Caravana filmului românesc revine la Brăila, în Parcul Monument, în perioada 12 – 14 august 2024.

Şi nu vine oricum, ci cu alese Capodopere ale cinematografiei naționale, ca să participe cu proiecții de film românesc la marea sărbătoare a Zilelor Municipiului Brăila care, anul acesta, se desfășoară în perioada 6 – 18 august.

Ca în fiecare an, Primăria Municipiului Brăila a pregătit un program amplu, pentru toate gusturile și pentru toate vârstele: concerte și recitaluri (Subcarpați, Nicu Alifantis și alți artiști îndrăgiți), spectacole de teatru pentru copii și ateliere în cadrul Festivalul de Teatru pentru copii „Cărăbuș”, Festivalul Internațional de Folclor „Lină Chiralină” și Festivalul Internațional al Muzicilor Militare, proiecții de film în aer liber, tradiționalul Târg al Anticarilor și Buchiniștilor din întreaga țară și Târgul Meșterilor Populari, Ziua Marinei și Retragere cu torțe, mașini de epocă, spectacol de lasere și artificii.

În cadrul programului propus pentru Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale, selecția filmelor nu este întâmplătoare, ci reprezintă un omagiu adus cosmopolitului oraș de pe malul Dunării, prin omagierea unor actori originari din Brăila, precum Catrinel Dumitrescu, Vasilica Tastaman și Ștefan Mihăilescu-Brăila.

Iubitorii de film vor putea viziona, pe 12 august, începând de la ora 20.30, în Parcul Moument, o celebră comedie: Buletin de București, având ca protagoniști pe unii dintre cei mai iubiți actori: Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Draga Olteanu Matei, Octavian Cotescu, Ștefan Mihăilescu – Brăila.

Continăum marți, 13 august, tot de la ora 20.30, cu o comedie potrivită pentru toate vârstele, Păcală, al doilea, cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Istoria năzdrăvanului fiu de ţăran – Păcală, căruia i-a dat viață Sebastian Papaiani, născut pentru a nu se înrudi vreodată cu prostia, este un bun prilej pentru maestrul comediei româneşti, regizorul Geo Saizescu, să ofere roluri pline de sevă, marilor actori ai epocii, între care a strălucit neîntrecutul Ştefan Mihăilescu-Brăila şi cuceritoarea Vasilica Tastaman, ambii născuţi la Brăila şi formaţi ca actori la teatrul de aici.

Miercuri, pe 14 august, la ora 20.30 încheiem programul proiecțiilor cu veșnic-tânăra peliculă Liceenii, un film de Nicolae Corjos, despre micile-mari și trecătoare suferințe ale dragostei, la 16 ani, iar adolescenții sunt invitați să o cunoască pe apriga profă de mate Isocel (Tamara Buciuceanu Botez) și pe proful de filosofie Socrate (Ion Caramitru), dar și pe îndrăgiții Ștefan Bănică jr (Mihai), Oana Sîrbu (Dana), Mihai Constantinescu (Ionică) și Cesonia Postelnicu (Geta).

Programul Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei națioanle la Brăila,

Parcul Monument, 12 - 14 august 2024, este următorul:

Luni, 12 august, ora 20.30: BULETIN DE BUCUREȘTI (comedie / 1983 / 88 min).

Regia: Virgil Calotescu. Cu: Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Draga Olteanu Matei, Octavian Cotescu, Ștefan Mihăilescu - Brăila.

 

Marți, 13 august, ora 20.30: PĂCALĂ (comedie / 1974 / 122 min.)

Regia: Geo Saizescu. Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman

 

Miercuri, 14 august, ora 20.30: LICEENII (comedie, romantic / 1987 / 95 min.)

Regia: Nicolae Corjos; Cu: Ştefan Bănică jr., Mihai Constantin, Oana Sîrbu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ion Caramitru.

 

Accesul publicului este gratuit la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile.

Scopul Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale, proiect aflat la a XII-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile.

Caravana filmului românesc aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse.

Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei unsprezece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

La Brăila, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila și al Casei de Cultură a Municipiului Brăila.

Afis Caravana filmului romanesc la Braila 2024 web