Dupa o mica pauza de recomandari, iata ca revin cu rubrica noastra saptamanala. In aceasta saptamana avem nu mai putin de 6 premiere cinematografice. 

Avem asadar: un film de actiune (Run All Night), o comedie (The Cobbler), un film pentru intreaga familie (Cenusareasa + un scurt metraj bonus), doua drame premiate la festivaluri de film internationale (Leviathan si White Shadow) si filmul romanesc - castigator al Ursului de Aur pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2015 - Aferim! in regia lui Radu Jude.

Incep recomandarile cu Run All Night / Urmarit in noapte, cel mai nou film cu Liam Neeson in rolul principal. A treia colaborare dintre regizorul Jaume Collet-Serra si Liam Neeson (dupa succesele Unknown si Non-Stop) se pare ca este de bun augur, iesind un film mai mult decat entertaining. 

Liam Neeson si mai ales Ed Harris sunt extraordinari in acest nou thriller a carui actiune se petrece intr-o noapte incarcata de multe emotii, simpatii, razbunari si drame personale.

Jimmy Conlon (Liam Neeson) este bantuit de ororile comise in tinerete. La 55 de ani, il mai consoleaza doar sticla de whiskey si bunul sau prieten Shawn Maguire (Ed Harris), un alt cap al mafiei, care a stat mereu in umbra lui Jimmy.

Atunci cand fiul sau, Mike, devine tinta gangsterilor, Jimmy este nevoit sa aleaga intre loialitatea fata de Shawn si familia pe care a abandonat-o cu mult timp in urma. El trebuie sa faca tot ce ii sta in putere sa isi salveze fiul si sa evite ca baiatul sa aiba acelasi final tragic de care el, cu siguranta, nu va scapa. Cu o singura noapte la dispozitie si nici un refugiu, fostul mafiot isi va testa limitele cu scopul de a-si rascumpara pacatele trecutului.

Liam Neeson a facut destule filme de actiune in ultima vreme, dar se pare ca acesta este printre ultimele, actorul declarand ca va reveni la filmele “mai asezate” si va lasa actiunea deoparte. Asadar, duceti-va la Run All Night, pentru ca nu se stie cand il vom mai vedea pe Liam Neeson un asa “bad ass”!!!

Un lucru interesant: sotia din film al lui Ed Harris (Shawn) este sotia sa din viata reala, Amy Madigan care apare doar in doua secvente din film.

A doua recomandare a saptamanii este comedia The Cobbler / O zi in pantofii altcuiva. Adam Sandler revine pe marile ecrane din Romania de aceasta data cu un film mai serios. Desi este plin de umor si secvente amuzante, The Cobbler este si un film cu un subiect emotionant si pe alocuri dramatic.

Max Simkin (Adam Sandler) este un cizmar din New York, aflat la a patra generatie in mestesugul sau. Max locuieste inca cu mama lui si nu are o viata prea interesanta. Zi de zi, el are grija de atelierul pe care i l-a lasat tatal sau (Dustin Hoffman) inainte de a disparea, cu multi ani in urma. 

El repara incaltamintea vecinilor sai de cartier, fiind martor tacut la felul in care acestia traiesc, de multe ori dorindu-si sa fie in locul lor. 

Intr-o zi, masina lui de cusut talpi se strica tocmai cand avea de terminat o comanda importanta pentru un gangster local (Cliff 'Method Man’ Smith), si se vede fortat sa apeleze la o masina antica, mostenire de familie. Nu peste mult timp va descoperi ca aceasta nu e o masinarie oarecare, si ca ii da puterea celui care poarta pantofii reparati la ea sa ia asemanarea proprietarului.

Un film foarte dragut, care te binedispune. O comedie inteligenta, bine regizata de Thomas McCarthy.

Filmele lui Adam Sandler se impart de obicei in 3 categorii. Filme incredbil de proaste (ex Jack and Jill, Spanglish, That’s My Boy, Blended), comedii bune (Anger Management, Click, 50 First Dates, Just Go With It) si drame cu accente comice (Punch-Drunk Love, Reign Over Me, Funny People).

The Cobbler face parte din ultima categorie si mi-a adus aminte mult de rolul lui Sandler din excelentul Reign Over Me.

The Cobbler marcheaza al zecelea film in care joca impreuna Sandler si Steve Buscemi (al 11-lea urmand a se lansa la sfarsitul acestui an, Hotel Transylvania 2).

In aceasta saptamana Disney ne aduce pe marile ecrane o noua versiune a povestii Cenusaresei / Cinderella

La 65 de ani de la premiera animatiei de exceptie realizata de Disney, Cenusareasa readuce in atentia publicului basmul nemuritor care a incantat generatii intregi.

In rolul Cenusaresei o puteam vedea pe Lilly James din serialul britanic de succes Downton Abbey. Rolul Printului este interpretat de Richard Madden (cunoscut din Game of Thrones). Cate Blanchett are rolul mamei vitrege a Cenusaresei iar Helena Bonham Carter apare in rolul zanei bune.

Filmul, regizat de Kenneth Branagh marcheaza nou colaborari intre regizor si actori care au mai aparut si in filmele precedente ale acestuia: Stellan Skarsgard (in Thor din 2011), Helena Bonham Carter (Frankenstein din 1994), Derek Jacobi (Henry V in 1989, Dead Again in 1991 si Hamlet in 1996).

Inaintea filmului, Disney ne face o surpriza si ne aduce un scurt metraj extrem de haios, Frozen Fever / Agitatie in Regatul de Gheata. In acesta, personajele indragite din animatia Frozen din 2013 revin pentru o portie de 8 minute de ras!

Este ziua Annei, iar Elsa vrea sa organizeze pentru sora ei o petrecere de neuitat, pentru a fi iertata si a face uitate zilele in care cele doua au fost despartite de usile inchise.

Cenusareasa apare in Romania in doua variante: subtitrat si dublat in limba romana.

In varianta dublata in limba romana ii putem auzi pe: Emilia Popescu (Mama Vitrega), Anca Iliese (Cenusareasa), Vlad Trifas (Printul), Stefan Velniciuc (Ducele), Mihai Niculescu (Regele) si Serban Pavlu (Tatal Ellei).

Regia de dialog i-a apartinut Ancai Sigartau, iar regia muzicala lui Mihai Bisericanu. Dublajul a fost realizat de Ager Film.

Distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes in 2014 si descris, fara rezerve, drept „capodopera” de The Guardian si alte mari publicatii ale lumii, Leviathan ajunge pe marile ecrane din Romania din acest weekend.

In Leviathan, un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orasel situat in Peninsula Kola, in nord-vestul Rusiei, il infrunta cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul sau. Lupta capata proportii neasteptate, scene de umor negru si absurd intercalandu-se cu unele dramatice, disperate. 

Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relatia statului cu cetatenii, dar reflecta si o realitate cotidiana pe malul Marii Barents – adeseori, aici esueaza balene, iar carcasele lor uriase zac printre stanci.

Leviathan a castigat Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain si a fost nominalizat la Premiile Oscar 2015 la aceeasi categorie.

Penultima premiera a saptamanii, White Shadow / Umbra Alba urmareste povestea lui Alias, un tanar albinos fugar. Dupa ce a fost martor la uciderea tatalui sau, mama sa il trimite sa se refugieze la unchiul sau, la oras. Aici, Alias invata repede, vinde ochelari de soare, DVD-uri si telefoane mobile. 

Se ataseaza de fiica unchiului sau, Antoinette, spre nemultumirea celui dintai. Treptat, orasul devine la fel ca in salbaticie si oriunde se duce, regulile supravietuirii sunt aceleasi.

In acelasi timp cu lansarea in cinematografe, White Shadow va fi disponibil online pe MUBI timp de 30 de zile, sub umbrela proiectului The Tide Experiment.

White Shadow a primit Mentiunea Speciala a Juriului la TIFF 2014 si a castigat alte numeroase premii la: Sundance (Nominalizare la premiul Juriului), Munich (Premiul CineVision), New Horizons – Polonia (Marele Premiu si Premiul Publicului), Venetia (Premiul Luigi De Laurentiis). 

Aferim! este ultima premiera a saptamanii. Filmul regizat de Radu Jude (Cea mai fericita fata din lume, Toata lumea din familia noastra) a obtinut, dupa cum bine stiti deja, Ursul de Argint pentru Regie la Berlinale 2015.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lectie aspra de istorie, usurata de umorul deocheat si de elementele western-ului clasic. Elegant turnat in alb-negru, pe pelicula de 35 de milimetri, al treilea lung metraj al lui Radu Jude lasa impresia unui concurent puternic, gratie aspectului sau uimitor, subiectului actual si scenariului surprinzator de amuzant”.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, Aferim!, este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Toma Cuzin).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu.

Din distributie fac parte: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

In final, nu pot sa nu remarc imagine minunata a filmului semnata Marius Panduru (desi parca totusi cred ca ar fi aratat mult mai bine color, avand in vedere costumele minunate din film).