Uma Thurman este unul din personajele secundare in cel mai recent film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac, din a carui distributie fac parte actorii: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Willem Dafoe, Mia Goth, Sophie Kennedy Clark, Connie Nielsen, Michael Pas, Jean-Marc Barr, Udo Kier.

In Nymphomaniac, Uma Thurman joaca rolul Doamnei H (Mrs. H), o sotie pe care barbatul sau o inseala cu tanara Joe, personajul principal care isi povesteste viata in Nymphomaniac (Stacy Martin - tanara Joe, Charlotte Gainsbourg – Joe la maturitate).

In clipul de promovare a Capitolului 3 din film, Mrs. H ne este prezentata dand indirect o lectie dura sotului adulter: le arata celor trei copii minori, de fata cu cei doi implicati surprinsi impreuna, dormitorul in care se consuma relatia extraconjugala.

Cele mai cunoscute filme in care ati putut-o revedea recent pe Uma Thurman, in afara de celebrul Kill Bill: Vol. 1 (2003) si Vol 2. (2004) in regia lui Quentin Tarantino, sunt: The Producers (2005), Playing for Keeps (2012) si Bel Ami (2012).

In 1995, actrita a fost nominalizata la premiile Oscar pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar in filmul Pulp Fiction (1994) al aceluiasi Quentin Tarantino.

Nymphomaniac Vol. 1 va avea premiera vineri (17 ianuarie) la Cinema Studio, de la ora 20,00.

Celelalte cinematografe din Bucuresti in care va intra filmul incepind cu data de vineri sunt: Cinemateca Union, Elvire Popesco, NCRR (Muzeul Taranului Roman), Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Movieplex, Grand Cinema Digiplex Baneasa, Patria. In tara, Nymphomaniac Vol.I va putea fi vazut la Victoria (Cluj), Arta 3D (Targu Mures), Cortina Cinema Digiplex (Oradea), Cityplex (Brasov), Cityplex (Constanta), Cinema Sergiu Nicolaescu (Targu Jiu).

Nymphomaniac Vol. 2 va intra in cinematografe in data de 7 februarie.

Nymphomaniac (2013) este o productie Zentropa Entertainments, compania regizorului danez Lars von Trier si va fi distribuit in Romania de Independenta Film.

Uma Karuna Thurman, muza lui Tarantino

Uma Karuna Thurman, pe numele complet, s-a nascut pe 29 aprilie 1970 in Boston, Massachussetts.

Tatal, profesor newyorkez budist. Mama, nascuta in Mexico City (Mexic), dar cu descendenta germana, daneza si suedeza. O buna parte a copilariei Uma si-o petrece in orasul himalayan Almora, din India, unde familia ei este vizitata chiar de liderul spiritual Dalai Lama, o cunostinta buna de-a tatalui ei.

Insusi numele Uma are provenienta indiana, fiind unul dintre numele zeitei Parvati, si inseamna “lumina” in limba sanscrita. Uma nu este singura din familie cu nume exotic. Fratii ei se numesc Ganden, Dechen si Mipam, iar sora vitrega se numeste Taya.

Uma Thurman isi incepe cariera ca model la varsta de 15 ani. Printre primele aparitii in presa fashion se numara cele din Glamour (1985) si Vogue-ul britanic (1986).

Debutul in cinema are loc in anul 1988, cand joaca in nu mai putin de patru filme: Johnny Be Good, Kiss Daddy Goodnight, The Adventures of Baron Munchausen (regia: Terry Gilliam, cu Oliver Reed) si filmul premiat la Oscar, Dangerous Liaisons, cu John Malkovich, Glenn Close, Michelle Pfeiffer si Keanu Reeves.

In 1990 Uma are un rol in primul film “Interzis minorilor” (rating NC-17 in SUA): Henry & June. Rating-ul respectiv este motivul pentru care filmul nu este promovat prea mult in SUA, asa ca putinele cronici favorabile nu ajung la marele public.

Succesul incontestabil vine odata cu rolul din Pulp Fiction, in regia lui Tarantino, cu Bruce Willis, John Travolta si Samuel Jackson. Uma este nominalizata la premiile Oscar pentru Cea mai buna actrita in rol secundar si devine actrita favorita a regizorului Quentin Tarantino. Filmul a avut un buget de 8 milioane de dolari si incasari de 107 milioane de dolari.

In 1997 joaca alaturi de viitorul ei sot, Ethan Hawke, in SF-ul Gattaca, apoi in acelasi an, in Batman & Robin, impreuna cu Arnold Schwarzenegger si George Clooney. Anul urmator apare in The Avengers, alaturi de Ralph Fiennes.

Intre 1998 si 2002, Uma Thurman se concentreaza mai mult pe sarcina si nasterea primului sau copil. Joaca in filme cu buget mai mic, mai ales de televiziune.

In 2003 revine in filmul lui John Woo, Paycheck, un succes nu prea mare de box office. Cel care ii relanseaza cariera cinematografica este tot Quentin Tarantino, cu Kill Bill. Personajul ei, razbunatoarea Beatrix Kidoo, este scris de Tarantino special pentru ea.

Despre actrita, regizorul american a declarat ca este muza lui. Cu aceasta ocazie, Uma isi petrece trei luni antrenindu-se in arte martiale si cursuri de sabie. Este nominalizata cu ambele filme la Globul de Aur.

Succesul in lumea cinematografica ii readuce si contracte pentru mai vechea ei meserie, aceea de model. Este solicitata pentru a fi imaginea firmei de cosmetice Lancome si apoi, in 2005, a casei de moda Louis Vuitton. In 2014, Uma va fi imaginea Calendarului Campari.

In 2011, Uma Thurman face parte din juriul competitiei Festivalului International de Film de la Cannes. In 1994 fusese prezenta in juriul Festivalului de la Venetia.

Uma Thurman a fost casatorita cu Gary Oldman, pe care l-a cunoscut pe platoul de filmare la State of Grace (1990), un film cu Sean Penn si Ed Harris, cu muzica lui Ennio Morricone. Divorteaza doi ani mai tarziu, iar in 1998 se casatoreste cu actorul Ethan Hawke, pe care il cunoaste la filmarile Gattaca. In 2005 divorteaza si de acesta.

Cel mai mult a fost platita pentru filmul My Super Ex-Girlfriend (2006): 14 milioane de dolari. Pentru The Producers (2005), Prime (2005), Kill Bill 1 si 2 si Paycheck (2003) a primit cate 12 milioane de dolari. Pentru Gattaca (1997,) 5 milioane. La marele succes Pulp Fiction (1994) a incasat doar 300.000 dolari.

Pe plan politic, Uma a susutinut Partidul Democrat din SUA, respectiv campania lui John Kerry si Hillary Clinton.

“Mai bine sa ai o relatie cu cineva care te inseala decat cu cineva care nu trage apa la toaleta”, a spus la un moment dat Uma Thurman, in perioada unuia dintre divorturi.

Iar, legat de recunostinta pe care i-o poarta lui Tarantino, actrita a spus: “In show bussines nu prea ti se deschid usor usile in domenii in care nu ai confirmat deja. Spre exemplu, lumea nu crede ca esti haioasa pana nu ai avut succes intr-un film de comedie. Asta il face pe regizorul Quentin Tarantino atat de special. El vede dincolo de lucrurile pe care le-ai trecut in CV.”