Cunoscutul regizor Dinu Cocea, creatorul seriei Haiducii a incetat din viata, la varsta de 84 de ani, intr-un spital din Paris, in urma unei insuficiente cardiace.

Regizorul a murit pe 26 decembrie, insa familia a dorit sa faca publica informatia mai tarziu pentru a o menaja pe sotia acestuia, Pusa Cocea.

Dinu Cocea s-a nascut pe 22 septembrie 1929, in comuna Peris, din judetul Ilfov.

Dinu Cocea a semnat regia pentru: Iancu Jianu Haiducul (1980), Iancu Jianu zapciul (1980), Ecaterina Teodoroiu (1979), Stejar – Extrema urgenta (1974), Parasutistii (1972), Zestrea domnitei Ralu (1971), Haiducii lui Saptecai (1970), Saptamana nebunilor (1970), Rapirea fecioarelor (1967), Razbunarea haiducilor (1967) si Haiducii (1965), iar scenografia pentru: Iancu Jianu haiducul (1980), Iancu Jianu zapciul (1980), Saptamana nebunilor (1970), Rapirea fecioarelor (1967), Razbunarea haiducilor (1967).

Dinu Cocea a ajuns insa in dizgratia regimului comunist din cauza proiectului de film Pe apa sambetei, in care relata istoria unui baraj prost construit pe Arges. Astfel, regizorul a fost interzis, iar numele sau a fost scos de pe genericele filmelor ce apareau in cinematografe sau la televiziunea publica.

In urma acestui conflict cu autoritatile comuniste, Dinu Cocea a plecat din tara in 1986, stabilindu-se la Paris, unde a si decedat, dupa cum a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

In ultimii ani, Dinu Cocea revenea frecvent in Romania, insa isi petrecea timpul intre Bucuresti si Paris.

La editia din 2010 a Festivalului International de Film de la Iasi, i-a fost decernat Premiul de excelenta pentru intreaga activitate.

„Nu am facut multe filme. Doar 15!”, declara cu modestie, intr-un interviu, cel al carui nume figureaza pe genericul unor lung metraje memorabile precum Iancu Jianu, haiducul sau Haiducii lui Saptecai.

Despre filmele lui, Dinu Cocea spunea: “De la Revolutie pana acum, s-au dat de sute de ori pe toate posturile de televiziune! De ce le dau? Nu pentru ca sunt ele grozave, ci pentru ca fac rating si merg bine reclamele. (…) Filmele mele vor ramane in arhiva si vor putea fi vazute si peste 100 de ani, daca nu ia foc arhiva. Dar asta numai Dumnezeu o stie!”.

Dumnezeu sa-l odihneasca!