In aceasta saptamana fanii seriei Hunger Games vor fi cei mai fericiti! Vor putea vedea un nou episod al seriei preferate. Dar pe langa acest film, cinefilii mai sunt tentati cu o comedie (The Rewrite) si un film francez prezentat la Cannes in acest an (Deux jours, une nuit).

Seria Hunger Games a inceput din punctul meu de vedere destul de prost in 2012. Regizorul Gary Ross (care facuse pana atunci doua filme foarte reusite Seabiscut si Pleasantville) esueaza cu ecranizarea primului volum al seriei scrise de Suzanne Collins

Rezultatul este unul catastrofal: un film in care nu se intampla nimic, adolescentii fug de nebuni prin padure si camera de luat vederi ne provoaca ameteala prin miscarea ei continua timp de 2 ore si 22 de minute. Franciza parea pierduta din start, in ciuda succesului de box-office: peste 690 mil.$ incasari internationale, cu un buget de doar 78 mil. $.

Lucrurile s-au schimbat in 2013 cand a fost adus la carma seriei un nou regizor: Francis Lawrence (Constantine, I Am Legend) care s-a ocupat de partea a doua: The Hunger Games: Catching Fire / Jocurile foamei: Sfidarea. Lawrence s-a apucat serios de treaba si rezultatul nu a intarziat sa apara. Franciza nu numai ca a renascut, dar s-a dovedit o serie in continua crestere.

Cel de-al doilea film al seriei a fost foarte fresh, bine filmat, cu mult mai multa actiune si efecte speciale bine realizate. Rezultatul: incasarile internationale s-au ridicat la peste 860 mil.$ (buget 130 mil.$).

Cu acest regizor de marca, seria m-a cucerit si m-a convins sa-i mai acord o sansa.

Si iata ca spre bucuria mea, Francis Lawrence a acceptat sa regizeze si ultimele capitole ale seriei: The Hunger Games: Mockingjay – Part1 si Part 2.

In acest an vedem pe ecrane prima parte a ultimului episod, urmand ca anul viitor sa incheiem in glorie povestea.

Jocurile Foamei: Revolta – Partea 1 este bazat pe prima parte a ultimului roman din trilogia de succes scrisa de Suzanne Collins. In el o regasim in Districtul 13 pe Katniss Everdeen (aceeasi fermecatoare Jennifer Lawrence) – cunoscuta acum drept „Mockingjay” (Gaita Zeflemitoare – nu ma intrebati ce e cu traducerea asta, ca nu stiu). 

Devenita simbol al revoltei, ea lupta alaturi de rezistenta pentru a-l salva pe Peeta si pentru a infrange tirania presedintelui Snow (acelasi extraordinar Donald Sutherland) si a Capitoliului.

Filmul are o multime de secvente grozave. Bineinteles, punctul culminant il constitue fraza rostita de Katniss pentru presedintele Snow (o auzim si in trailer) si care iti ramane intiparita in minte: “If we burn, you burn with us! / Daca noi ardem, vei arde cu noi!”.

Hunger Games este o serie salvata de cei doi Lawrence (Jennifer si Francis – fara nici o legatura de rudenie intre ei) si care te provoaca la noi aventuri cinematografice. 

Alaturi de protagonistii precedentelor filme (Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson), in cele doua filme Mockingjay vom avea parte si de numerosi nou-veniti. Printre ei, Julianne Moore (Presedintele Alma Coin), Natalie Dormer (Cressida) si Robert Knepper (Antonius).

Cum era de asteptat, la sfarsit filmul ii este dedicat lui Philip Seymour Hoffman care a decedat inainte de a termina filmarile la partea a doua din Mockingjay.

Mergeti sa vedeti acest episod. Cu siguranta veti astepta ca si mine cu nerabdare ultima parte din noiembrie 2015!

 

A doua premiera a saptamanii este comedia romantica Punct si de la capat / The Rewrite.

M-am bucurat foarte mult sa-l revad la cinema pe Hugh Grant dupa o pauza de doi ani (ultimul film in care a jucat a fost Cloud Atlas) revenind la genul de filme care ii ies foarte bine: comediile romantice.

In The Rewrite, Keith (Hugh Grant) e un scenarist de la Hollywood care are un Oscar in palmares, dar asta era in trecut, pentru ca acum e in declin. Constrans de imprejurari, se vede nevoit sa plece ca sa devina profesor de scenaristica la un colegiu de pe coasta de est. Acolo, talentatul scenarist cazut in depresie descopera ca poate incepe o noua viata cand o cunoaste pe Holly (Marisa Tomei), o mama singura care ii frecventeaza cursurile.

Filmul marcheaza a patra colaborare dintre regizorul Marc Lawrence si Hugh Grant dupa comediile de succes Two Weeks Notice (2002), Music and Lyrics (2007) si Did You Hear About the Morgans? (2009).

Pe langa filmele sus mentionate, regizorul Marc Lawrence este cunoscut si pentru scenariile la Forces of Nature si Miss Congeniality, alte doua comedii de exceptie. 

The Rewrite este relaxant, amuzant si aducator de buna dispozitie. Cu siguranta nu veti regreta daca veti merge la cinema sa-l vedeti.

Mie mi-a placut foarte mult atmosfera “de film” pe care o creeaza The Rewrite. Personajele fac referiri la alte filme, la modul de scriere al unui scenariu si ce inseamna cu adevarat faima la Hollywood. Cum azi esti pe val si maine daca nu ai un film de succes, lumea te uita. 

Faptul ca acest film a fost produs independent, fara un mare studio de film in spatele lui ne dovedeste ca viitorul poate fi al productiilor independente facute cu bani putini, dar cu multa pasiune (un alt exemplu de acest fel ar fi Northmen: Saga Vikingilor de care am vorbit saptamana trecuta).

Deux jours, une nuit / Doua zile, o noapte este cel mai nou film regizat de fratii Dardenne. Avand-o pe Marillon Cotillard (La Vie en Rose, Inception, The Dark Knight Rises) in rolul principal este un film despre locuri de munca si salarii, despre solidaritate si despre o campanie cu totul neobisnuita desfasurata de-a lungul a doua zile si o noapte.

Drama urmareste povestea Sandrei (Marillon Cotillard), o tanara care are la dispozitie un singur weekend pentru a-si convinge colegii sa renunte la bonus-urile consistente - 1000 Euro - pentru ca ea sa-si pastreze locul de munca.

Regizorii, Fratii Dardenne, spun ca au intalnit aceasta situatie in realitate si nu o singura data: “Situatia nu a fost exact aceeasi, dar da, aceste cazuri exista, nu numai in Belgia. Este vorba de aceasta obsesie pentru performanta si de competitia de-a dreptul violenta dintre muncitori”.

Fratii Dardenne sunt cunoscuti si apreciati la noi in tara. Cinefilii din Romania i-au putut intalni in 2012 pe Jean-Pierre si Luc Dardenne cand acestia au vizitat tara noastra, fiind prezenti la premiera filmului lor Baiatul cu bicicleta / Le gamin au velo.