Prima editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est la Brasov va avea loc in perioada 22-25 mai in Open Air Piata Sfatului si la Sala Patria a Filarmonicii Brasov.

Brasovenii se vor putea bucura de o selectie a celor mai bune si mai recente animatii prezentate in editiile de la Bucuresti. Nici cinefilii tineri nu sunt neglijati, sectiunea Minimest le-a pregatit o serie de surprize.

Nominalizata la Oscar pentru Cea mai buna animatie in 2010 si premiata la Annecy in 2009, Coraline, in regia lui Henry Selick va cuceri cu siguranta inimile spectatorilor, indiferent de varsta. 

Filmul spune povestea unei fete care patrunde printr-o usa secreta descoperita intr-un ungher al noii sale case si ajunge intr-o versiune alternativa a propriei vieti. Aceasta realitate paralela pare mult mai interesanta si aventuroasa decat viata ei adevarata. Dar, cand aventura devine periculoasa, iar „ceilalti” parinti incearca s-o pastreze pentru totdeauna, Coraline va trebui sa evadeze.

Castigatoarea Trofeului Anim’est 2013, productia franceza Le jour des corneilles / The Day of the Crows este al treilea lung metraj animat al lui Jean-Christophe Dessaint, fost student la celebra scoala de animatie Gobelins, dupa Tous à l'Ouest si Le chat du rabbin

Filmul porneste de la povestea lui Courge, crescut in padure de un tata gigant, care nu ii permite niciodata sa iasa in lumea din afara padurii, poveste care prinde viata cu voci celebre ca Jean Reno, Isabelle Carré sau Claude Chabrol.

Kerity: casa povestilor / Eleanor's Secret / Kerity, la maison des contes (r. Dominique Monféry) spune povestea lui Natanael, un pusti in varsta de sapte ani, care inca nu stie sa citeasca. Familia lui primeste mostenire de la o matusa excentrica o casa si o colectie de carti. Nal descopera cum cartile sunt adapostul tuturor eroilor din literatura pentru copii, iar el trebuie sa le apere, pentru ca, daca parasesc biblioteca, odata cu ele dispar si povestile lor.

O alta animatie plina de farmec este Jean, baiatul de pe Luna / Jean de la Lune, co-productie Franta-Germania, in regia lui Stephan Schesch, despre un baiat care se hotaraste sa viziteze Pamantul atunci cand se plictiseste de stat pe luna.

The Gruffalo, o adevarata bijuterie animata plina de candoare, Ponyo, regizat de maestrul animatiei japoneze Hayao Miyazaki, autorul celebrului Spirited Away, si el inclus in programul Anim’est Brasov, precum si o selectie de scurt metraje animate completeaza programul sectiunii pentru copii Minimest.

Pasionatii de animatie interesati de o cariera in domeniu sunt asteptati sambata, 24 mai, de la ora 17:00, la Sala Patria, la Prezentarea Animation Worksheep, platforma educationala a Anim'est-ului, care are deja 48 de absolventi, 25 dintre ei lucrand in prezent ca animatori in studiouri specializate.

Accesul la proiectiile din cadrul Minimest este gratuit pentru copii.

Anim’est Brasov este organizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Primariei Municipiului Brasov.

Despre Anim’est

Festivalul International de Film de Animatie Anim'est este cel mai mare festival de film din Bucuresti si unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animatie din Europa.

Celor sapte sectiuni competitive ale festivalului (lung metraj international, scurt metraj international, film romanesc, film studentesc, videoclip & advertising, balkanimation – deschisa filmelor din Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, FIRO Macedonia, Grecia, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia, Minimest) si sectiunii Animash (ex-Mozaic) (rezervate celor mai populare filme de animatie ale momentului, premiate la festivaluri de film importante din lume) li se adauga in fiecare an sectiuni speciale, dedicate unor scoli de film de animatie renumite in intreaga lume, unor studiouri care au realizat filme multi-premiate, unor festivaluri de profil celebre din Europa, precum si unor animatori consacrati.

Una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita si promova animatia autohtona. In 2011, organizatorii au lansat Animation Worksheep, o platforma educationala, care cuprinde workshopuri, masterclass-uri si pitchuri, cu scopul principal de a forma, sustine si promova tinerii animatori romani. 

O mare parte dintre participantii atelierului Animation Worksheep au inceput sa activeze in studiouri de animatie sau au fost selectati in competitia romaneasca a festivalului.