In acest weekend ne luam ramas bun de la Pamantul de Mijloc. Hobbitul: Batalia celor Cinci Ostiri / The Hobbit: The Battle of the Five Armies, ultima parte a trilogiei Hobbitul, prequelul la Lord of the Rings isi face aparitia pe marile ecrane.

Asa cum era de asteptat, finalul este grandios, efectele speciale sunt la inaltime iar emotiile sunt mari pentru ca ajungem la finalul unei calatorii fantastice incepute in urma cu 13 ani.

Peter Jackson ne invita pentru o ultima (deocamdata) calatorie in lumea fantastica creata de J.R.R. Tolkien.

M-am bucurat in sala de cinema pentru ca am vazut din nou un spectacol cinematografic magistral in care chiar daca au predominat efectele speciale, am gustat ultimele aventuri ale eroilor nostri.

Mie mi-a placut aceasta ultima parte a Hobbitului si pot spune ca merita experienta pe care ti-o ofera sala de cinema. O cronica mai detaliata a ultimei parti a Hobbitului a scris colega mea Ana Ursulescu si o puteti citi aici.

Misiunea: Un an nou fericit! / Happy New Year este filmul Indian care indrazneste sa se dueleze cu Hobbitul in acest weekend.

Happy New Year este povestea a 6 ratati care se reunesc pentru a lua parte la Campionatul Mondial de Dans. De fapt aceasta este doar o acoperire pentru cel mai mare jaf din lume. O mana plina de diamante furate in noaptea plina de evenimente a Anului Nou! 

Happy New Year ne poarta intr-o calatorie plina de distractie, muzica buna, romantism, dans si un pic de razbunare, ceea ce il face, fara indoiala, filmul Bollywood al anului.

Shah Rukh Khan revine astfel pe marile ecrane din Romania cu cel mai nou film al sau, o a treia colaborare cu regizoarea Farah Khan dupa Main Hoon Na (2004) si Om Shanti Om (2007) – ultimul fiind si filmul meu indian fevorit din toate timpurile!

Happy New Year reuseste ce si-a propus: sa ne binedispuna, sa ne ofere muzica de calitate si decoruri care iti taie respiratia (de aceasta data Dubaiul ni se arata in toata splendoarea sa) iar regizoarea Farah Khan ne dovedeste inca o data ca este o cineasta care stie cum sa ofere spectatorului exact ce-si doreste acesta!

Cautarea / The Search este ultima premiera a saptamanii si este o poveste emotionanta despre razboiul din Cecenia anului 1999 vazuta din perspectiva a patru personaje angrenate cu sau fara voia lor in conflict.

Vazandu-si parintii omorati de soldatii rusi pe ulita din sat, un baietel cecen fuge si se alatura valului de refugiati. Astfel, ajunge sa o intalneasca pe Carole, sefa misiunii UE in regiune si, cu ajutorul ei, sa-si reia incet incet viata. 

In tot acest timp, sora sa mai mare, care a supravietuit miraculos masacrului, isi cauta fratele printre miile de refugiati ceceni. Al patrulea personaj este Kolia, un tanar recrut din armata rusa in varsta de numai 20 de ani, care este complet depasit si, ulterior, complet transformat de razboi.

Regia si scenariul sunt semnate de Michel Hazanavicius (premiul Oscar pentru The Artist), iar in rolurile principale le regasim pe Berenice Bejo si Annette Bening.

The Search a fost prezentat in Competitia Oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2014 si a avut premiera internationala la Toronto. 

Cinefilii romani au avut ocazia sa vada in avanpremiera The Search in deschiderea Festivalului Les Films de Cannes a Bucarest (24-30 octombrie), in prezenta regizorului Michael Hazanavicius si a actritei din rolul principal, Berenice Bejo (care este si sotia lui din viata reala).