Gabriel Garcia Marquez, laureatul Premiului Nobel pentru literatura, ale carui romane si nuvele au incantat zeci de milioane de cititori din intreaga lume, a murit joi seara in locuinta sa din Mexico City, potrivit unor apropiati ai familiei. 

Scriitorul Gabriel Garcia Marquez s-a nascut pe 6 martie 1927, in Aracataca, Columbia.

A fost un redactor si scriitor columbian, care a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1982. Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale este Un veac de singuratate / Cien anos de soledad

Garcia Marquez dezvolta un interes personal pentru cinematografie. In perioada de adolescenta petrecuta in Barranquilla, impreuna cu pictorul Enrique Grau, scriitorul Alvaro Cepede Samudio si fotograful Nereo Lopez, participa la realizarea scurt metrajului Langusta albastra / La langosta azul.

In 1950 studiaza cinematografia in Centro Sperimentale Di Cinematografia di Roma, avand ca profesori pe argentinianul Fernando Birri si cubanezul Julio Garcia Espinosa, care mai tarziu vor fi declarati fondatorii Noului Cinematograf Latino-american.

Se stie ca multe opere cinematografice mexicane din anii 1960 au fost scrise de Garcia Marquez, care la fel ca multi intelectuali din acea epoca s-a semnat cu un pseudonim.

Filme la care a colaborat: Cocosul de aur / El gallo de oro (1964), Roberto Galvadon si Timp pentru a muri / Tiempo para morir (1966), In satul asta nu exista hoti / En este pueblo no hay ladrones (1965), Joc periculos / Juego peligroso (1966), Vaduva lui Montiel / La viuda de Montiel (1979), Maria inimii mele / Maria de mi corazon (1979), etc..

In 1990 Garcia Marquez calatoreste in New York unde il cunoaste pe regizorul Woody Allen.

Cea mai recenta ecranizare importanta a unui roman de Garcia Marquez ramane Dragostea in vremea holerei / Love in the Time of Cholera (r. Mike Newell, 2007).

Surse: Wikipedia, Imdb.com