Sinopsis Craciun cu scantei
Ce fel de om si-ar decora casa cu mii de beculete de Craciun, astfel incat sa fie vizibila din spatiu? Si cum este sa fii vecin cu un astfel de individ? Aceste doua intrebari au stat la baza scenariului creat de Matt Corman si Chris Ord.
Ne-a placut ideea ca Steve si Buddy, cei doi vecini rivali au, de fapt, visuri si dorinte similare in ceea ce priveste sarbatorirea Craciunului. Din pacate, nu stiu sa comunice intre ei pentru a-si descoperi punctele comune. Aceasta idee am exploatat-o in realizarea scenariului. explica Chris Ord. Steve si Buddy, orbiti de obsesia de a castiga razboiul, uita adevarata semnificatie – de sarbatoare de familie - a Craciunului. adauga scenaristul Don Rhymer.
Filmarile au avut loc in Vancouver, intr-o imensa zona verde marginita de case. Aici au fost construite decorurile reprezentand oraselul Cloverdale si casele familiilor Hall si Finch. Cu aceasta ocazie, realizatorii s-au confruntat cu o problema tehnica: mai mult de jumatate din actiunea filmului se petrece dupa apusul soarelui, deci filmarile trebuiau realizate in aceasta perioada a zilei. Ori, in Vancouver, aceasta dureaza doar 6 ore.
Pentru a rezolva aceasta problema, realizatorii au facut apel la serviciile companiei Sprung, specializata in constructia de structuri temporare pentru tabere militare si diverse evenimente, care a construit pentru filmari un imens cort montat pe piloni de otel, care acoperea casele lui Steve si Buddy, precum si decorurile reprezentand casele din vecinatate.
Pentru a realiza feeria de ghirlande luminoase si beculete cu care cei doi vecini rivali isi impodobesc casele, realizatorii l-au angajat pe inginerul de sunet si lumini Jason McKinnon, a carui experienta indelungata in organizarea concertelor rock s-a dovedit extrem de utila. McKinnon a realizat un adevarat spectacol de lumina si sunet, la care contribuie, in faza finala, intregul oras Cloverdale.
O alta problema spinoasa cu care s-au confruntat atat realizatorii, cat si actorii, a fost filmarea insasi, deoarece in acea perioada in Vancouver era vara. In pauzele de filmare trebuia sa avem grija sa nu cumva sa ne bronzam. In plus, a trebuit sa suportam zapada artificiala care ne intra in gura la fiecare replica pe care o rosteam pe platou! povesteste razand actrita Kristin Davis.
Trebuia sa ne prefacem ca suntem in plina iarna si ca tremuram de frig, cand de fapt transpiram de cald. Nici sa patinezi pe o gheata de plastic cu soarele stralucitor de iulie deasupra capului n-a fost usor! adauga Matthew Broderick. Kristin Chenoweth, interpreta sotiei lui Buddy s-a adaptat cel mai bine conditiilor, cumparand cate un pulover pentru fiecare membru al echipei, in chip de cadou de Craciun.
In concluzie, Craciunul poate fi sarbatorit oricand, ideea care sta la baza fiind aceeasi pentru orice sarbatoare: intelegerea, comunicarea si iubirea dintre oameni. puncteaza Matt Corman si Chris Ord. Deck the Halls este un film care isi propune sa reaminteasca spectatorilor cat este de important ca oamenii sa nu se lase orbiti de ambitii si dusmanie, ci sa se bucure de toate momentele bune din viata. conchide scenaristul Don Rhymer.
Detalii tehnice Craciun cu scantei
Tara
SUA
Ecran
Normal (1.85:1)
Distribuit in Romania de
InterComFilm Distribution
Distribuitor international
20Th Century Fox