Astazi continuam seria de interviuri dedicata serialului Fear the Walking Dead, cu cel de-al doilea interviu: cu actorul Cliff Curtis (interpretul personajului Travis).

Traind in acelasi univers ca The Walking Dead, Fear the Walking Dead este o drama indrazneata care exploreaza debutul apocalipsei mortilor prin intermediul unei familii destramate.

Premiera mondiala a celui mai asteptat nou serial, Fear the Walking Dead va fi duminica, 23 august de la ora 21:00. 

Primul episod, cu o durata mai lunga, va debuta de asemenea, pe televiziunile AMC Global din lume simultan cu premiera din SUA, luni, 24 august de la ora 4:00 si apoi se va redifuza in intervalul de primetime local, de la ora 23:00.

Iata mai jos interviul cu CLIFF CURTIS (interpretul personajului Travis Manawa).

Travis Manawa este tata, profesor de liceu de limba engleza si iubitul lui Madison Clark. Este un om bun – tipicul barbat american. Ca patriarh al grupului este protectiv, pragmatic si hotarat in convingerea sa ca orice poate fi rezolvat. Isi pastreaza relatia cu fosta sotie si fiul plin de antipatie in timp ce incearca sa devina tata pentru copiii lui Madison. Travis se lupta cu provocarea de a amesteca o familie – o provocare exacerbata de noul haos neprevazut. 

Cliff Curtis a jucat cel mai recent in drama Gang Related si in Missing, impreuna cu Ashley Judd, si de asemenea, in filmul ce va fi lansat in curand, Risen, joaca rolul lui Iisus Hristos, alaturi de Joseph Fiennes

Curtis continua sa obtina premii in cadrul festivalurilor pentru interpretarea sa din The Dark Horse, bazat pe o poveste adevarata in care il interpreteaza pe campionul de sah Genesis, care sufera de tulburare bipolara.  

La Hollywood, Curtis a jucat o gama larga de roluri in mai multe filme, incluzand Runaway Jury (2003), Whale Rider (2002), Blow (2001), Training Day (2001), Three Kings (1999), The Insider (1999) si Bringing Out the Dead (1999). 

Nascut in Rotorua, Noua Zeelanda, Curtis este descendent al tribului Maori din Noua Zeelanda (cu afilieri tribale Ngati Hauiti si Te Arawa). S-a inscris la Facultatea de Teatru din Noua Zeelanda, si apoi la Teatro Dmitri Scoula din Elvetia. A primit primul sau rol in The Piano (1993). 

Alte roluri din Noua Zeelanda includ melodrama a carei actiune se petrece intr-un lagar, Desperate Remedies (1993), drama urbana aspra Once Were Warriors (1994), si comedia Jubilee (2000).

Spune-ne cate ceva despre Travis.
Travis Manawa este profesor de liceu. E un om divortat, cu un baiat la varsta adolescentei, si e la inceputul unei relatii intense cu prietena lui, Madison Clark. Si ea are doi copii adolescenti. Este foarte indragostit si incearca sa isi dea seama cum sa faca noua lui familie sa functioneze.

 

Cam care sunt valorile lui?
E un om care se gandeste la comunitate si la familie.Ii pasa foarte mult de oameni, isi ajuta semenii, ii place sa predea, isi iubeste studentii, ii place sa vada pe ceilalti ca gandesc independent si au succes in viata. Desi prima casnicie nu a mers, s-a impacat cu ideea si cel mai important lucru pentru el este sa isi faca familia sa functioneze. E un tip orientat spre solutii, ii place sa repare lucrurile. E bine sa il ai in preajma intr-o situatie dificila, pentru ca in mintea lui totul poate fi reparat. E un optimist. 

 

Ce ti-a starnit interesul fata de Travis?
Imi place ideea de a juca un tip obisnuit. Nu este un super-erou cu puteri speciale. E pur si simplu un om obisnuit. Problemele de care se loveste in viata sunt sa isi faca datoria la lucru, sa aiba grija de copii lui adolescenti si sa isi dea seama incotro se indreapta relatiile lui. Si asta e un punct de pornire foarte bun, pentru ca ce urmeaza in serialul nostru este atat de bizar si de iesit din comun, incat, in loc sa aiba atitudinea si reflexele unui erou, el este foarte uman si nu stie ce sa faca.

 

Cum se confrunta un tip obisnuit cu apocalipsa?
Toti putem sa vorbim despre ce am face in anumite situatii. Toti avem o idee in minte, dar mie imi place ideea unui tip obisnuit care trebuie sa isi dea seama cine e cu adevarat atunci cand totul in jurul lui merge prost. Imi place foarte mult sa intru in zona asta, unde iti dai seama ca s-ar putea sa nu fii „eroul salvator”, dar tot nu te dai batut.Travis nu are de gand sa renunte, nu e un las si sunt foarte interesat de acel punct de echilibru, cand esti provocat, impins pana la limitele capacitatilor psihologice, fizice si emotionale si trebuie sa te descurci. Asta e important si in cazul familiilor. Cand esti tanar, cresti si ti se pare ca totul se invarteste in jurul tau, apoi construiesti o familie si deja nu mai e vorba doar despre tine, trebuie sa iei decizii noi in viata.Te gandesti la ceilalti, si cred ca Travis e intr-o asemenea situatie– avand o familie, fiind indragostit, asta ii face pe oameni sa se gandeasca la ceilalti. poate ca daca ar fi fost de unul singur, nu ar fi fost suficient de puternic. Dar pentru ca el crede in familia lui, si in comunitatea in mijlocul careia traieste, are mai multa forta decat daca ar fi fost un simplu individ. Poti sa te joci cu vulnerabilitatile unui om pentru ca atunci cand ajungi intr-o situatie dura, te gandesti la sotie si copii si devii mai puternic. Cred ca e interesant contextul unei familii aruncate in mijlocul acestei situatii nebunesti, unde lumea se prabuseste in jur. Actiunea e pe acea muchie de cutit, unde simti ca s-ar putea sa nu supravietuiasca, ca ar trebui sa devina mai puternic sau o sa piara. Cata vreme ramane credibil ca ii pasa de altii mai mult decat de sine, si ca de acolo isi trage el puterea, astea sunt motivele pentru care imi place de acest personaj. E o experienta placuta pentru mine.

 

Unde gasim personajele la inceputul serialului? Despre ce este acest serial?
Fear” este primul cuvant din numele noului serial. Se spune foarte des ca nu e nici un prequel, nici un sequel, ci este o poveste care se desfasoara in paralel. Este un serial de sine statator. Asta inseamna si ca e foarte diferit. Si ce imi place la serial pe masura ce aflu mai multe este ca totul pare real. Asta chiar ar putea sa se intample. Nu doar toata chestiunea legata de zombi sau de epidemie, ci sa vezi cum un virus pune stapanire pe omenire si asta scoate din noi atat cele mai bune lucruri, cat si cele mai intunecate, sa vezi cat de repede se poate prabusi ideea noastra despre civilizatie. Cum ar fi ca lucrurile pe care le luam drept sigure sa nu mai fie acolo? Cum ar fi ca oamenii pe care ii cunoastem sa nu mai fie cei pe care ii stim?Nu tratam subiectul superficial, il tratam ca pe o posibilitate reala si asta face serialul mult mai interesant pentru mine. 

 

De ce se vor atasa spectatorii in acest serial?
Exista multe personaje care trec prin multe situatii diferite. Toata lumea va putea gasi un personaj cu care sa empatizeze. Daca nu isi place in mod neaparat personajul, poti sa te regasesti in situatia de viata, care sunt complicate si au multe fatete. Ai o familie credibila, cu suficienti actori asa incat publicul sa poata dezvolta o relatie speciala cu unul sau doi dintre ei si apoi bum! Intervine tragedia, din nou si din nou. Cred ca asta face serialul foarte atragator. Dintr-un motiv sau altul ne place sa vedem cum omenirea trece prin asemenea situatii. E acelasi lucru ca in tragediile grecesti. Astea sunt piesele noastre clasice, serialele de pe TV. si cred ca dintotdeauna ne-am pus problema „ce s-ar intampla daca…?” Cum s-ar comporta oamenii? E ceva captivant la situatiile tragice. Exista o amenintare, un impact si dintr-un motiv greu de explicat, gasim asta distractiv. Mai exista un tip de momente in serial, aproape de pantomima, in aceea ca publicul stie deja despre ce e vorba, asa cum se intampla in orice film de groaza care se respecta. Cred ca avem suficiente astfel de momente  pentru a satisface gustul publicului si exista inca destula speranta in serial si pentru personajele noastre. Eu, cel putin, sper ca or sa scape cu bine!  

 

Care este esenta relatiei dintre Travis si Madison?
Amandoi au mai fost casatoriti, amandoi au copii adolescenti. amandoi au nevoie sa stie ca pot avea incredere in celalalt si ca se vor apara reciproc, dar asta va fi pus la test in cel mai inalt grad pana la capatul serialului. La fiecare moment de cotitura vom descoperi propriile noastre limite si limitele relatiei noastre.Nu e vorba numai daca vom face fata ca o familie, ci daca vom supravietui ca indivizi si ca un cuplu.

 

Cum se raporteaza la fiul lui Madison, Nick?
Adolescentii sunt oricand o provocare. Asa se intampla cand esti parinte de adolescent, dar cu Nick avem o situatie exploziva. Sa ai in familie un dependent de droguri e un cosmar, dar cred ca Travis o iubeste pe Maddy si tot ce o inconjoara. E vorba de forta ei, de iubirea pe care le-o poarta copiilor si ideea ca nu va renunta niciodata. Cred ca asta inseamna foarte mult pentru Travis, pentru ca in casnicia anterioara nu a dorit nici o clipa sa renunte si simtea ca ar fi dat orice pentru a face acea relatie sa functioneze.Orice a incercat cu fosta lui sotie, Liza, nu a functionat. Nu a putut repara acea relatie. El e un fel de suflet ranit si ce conteaza pentru el in raport cu Maddy este ca a gasit pe cineva care nu renunta, pe cineva care se va bate pentru familia ei pana in panzele albe. Asa e el. 

 

Cum se comporta Travis fata de propriul copil, Chris?
Chiar din primul episod, am o relatie distanta cu fiul meu, jucat de Lorenzo James Henrie. Travis incearca sa se apropie de Chris si sa il atraga inspre aceasta noua familie, dar Chris nu vrea sa aiba in nici un fel de-a face cu ei. Chris nu il place pe Nick si cu siguranta nuvrea o noua mama in persoana lui Madison. Nu are nici un interes fata de filosofia lui Travis de familie amestecata. Asa incat Travis incearca sa negocieze aceasta relatie si, cand lucrurile avanseaza, nu ii da de ales lui Chris, dupa ce vad suficient de multe lucruri pentru a intelege ca e nevoie sa faca un plan pentru a se pune la adapost de catastrofa. 

 

Cum functioneaza impreuna familiile protagoniste?
Echipa a facut o treaba excelenta, aranjand situatii pe parcursul serialului cand schimbari spectaculoase ne fac sa ne fuga pamantul de sub picioare, dar in final este vorba despre familii care incearca sa se apere si sa aiba grija de ai lor.avem, asadar, familiile Manawa, Salazar si Clark. Asa cum au fost construite aceste familii, am facut o treaba excelenta in a le da individualitate, pentru ca mai apoi sa le azvarlim impreuna si sa le urmarim cum incearca sa gaseasca o cale de iesire. 

 

Optimismul lui Travis va ajuta in mijlocul apocalipsei sau va constitui un obstacol?
Travis are claritatea mentala de a vedea in mijlocul acestei situatii invalmasite ca exista o alegere care poate fi facuta, aceea de a face rau, de a ucide, sau de a nu o face. El spera ca asta nu e decat o boala ciudata, care va disparea intr-o zi sau intr-o saptamana, ca va trece ca orice dezastru natural. El gandeste pe termen lung si incearca sa gaseasca o cale pentru a nu prejudicia sau distruge umanitatea. Travis ar spune ”Cum poti ucide o fiinta umana doar pentru ca e bolnava?” si se intristeaza cand vede oameni care nu au respect pentru viata omeneasca. Exista cateva alegeri atunci cand esti pus in situatia de a ucide o persoana infectata si toti trebuie sa isi dea seama de ce parte se afla. Exista necesitatea de a ucide sau ai o convingere filosofica despre viata, adica o faci pentru ca tu crezi intr-o idee, si ultima alegere este cand te gandesti la o persoana pe care o iubesti si o ucizi din mila. Ultimele doua nu sunt necesare. Asa incat Travis tine la distinctia asta, atata vreme cat poate. 

 

Fear the Walking Dead pune personajele in fata unor situatii din ce in ce mai dificile. Cum afecteaza aceste situatii busola morala a familiilor protagoniste?
Serialul are un simt fin pentru crearea tensiunii si a situatiilor limita. Chiar atunci cand crezi ca stii unde te afli, situatia se schimba, la fel si regulile jocului. Esti socat de noua realitate. Daca dezumanizam un grup de oameni, iar ei devin o amenintare la adresa celor vii, atunci ei reprezinta victime colaterale si este o linie destul de clara in judecata morala. Lupta pentru personajele noastre este incercarea de a ne pastra umanitatea atata vreme cat putem, pana cand nevoia ne sileste la altceva. Unde este linia asta?