In acest weekend, distribuitorii ne tenteaza cu 4 premiere cinematografice: Podul Spionilor / Bridge of Spies, Haos de Craciun / Love the Coopers, Poveste de dragoste si Bunul Dinozaur / The Good Dinozaur.

Podul Spionilor / Bridge of Spies este cel de-al 27-lea lung metraj regizat de Maestrul Steven Spielberg.

Si de aceasta data, Spielberg alege o poveste adevarata captivanta si alaturi de Tom Hanks ne livreaza unul dintre cele mai bune filme ale anului si un posibil castigator de Oscar.

In timpul Razboiului Rece, un avocat American este recrutat pentru a apara intr-un proces un spion sovietic. La scurt timp dupa terminarea procesului, CIA are nevoie de el pentru a-i ajuta sa recupereze un pilot American tinut prizonier de rusi.

Schimbul de prizonieri pare un lucru simplu la inceput, dar se dovedeste destul de complicat pe parcurs…

Trebuie de la inceput sa laud prestatia actoricesca a lui Mark Rylance (in rolul spionului rus) care este absolut magnific in acest rol, avand sanse mari la un Premiu Oscar.

O alta surpriza a fost sa-l revad pe preferatul meu, Alan Alda (din M*A*S*H) intr-un alt rol destul de serios fata de cel cu care eram obisnuiti in serialul sus amintit.

Deasemenea, trebuie sa laud faptul ca exista destul de mult umor in Bridge of Spies, in ciuda subiectului foarte serios si tensionat. La aceasta se adauga scenariul fara cusur al Fratilor Coen care fac echipa buna cu Spielberg, filmul reusind sa-i sensibilizeze chiar si pe cei mai pretentiosi spectatori.

Aceasta este a patra colaborare dintre Tom Hanks si Steven Spielberg. Ei ne-au adus pe ecrane si alte povesti captivante precum Saving Private Ryan (1998), Catch Me If You Can (2002) si The Terminal (2004).

Un detaliu interesant: Ultima secventa a filmului are loc chiar pe Podul Glienicke din Berlin (cunoscut sub numele de Bridge of Spies – de unde si numele filmului). Aceasta a fost locatia adevarata unde a avut loc in 1962 schimbul de prizonieri dintre Abel si Powers, precum si a numeroase alte schimburi de prizonieri dintre americani si rusi in timpul Razboiului Rece.

Recomand cu mare caldura Bridge of Spies cinefililor doritori de un film cu adevarat grandios.

"Everyone deserves a defense. Everyone matters." James B. Donovan (Tom Hanks).

A doua premiera a saptamanii este Poveste de dragoste – un film romantic si foarte frumos vizual regizat de Cristina Iacob (#selfie).

Intitulat initial Iubirea e un dar de Craciun, iar apoi Un dar pentru tine, Poveste de dragoste este probabil titlul care spune spectatorilor din capul locului la ce sa se astepte atunci cand merg la cinema sa-l vada.

Poveste de dragoste este un film despre iubirea dintre doi tineri artisti din zilele noastre. In preajma sarbatorilor de iarna, intr-un minunat Brasov inzapezit, Sebastian si Aprilia incep o frumoasa poveste de dragoste. Doar ca nu e atat de simplu cum pare… 

In Poveste de dragoste, aveti ocazia sa-l vedeti pe Dragos Bucur intr-un rol cu totul diferit de ce a jucat pana acum: el este un tanar talentat, sensibil, pasionat de muzica si de vioara. 

Chiar Dragos declara ca personajul din film “este acel tip de personaj pe care il joci odata-n viata”, si tot el continua: „Deobicei mi se ofera roluri in care sunt destul de dur, am un timp de exprimare mai simpla si in nici un caz nu mi s-a cerut sa fiu pe latura sensibila sau artistica”.

Pot spune ca Poveste de dragoste este genul de film romantic romanesc pe care il asteptam demult. In puzderia de drame, horror-uri si eternele povesti despre revolutie si comunism, aparitia unui astfel de film este un adevarat eveniment. Va recomand sa mergeti sa-l vedeti in numar cat mai mare, pentru ca astfel regizorii romani vor afla ca spectatorii isi doresc si altceva in cinematografe.

Alaturi de comedii (America, venim!, Buna! Ce faci?), drame (De ce eu?, Lumea e a mea) si alte filme romanesti care mi-au atras atentia in ultima vreme, Poveste de dragoste are toate ingredientele care sa-i faca pe spectatori sa-l iubeasca si sa vina cu drag la cinema sa-l vada.

Cu siguranta avem nevoie de mai multe astfel de filme in care dragostea sa fie pe primul loc.

 

A treia premiera a saptamanii este Haos de Craciun / Love the Coopers.

Comedia urmareste dinamica dintre patru generatii ale familiei Cooper, care se reunesc conform traditiei pentru masa de Craciun. 

O serie de vizitatori neasteptati si evenimente neobisnuite vor da peste cap intregul ritual de Craciun, respectat de acestia fara exceptie an de an. Printre intamplari presarate cu umor si tensiuni, membrii clanului vor redescoperi importanta familiei si spiritul sarbatorilor de iarna.

Filmul ii are in distributie pe Ed Helms, Diane Keaton, Alan Arkin, John Goodman, Amanda Seyfried, Marisa Tomei si Olivia Wilde, si deschide astfel oficial sezonul traditiilor de iarna.

Regizorul este Jessie Nelson, cunoscut pentru un film serios – I Am Sam - si asta ar putea fi si o problema a filmului: nu se hotaraste daca sa fie drama cu accente comice sau comedie cu accente dramatice.

Chiar daca nu este atat de amuzant pe cat credeam si aduce mai mult cu o productie de televiziune decat cu un film de cinema, Love The Coopers are cateva faze amuzante care te fac sa zambesti si care probabil vor aduce spectatorii in salile de cinema. 

Eu cand ma gandesc la film de Craciun, tot la Love Actually ajung cu gandul, film pe care il recomand cu caldura daca doriti sa intrati in atmosfera sarbatorilor de iarna.

Animatia saptamanii vine de la Pixar si este cel de-al 16-lea lung metraj al cunoscutei companii. Bunul Dinozaur / The Good Dinosaur este cea mai noua productie a studioului care ne-a obisnuit cu povesti frumoase si incredibile.

Pentru a avea o imagine complete a filmelor Pixar de pana acum, iata o lista a titlurilor, in ordine cronologica: Toy Story (1995), A Bug’s Life (1998), Toy Story 2 (1999), Monsters, Inc (2001), Finding Nemo (2003), The Incredibles (2004), Cars (2006), Ratatouille (2007), Wall-E (2008), Up (2009), Toy Story 3 (2010), Cars 2 (2011), Brave (2012), Monsters University (2013), Inside Out (2015) si The Good Dinosaur (2015). Pentru anii viitori Pixar ne pregateste: Finding Dory (2016) si Coco (2017).

The Good Dinosaur este asadar al doilea lung metraj de animatie Pixar din acest an (dupa Inside Out). Un lucru nemaintalnit pana acum pentru celebra companie de animatie – sa lanseze 2 filme in acelasi an.

Acest lucru se datoreaza si faptului ca The Good Dinosaur trebuia sa apara inca din 2013, productia lui trecand prin mai multe probleme (schimbare de regizor, schimbare de scenariu pe la jumatatea productiei filmului, inchiderea studiourilor Pixar din Canada, schimbarea actorilor care dau voce personajelor principale si multe alte probleme. Una peste alta, filmul a stat in productie mai mult de 6 ani!).

Pana la urma insa, Pixar se pare ca a scos-o la capat si cu acest proiect care se anunta un succes.

The Good Dinosaur este povestea lui Arlo, un apatozaur timid, dar pus pe joaca, care are de infruntat provocarea vietii lui: sa gaseasca drumul inapoi spre casa. Calatoria e doar un pretext, iar cel mai important lucru este legatura neasteptata care se naste intre el si un baiat pe nume Spot. 

Un gest de bunatate schimba totul, iar Arlo incepe sa aiba incredere in sine, iar natura nu i se mai pare asa de infricosatoare. 

Chiar daca The Good Dinosaur este destul de serios si pe alocuri chiar poate mult prea trist pentru un film de animatie, reuseste sa ajunga la inimile spectatorilor si sa le ofere o calatorie frumoasa cu personaje simpatice si peisaje multicolore.

Filmul ajunge in cinematografe numai in varianta 3D Dublat in limba romana.

Ca de fiecare data, inaintea lung metrajului ruleaza o animatie de scurt metraj, Sanjay's Super Team care - dupa parerea mea - se adreseaza mai mult adultilor.

P.S. Oare cum a ajuns distribuitorul sa-i zica Bunul Dinozaur? Cred ca este unul dintre cele mai stupide titluri din acest an! Poate ar fi fost bine sa traga cu ochiul la colegii din alte tari care au fost mai inspirati: Arlo si Spot (Germania), sau Calatoria lui Arlo (Spania, Franta)...