In aceasta saptamana avem alte trei premiere la cinema. Recomandarea noastra este The Equalizer, noul film cu Denzel Washington. Pe langa el, alte doua filme isi fac aparitia la cinema: comedia frantuzeasca In curte / Dans la cour si filmul romanesc Plansa.

Dupa o colaborare de succes cu Antoine Fuqua la Training Day (2001), film ce i-a adus lui Denzel Washington un Oscar pentru rol principal, actorul face din nou echipa, dupa 13 ani, cu regizorul specializat in filme de actiune (Tears of the Sun, Shooter, Olympus Has Fallen).

In The Equalizer, Denzel Washington este Robert McCall, un barbat care crede ca a scapat trecutul sau destul de intunecat si duce acum o viata linistita. Dar cand McCall o intalneste pe Teri (Chloe Grace Moretz), o tanara aflata sub controlul unor violenti gangsteri rusi, el nu poate sta deoparte, si simte nevoia sa o ajute, scapand-o din ghearele lor.

Avand un al saselea simt, care-i permite sa-i pedepseasca pe cei care-i brutalizeaza pe neajutorati, McCall iese din detasarea auto-impusa, simtind ca ii reinvie dorinta de dreptate. 

Titlul filmului este preluat dintr-un serial de televiziune din anii 1980 cu Edward Woodward in rolul principal. In acel serial eroul principal era un barbat inzestrat cu puteri paranormale, care poate contrabalansa raul, putand ajuta persoanele fara aparare. 

Desi realizatorii au preluat titlul si ideea serialului original, producatorul Jason Blumenthal sustine ca ideea principala este cea mai relevanta: “Cuvantul ‘equalizer’ este un cuvant puternic ca semnificatie,” observa el. 

“Multi oameni considera ca lumea e plina de inegalitati si nedreptati, asa incat ideea de a crea un echilibru, de a face lumea mai echitabila – este extrem de semnificativa. Oricum, eu cred ca titlul este mai semnificativ acum, in 2014, decat era in anii 1980. Oamenii se pot alia si urmeaza exemplul unui astfel de erou: un om care face fapte eroice pentru oamenii care au cea mai mare nevoie de ele.”

Equalizer este un film de actiune neobisnuit. Cu foarte mare atentie la detalii si cu o violenta dusa de multe ori la extrem, pelicula lui Fuqua a reusit sa ma surprinda in mod foarte placut, dupa un trailer care nu ma convinsese si nu imi trezise interesul sa ma duc la el…

Ma bucur ca m-am inselat si ma bucur ca Fuqua a reusit sa regizeze un film cu un ton foarte personal. Succesul acestei pelicule se pare ca da nastere si unui sequel, pe care eu unul il astept cu nerabdare.

Un plus care trebuie notat este si prezenta in film a lui Marton Csokas care pur si simplu te inspaimanta in rolul lui Teddy – mana dreapta a unui puternic mafiot care este trimis sa faca ordine in problemele cauzate de McCall.

Cea de-a doua premiera a saptamanii este In curte / Dans la Cour - cea mai recenta comedie in regia lui Pierre Salvadori (Hors de prix, De vrais mensonges), cu Catherine Deneuve si Gustave Kervern (Aaltra, Mammuth) in rolurile principale.

Filmul surprinde un fragment din vietile complicate ale locatarilor unei cladiri vechi de locuinte din Paris, in frunte cu noul angajat pe post de om de serviciu, un fost muzician in varsta de 40 de ani.

O comedie cu accente de drama in care se evidentiaza Gustave Kervern intr-un rol foarte simpatic.

Dans la cour a fost proiectat anul acesta la Festivalul International de Film de la Berlin, in afara competitiei. 

Plansa este ultima premiera a saptamanii, un film care se petrece in lumea scrimei. Plansa ii aduce in atentia publicului pe Olimpia Melinte, Silvian Valcu si Marian Adochitei si este debutul in lung metraj al lui Andrei Gheorghe (nici o legatura cu acel Andrei Gheorghe de la radio).

In Plansa, Alex, fost campion la scrima isi reia activitatea in calitate de antrenor al Andei, nou venita la Clubul de Scrima din Constanta. Prin prisma pasiunii comune pentru sport, cei doi dezvolta o relatie care trece dincolo de barierele profesionale, fapt ce genereaza tensiuni in relatia dintre Anda si Mircea, iubitul si colegul de club al acesteia.

Un film destul de static care poate primi laude insa pentru imagine (ecran cinemascop) si pentru faptul ca este un proiect 100% independent, realizat fara sprijin CNC. Un proiect caruia i-a luat 4 ani sa ajunga pe ecrane, fiind filmat prin 2010.