Filmul Trei kilometri până la capătul lumii, regizat de Emanuel Pârvu, va putea fi văzut, în premieră, în cinematografe din 11 octombrie 2024.

Filmul este distribuit de Independența Film în colaborare cu Asociația FAMart.

Prezentat anul acesta în selecția oficială de la Cannes, Trei kilometri până la capătul lumii spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care își petrece vara în satul său natal din Delta Dunării. Într-una din seri este atacat pe ulița satului, iar de a doua zi lumea îi este dată peste cap. Părinții nu-l mai pot privi ca înainte și liniștea aparentă a satului începe să se sfărâme.

„Suntem mândri că vom distribui în cinematografele din România acest film captivant și profund, un film pe care l-am urmărit și acompaniat înainte de selecția în competiția de la Cannes. Ne bucurăm de colaborarea cu FAMart și echipa filmului”, spune Antoine Bagnaninchi, Independența Film.

Trei kilometri până la capătul lumii a fost singurul film românesc selectat în Competiția Oficială de la Cannes 2024, confirmând astfel relevanța cinematografiei românești în contextul internațional. Lukas Dhont, președintele juriului care a acordat filmului Premiul Queer Palm, a spus „În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ținuți de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze. […] E o descompunere dură și prețioasă a unui sistem al violenței.”

De la înființarea sa, în 2010, Cannes Film Festival Queer Palm a recompensat filme memorabile care reflectă diversitatea și importanța temelor abordate de acest premiu. Printre filmele laureate anterior cu Queer Palm sunt: Monster (r. Kore Eda Hirokazu), Girl (r. Lukas Dhont), Portrait de la Jeune Fille en Feu (r. Céline Sciama), 120 Battements par Minute (r. Robin Campillo), Carol (r. Todd Haynes), Pride (r. Matthew Warchus) sau Laurence Anyways (r. Xavier Dolan).

Până să poată fi văzut în cinematografele din întreaga țară, Trei kilometri până la capătul lumii va fi prezentat în avanpremieră la TIFF 2024 joi, 20 iunie, în Piața Unirii Open Air și sâmbătă, 22 iunie, la Casa de Cultură a Studenților.

Link program: https://tiff.ro/festival/2024/trei-kilometri-pana-la-capatul-lumii

Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de producție FAMart, îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu-Berescu și Valeriu Andriuță.

Din distribuție mai fac parte actorii: Adrian Titieni, Richard Bovnoczki, Alina Berzunțeanu, Vlad Brumaru și Radu Gabriel.

Este cel de-al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel ma bun regizor și cel mai bun actor principal (Șerban Pavlu) și lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

Scenariul este semnat de Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă, montajul de Mircea Olteanu, iar scenografia și costumele de Bogdan Ionescu.

Trei kilometri până la capătul lumii este distribuit în România de Independența Film, care activează din 1997 și promovează filme independente de referință, de nișă, de autor sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Premiera în cinematografe va avea loc pe 11 octombrie 2024.