposibila; ca in labirint se ascund niste monstri-roboti - care ii ataca noaptea si ca sunt fortati sa locuiasca in acest loc de catre niste Creatori despre care nu-si amintesc nimic. 

Aparitia Teresei (Kaya Scodelario) - singura fata din intregul grup – face ca lucrurile sa se precipite. Thomas trebuie sa descopere secretul labirintului si sa gaseasca drumul spre casa cu orice pret.

Un film extrem de inovator, plin de efecte speciale la inaltime (creaturile sunt foarte meticulos realizate!) si care iti transmite o doza mare de adrenalina in “plimbarile” rapide prin Labirint.

Net superior altor adaptari “adolescentine” precum The Hunger Games sau Divergent, The Maze Runner reuseste sa fie atat un film de aventuri precum si un thriller captivant cu o miza extrem de mare.

Am ramas foarte impresionat de decorurile extraordinare din film – culoarele si portile Labirintului nesemanand cu nimic din ce am vazut pana acum la cinema! Probabil va avea un Oscar asigurat pentru decoruri, pentru ca merita!

Primele doua volume (The Maze Runner / Captiv in Labirint si The Scorch Trials / Incercarile focului) au aparut in Romania la Editura Litera, al treilea fiind in lucru. In urma succesului de care s-a bucurat acest prim film, 20Th Century Fox deja a anuntat o data pentru sequel, Labirintul: Incercarile focului – 18 septembrie 2015.

A treia premiera a saptamanii este o comedie independenta cu nume mari in distributie: Life of Crime / Schimb de dame.

In aceasta comedie neagra, doi fost puscariasi rapesc sotia unui dezvoltator imobiliar si cer 1 milion de dolari pentru rascumpararea ei. Belelele incep in momentul in care sotul acesteia nu este dispus sa plateasca suma ceruta de rapitori, el intentand chiar inainte de rapirea acesteia cererea de divort...

Avandu-i pe Jennifer Aniston, Mos Def, Isla Fisher si Tim Robbins in rolurile principale, Life of Crime este adaptarea romanului The Switch scris de Elmore Leonard (Be Cool, Get Shorty, Jackie Brown, 3:10 to Yuma, Out of Sight).

Filmul are de toate: aventuri incredibile, duble tradari, intorsaturi de situatii si un soi de violenta care nu poate fi decat produsul unei minti imaginative precum cea a lui Elmore Leonard.

Ce mi-a placut in Life of Crime este ca personajele au fiecare povestea lor si unele dintre ele chiar invata ceva din situatiile in care ajung din diverse motive.

Brancusi din eternitate este ultima premiera a saptamanii. Adrian Popovici ne aduce pe ecrane o versiune personala a vietii marelui sculptor roman Constantin Brancusi

Trei perioade de timp, trei povesti, trei planuri si trei personaje construiesc intriga filmului lui Popovici. In distributia filmului ii regasim pe Ioan Andrei Ionescu (Brancusi), Alexandru Potocean, Iulia Verdes si Claudiu Bleont.