Sibiul intră în zodia filmului! Miercuri, 29 mai 2024, debutează cea de-a 8-a ediție ESTE FILM Festival.

Urmează 5 zile pline de evenimente cu filme unul și unul, premiere naționale, zece scurtmetraje în Competiție, dezbateri și sesiuni de Q&A cu invitații festivalului, o expoziție interactivă, un atelier de actorie, o lansare de revistă și proiecții speciale la Cine-concert și Dormitorul cu filme scurte.

Proiecțiile de film și evenimentele conexe vor avea loc în 4 spații din oraș: Cinema ”Ion Besoiu” - Sala Mare, Sala Mică și Foaier, Cinema Arta, Forumul German - Sala Oglinzilor și Consommé Bistro.

Filmul Here, regia Bas Devos, deschide oficial ESTE FILM Festival, miercuri, 29 mai, de la ora 20:00, la Cinema ”Ion Besoiu”, Sala Mare. După proiecția filmului, publicul va avea ocazia să participe la o discuție cu o parte din echipa filmului, cu actorii de origine română Ștefan Goța și Alina Constantin.

Tot miercuri iau start și proiecțiile de film și atelierele pentru copii și adolescenți din cadrul secțiunii CinExplorez. Vor rula filmele de animație Titina și Sirocco și regatul vânturilor, acesta din urmă fiind proiectat în avanpremieră națională la ESTE FILM Festival, dar și documentarul românesc Guvernul copiilor 2, la finalul căruia va avea loc o sesiune de Q&A cu regizoarea Ioana Mischie, care a fost inclusă în acest an în prima competiție imersivă de la Cannes cu cel mai recent proiect al său.

Vineri, 31 mai, ora 17:30, la Sala Oglinzilor a Forumului German, actorul Teatrului Național ”Radu Stanca”, Marius Turdeanu invită elevii de liceu la un atelier de actorie în care îi va provoca la jocuri interactive, arta de a vorbi în public sau stimularea motricității și a atenției.

De miercuri până vineri, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” în Foaier, Funky Citizens va prezenta Pe urmele minciunii, o expoziție interactivă despre fake news și dezinformare. Expoziția va putea fi vizitată gratuit miercuri, între orele 16:00-22:00, joi și vineri, între orele 10:00-22:00. De asemenea, joi și vineri, între orele 13:00-16:00, vor avea loc ateliere de media literacy și fact-checking pentru combaterea dezinformării cu tur ghidat pentru liceeni.

Pentru că ediția din acest an a festivalului propune publicului cinefil o incursiune în cinemaul mexican prin secțiunea In Frame: Mexic, joi, 30 mai, la proiecția filmului Matinée va fi prezentă Excelența Sa, Doamna Amparo Anguiano, Ambasadoare a Mexicului în România.

În buna tradiție a festivalului, și cea de-a 8-a ediție aduce în atenția festivalierilor proiecții urmate de dezbateri pe subiecte de interes. În acest sens, sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16:00, la Cinema Arta va avea loc proiecția filmului ”Sauna secretelor” sub semnul Lux Audience Award @ ESTE FILM Festival , proiecție urmată de o dezbatere în colaborare cu Asociația A.L.E.G. - ”Nevoia de solidaritate”. Vor lua cuvântul: Ioana Pasc (antreprenoare, fondatoare și manager NOOK: coworking, art & events space), Iris Ordean (curator de artă contemporană și antropolog), Carmen Bucșa (președinte Asociația de Poveste) și Alexandra Abrudean (membră A.L.E.G.). Discuția va fi moderată de Camelia Proca (fondatoare și manager Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G.).

Sibienii care doresc să experimenteze și alte feluri de vizionare a filmelor sunt așteptați joi, 30 mai, de la ora 20:00, la Sala Oglinzilor a Forumului German, la un cine-concert de neratat. Va fi proiectat filmul mut Femeia în Lună însoţit de sound-designul original al trupei CelloFun și introducerea și traducerea live în limba română a cartoanelor originale ale filmului de inconfundabila Irina-Margareta Nistor. În aceeași sală, vineri, de la ora 21:00, festivalul propune Dormitorul cu filme scurte. Se întind saltelele, se pornește proiectorul și urmează câteva ore bune de scurtmetraje Animest și filme scurte mexicane.

În cadrul ESTE FILM Festival 2024, membrii echipei Z9 vor lansa cel mai recent număr din Z9Magazine și vor proiecta videopoemele câtorva poete și poeți publicați în acest număr, rezultate în urma celei de-a doua ediții a Z9Camp. Evenimentul va avea loc vineri, 31 mai, de la ora 18:00, la Consommé Bistro, iar intrarea este liberă.

Ne bucurăm că festivalul crește de la o ediție la alta: mai multe spații, mai multe evenimente, mai mulți invitați, mai mulți oameni în echipa de organizare și, sperăm, mai mulți sibieni și turiști care să se bucure de cel puțin unul din zecile de evenimente pe care le-am adunat cu dragoste pentru film în programul celei de-a opta ediții. Pe lângă selecția minuțioasă de filme românești și europene, în acest an invităm publicul să descopere câteva filme de referință ale cinemaului mexican. Sunt multe filme pe care sibienii nu au ocazia să le vizioneze în altă parte pe ecran mare, o experiență care nu-și va pierde din farmec nicicând”, a declarat Ioana Ciuban, director ESTE FILM Festival.

Biletele pentru întregul program al festivalului sunt disponibile pe platforma Eventbook (https://eventbook.ro/festival/este-film-festival-sibiu). Anul acesta se pot achiziționa și abonamente, o variantă foarte convenabilă pentru spectatorii care vor să vizioneze mai multe filme la un preț mai mic.

Programul festivalului este disponibil pe www.estefilm.ro.

ESTE FILM Festival ediția 8 este un eveniment organizat de Asociația ESTE FILM.

Afis ESTE FILM Festival 2024 new