In luna mai, MDV Audio Studio, impreuna cu Asociatia CineCultura continua proiectul Caravana filmului romanesc – Cartea si filmul, proiect educational care se adreseaza in special elevilor de gimnaziu, liceenilor si studentilor, dar care depaseste cu mult aceasta granita, prin valoare culturala pe care o contine. 

Si astfel, seri de film, dar si intalniri cu mari capodopere ale literaturii romane, care au stat la baza scenariilor acestor productii, sunt oferite publicului iubitor al artei cinematografice in fiecare marti, la Casa De Cultura A Studentilor Bucuresti.

Primul film din seria lunii mai este Domnisoara Christina, scenariul si regia: Alexandru Maftei, thriller psihologic, ecranizare a prozei fantastice omonime de Mircea Eliade.

Proza fantastica a lui Mircea Eliade este marcanta in cultura romana. De altfel, fantasticul, misterul fac parte din apanajul poporului roman a carui existenta este situata, de multe ori, la granita dintre viata si moarte, intr-un firesc straniu ce impleteste cele doua lumi.

„Dupa atatia ani de literatura realista, ma simteam din nou atras catre fantastic" - nota Mircea Eliade referitor la Domnisoara Christina. "Ma obseda o poveste al carei personaj principal era o tanara moarta cu treizeci de ani in urma. Aparent, ar fi vorba de un „strigoi” - dar nu voiam sa reiau nici tema folclorica, atat de  populara la noi si la vecinii nostri, nici motivul romantic al strigoiului (gen Lenore). (…) Dar ma fascina drama trista si fara iesire a mortului tanar care nu se poate desprinde de pamant, care se incapataneaza sa creada in posibilitatea comunicatiilor concrete cu cei vii, sperand chiar ca se poate iubi si fi iubit asa cum iubesc oamenii in modalitatea lor incarnata.” 

Romanul mai fost ecranizat, in 1996, de catre Viorel Sergovici.

In viziunea regizorala a lui Alexandru Maftei, noua abordare: „se situeaza la granita dintre fantasy, thriller si horror. Cred ca fiecare spectator", spune regizorul, "este liber sa vada in acest film ce isi doreste sa vada.” Si tot el marturiseste care este intentia care se afla in spatele operelor sale cinematografice: „sa aduc la cinema un lucru pe care nimeni nu se asteapta sa-l vada, cel putin in cazul filmului romanesc. Eu cred ca doar in acest fel poate exista o relatie intre noi oamenii care facem filme si spectatorii care vin sa le vada. Cred ca cinematograful e aceasta relatie minunata, magica intre ce se intampla pe panza si oamenii care sunt in sala.”

Lansat in noiembrie anul trecut, filmul Domnisoara Christina de Alexandru Maftei, a fost prezentat in competitia Festivalului International de Film Fantastic de la Bruxelles (8-20 aprilie 2014).

Asadar, va invitam marti, 6 mai, ora 18.00, la Casa De Cultura a Studentilor Bucuresti (Calea Plevnei n. 61) la unul dintre cele mai recente si fantastice filme romanesti: 

Domnisoara Christina (Romania 2013, r. Alexandru Maftei

Cu: Tudor Aaron Istodor, Maia Morgenstern, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu, Ioana Sandu, Ovidiu Ghinita, Ioan Andrei Ionescu, Daria Pusa, Andreea Gheorghe, Razvan Hincu, Bogdan Farcas, Toma Cuzin, Corneliu Jipa, Despina Stanescu, Cristina Moldoveanu

La proiectie va fi prezenta echipa si regizorul Alexandru Maftei

MDV AUDIO STUDIO, impreuna cu Asociatia CineCultura a organizat, incepand din vara anului 2013, Caravana Filmului Romanesc – Capodopere ale cinematografiei nationale. 

Pana in prezent, Caravana a ajuns in orasele: Ploiesti, Constanta, Onesti, Mangalia, Falticeni, Alba Iulia, Gura Humorului si a prezentat, la o calitate audio si video de exceptie, unele dintre cele mai valoroase filme din patrimoniul cinematografiei nationale. 

Succesul acestui proiect este atestat de prezenta numeroasa a publicului la filmele prezentate (aproximativ 14.500 de spectatori), cat si de reflectarea in presa (aproximativ 230 de referiri in mediul on-line). De asemenea, in octombrie anul trecut, s-a lansat cel de-al doilea proiect pe care MDV AUDIO STUDIO, impreuna cu Asociatia CineCultura il desfasoara si anume: Caravana Filmului Romanesc – Cartea si Filmul.

Detalii pe: www.caravanafilm.ro