The Selfish Giant / Uriasul cel egoist, in regia britanicei Clio Barnard, a castigat trofeul Bucharest IFF 2014 pentru Cel mai bun film.

Juriul si-a motivat decizia spunand ca „Este un extraordinar film de debut ce continua traditia britanica impusa de Ken Loach si Mike Leigh si care analizeaza din pespectiva sociala clasa muncitoare, totul pe fundalul unei povesti credibile despre doi pusti prapaditi care incearca sa supravietuiasca indiferent prin ce metode.”

Marele Premiu al Juriului a fost acordat productiei americane Short Term 12, in regia lui Destin Cretton, premiu oferit de Abis Studio, pentru „portretul convingator facut caminului pentru copiii cu probleme si inspirat de tineretea scenaristului-regizor; o poveste plina de emotie si care exploreaza multiplele fatete ale acestor suflete cicatrizate.”

Premiul pentru regie i-a revenit canadiencei Sarah Polley pentru Stories We Tell / Povestile noastre, „o excelent pusa in scena calatorie intre trecut si prezent, adevar si minciuni, amintiri si previziuni legate de viitor, o calatorie ce combina mijloace narative perfect adaptate povestii spuse de film si care transmite o avalansa de emotii.”

In Bloom (regia Nana Ekvtimishvili, Simon Gross), un debut georgian filmat de Oleg Mutu, a castigat premiul pentru Cea mai buna imagine, premiu oferit de Cinelabs, pentru „o estetica speciala potrivita la perfectie unei povesti extrem de autentice ce se desfasoara intr-o societate sexista si opresiva si care, prin fiecare cadru, transmite o sensibilitate puternica si onesta.”

Pentru rolul din Murdarie / Filth (regia Jon S. Baird), britanicului James McAvoy i s-a desemnat o mentiune speciala „pentru curajul de a deconstrui un personaj complex si auto-distructiv utilizand toate uneltele actoricesti pretinse de acest tip de film”, iar o alta mentiune speciala a mers la Johnny Marshall pentru Sound Design-ul filmului Upstream Color, in regia americanului Shane Carruth, “pentru rolul special si subtil jucat in constructia unui film care nu se adreseaza numai mintii ci si tuturor simturilor umane, intr-un mod atat constient cat si, uneori, subconstient.”

Juriul festivalului a fost format din Elena Christodoulidou, Stephen Locke, Antonis Papadopoulos, Miroslav Momcilovic, Iulia Rugina si Constantin Popescu.

Premiul publicului a revenit filmului O zi din viata lui Nick Cave / 20.000 Days on Earth (regia Iain Forsyth & Jane Pollard).

Premiul criticii a fost acordat filmului Upstream Color (regia Shane Carruth) „pentru optiunile narative curajoase si pentru alegerile estetice inventive. Intr-o maniera aproape non-narativa, acest construct aparent abstract despre alienare si identitate chestioneaza natura si natura umana intr-un puzzle cu piese poetice si matematice, deopotriva.” Juriul a fost format din criticii de film Ileana Birsan, Cristi Luca si Cristi Marculescu.

Premiul Juriului Tanar a mers la castigatorul trofeului Bucharest IFF The Selfish Giant / Uriasul cel egoist. Juriul a fost format din liceenii Teona Galgotiu, Matei Gaginsky si Marc Solomon.

Tot in cadrul Galei, actorul Dan Nutu a primit Premiul de Excelenta al editiei aniversare a festivalului. Actorul a implinit, in 2014, 50 de ani de cariera.

La Gala de inchidere a Bucurestit IFF au mai fost prezenti si Alteta Sa regala, Principele Radu, Daniel Kearvell – Managing Director DHL Express Romania, Gabriel Fatu, consilier in Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Vice-Primarul Municipiului Bucuresti, Marcel Nicolaescu

Cea de-a 10-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lung metraj, a avut loc in perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, Cinema Elvira Popescu, Club Control si Institutul Cervantes.