Un concert cu instrumente bizare, experiente cinematografice ca la inceputul secolului XX si un spectacol marca Radu Afrim si Vlaicu Golcea, cu remix-uri ale melodiilor Mariei Tanase, vor insoti anul acesta filmele bune la Festivalul International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Pe langa spectacolul multimedia Maria T., semnat de Balanescu Quartet, cantecele Mariei Tanase vor rasuna la TIFF in „Hai Iu Iu NU Hi You You”, un show marca Radu Afrim si Vlaicu Golcea, subintitulat „concert remix-uri Maria Tanase”. 

13 melodii din repertoriul faimoasei cantarete vor fi electro-orchestrate live de muzicianul si compozitorul Vlaicu Golcea si cantate cu imaginatie si talent de catre actori. Actrita Maia Morgenstern va interpreta in cheie personala una dintre melodii. 

Tributul original adus Mariei Tanase s-a nascut in toamna anului trecut, la Gala Tanarului Actor - HOP de la Costinesti, si este rezultatul atelierului de creatie „Maria Tanase – 1913-2013”, coordonat de Golcea. „Hai Iu Iu NU Hi You You” poate fi vazut la Cluj pe 5 iunie, de la ora 22.00, la Casa de Cultura a Studentilor. 

Din Polonia vine un alt spectacol original la TIFF: Male Instrumenty / Small Instruments. Sambata, 31 mai, de la ora 22.00, la Casa TIFF, spectatorii vor avea parte de un show muzical mai putin obisnuit, cu instrumente neconventionale, improvizate din jucarii vechi, deseuri reconditionate, diverse obiecte sau inventii bizare. 

Muzica lor e unica si surprinzatoare, cei cinci membri ai grupului fiind mereu in cautare de noi obiecte si sunete. Motiv pentru care, in dupa-amiaza zilei de 31 mai, vor sustine un atelier de improvizat instrumente muzicale la Bontida, ca parte a programului Weekend la Castel. 

Ei se vor intalni cu rapsozi populari, cantareti la frunza, sateni din Bontida si din imprejurimi, care le vor prezenta instrumente traditionale din zona. Cei cinci muzicieni din Polonia vor sa invete sa le creeze si sa le foloseasca in concertele lor. 

Trupa infiintata in 2006 a avut concerte in orase mari din Europa, cu proiecte cuprinzand muzica live de Nino Rota sau Ennio Morricone. In 2010, Male Instrumenty a inregistrat muzica lui Chopin folosindu-si intreaga colectie de peste 70 de piane de jucarie. Pawel Romanczuk, fondatorul trupei, a semnat chiar prima carte scrisa vreodata despre istoria pianului de jucarie. 

Pe 1 iunie, de la ora 11.00, Charlie Chaplin, Stan si Bran si Buster Keaton vor prinde viata la cinematograful „Florin Piersic”, intr-o  experienta unica: un spectacol Cinepiano, al artistului Tony Berchmans

Venit tocmai din Brazilia, compozitorul si pianistul recreeaza magia vizionarilor de cinema de la inceputul secolului XX, cand imaginile mute de pe ecran erau insotite live de muzica, sunete si zgomote, cantate la pian si alte instrumente. 

Comedia Big Business (1929), cu Stan si Bran, emotionantul si amuzantul A Dog’s Life (1918), cu Charlie Chaplin, si clasicul Cops (1922), cu Buster Keaton, vor avea parte de suspine, rasete, bufnituri si melodii create live, la pian. 

Muzica lui Tony Berchmans combina partituri clasice si melodii folk cu compozitiile sale proprii, inspirate din ragtime si jazz. 

Din 2009, muzicianul acompaniaza live filme mute in diverse muzee si sali din lume. Este producator muzical, autorul unei carti despre muzica de film si curatorul primei editii a International Film Music Conference (2007), in Rio de Janeiro. 

Spectacolul dedicat familiilor e adus in cadrul EducaTIFF, in deschiderea celei de-a doua zile a programului Weekend la Castel.

Va sustine un concert la Casa TIFF, intr-una din serile de festival, si Teodora Enache, cantareata de jazz supranumita „Ella Fitzgerald a Romaniei”, una dintre cele mai bune voci din jazz-ul autohton, cu zeci de concerte in Europa si SUA si colaborari cu nume ca Johnny Raducanu, Les Paul, Stanley Jordan, Ricardo Scale sau Billy Cobham

Ii vor delecta pe fani si cei de la Coma, una dintre cele mai apreciate trupe de pe scena alternative romaneasca, cu un show acustic de neratat. 

Va canta pentru spectatorii TIFF si Theory of Mind, o trupa clujeana formata din vocalistul, compozitorul si producatorul Vladimir Bosinceanu, fratele sau, Andrei Bosinceanu (bass), Alex Cos (chitara) si Tudor Bilt (tobe). Theory of Mind abordeaza genuri diferite, inclusiv post-rock, dream pop, psihedelic si experimental.

Biletele pot fi cumparate in avans de pe www.biletmaster.ro, incepand de luni, 12 mai. 

Festivalul International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociaţia pentru Film si Cultura Urbana. 

Cu sprijinul: Centrului National al Cinematografiei, Primariei si Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Roman si Uniunii Cineastilor din Romania.