Adaptarea la mediul inconjurator in schimbare este o provocare pentru noi toti. Hrana traditionala pierde in fata organismelor modificate genetic, aerul curat devine un lux in marile orase sufocate de betoane, iar oamenii mor de foame intr-o lume in care tomberoanele sunt pline cu alimente. 

Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni, aduce la Tulcea filme documentare care vin cu solutii la problemele de mediu care ne privesc pe toti.

Fresh Perspectives, o noutate a editiei din acest an a festivalului, este o sectiune competitionala in care puteti vedea documentare care abordeaza probleme de mediu si care vin cu solutii inovative. 

When You’ve Gone, I’ll Still Be There, unul dintre filmele din aceasta categorie, spune povestea a trei copii care se lupta pentru o lume mai buna. Primul este Felix, un baiat de 13 ani, care vrea sa motiveze copiii din toata lumea sa planteze copaci. Astfel, el spera ca va incetini incalzirea globala. Pentru a-si populariza ideea, el ajunge sa vorbeasca in fata plenului Natiunilor Unite. 

Isi incepe discursul cu cuvintele: “Cand voi nu veti mai fi, eu inca voi fi acolo”. Daca adultii nu fac nimic pentru a imbunatati viitorul, copiii trebuie sa isi ia soarta in propriile maini. Felix se intalneste cu oameni ca Al Gore si Kofi Annan, dar in acelasi timp stabileste legaturi puternice cu alti copii. 

Filmul va fi proiectat in prezenta regizorului Carl A. Fechner, iar Felix va raspunde la intrebarile spectatorilor printr-o transmisiune video.

“Mereu incerc sa arat solutii si viziuni pentru o lume mai buna. Felix, Fardosa si Roman demonstreaza: este posibil sa faci o diferenta, chiar si ca individ pe cont propriu. Trebuie doar sa lupti pentru propriile viziuni. Asta e ceea ce festivalurile de film ca Pelicam incearca sa arate, de asemenea”, spune Carl A. Fechner.

Alte filme din cadrul Fresh Perspectives:

Growing Cities este un film documentar ce examineaza importanta fermelor urbane in America si se intreaba cata forta au pentru a revitaliza orasele noastre si modul in care mancam. 

Aratand moduri inovative prin care orasenii isi produc hrana, filmul isi doreste sa inspire oamenii sa se implice mai activ in sistemul de asigurare a alimentelor, chiar daca asta inseamna sa isi creasca rosiile pe pervazuri sau sa aiba un card de gaini in curtea din spate. 

In esenta filmul isi indeamna spectatorii sa afle ce este posibil in mediul urban si ne arata cum putem fi producatori intr-o societate condusa de consum. Regizorul Dan Susman va fi prezent la Tulcea pentru proiectia filmului.

“Sunt incantat sa impartasesc Growing Cities cu publicul de la Festivalul International de Film Pelicam in cateva saptamani. Noi am descoperit ca povestile gradinarilor, fermierilor si oamenilor obisnuiti din film au inspirat comunitati din toata lumea. Fie ca ai o curte, un spatiu gol sau un acoperis, poti Creste Unde Esti!”, spune Dan Susman.

Food Savers este povestea unor oameni care se lupta pentru un nou mod de a ne raporta la hrana. Fermieri, directori de supermarket, bucatari, studenti la design si gospodarii normale - toti legati in lantul productiei si consumului de hrana pe parcursul caruia mai mult de jumatate din hrana este irosita. 

Ei lupta pentru o noua apreciere a mancarii, o apreciere care a crescut foarte mult in ultimii ani. Exemplele lor ridica intrebarea: de ce este atat de dificil sa contracaram risipa hranei? Documentarul va fi proiectat in cadrul Pelicam in prezenta regizorului Valentin Thurn

Food Savers este un film despre oameni si corporatii care cauta solutii pentru a opri risipa de hrana. Miscarea s-a extins in toata Europa, iar politicienii ar trebui sa o sprijine, deoarece risipa de hrana este responsabila in proportie de 15% pentru incalzirea globala si in proportie de 25% pentru consumul mondial de apa. Este continuarea primului meu film Taste the Waste si sunt bucuros sa impartasesc ideea de a valorifica alimentele cu publicul roman”, spune Valentin Thurn. Cu atat mai mult cu cat anul 2014 este Anul European Impotriva Risipei Hranei.

Industria filmului trebuie sa dea un exemplu in ce priveste comportamentul responsabil fata de mediu, de aceea, Pelicam aduce la Tulcea atelierul Green Film Making, moderat de specialist olandezi care vin cu solutii de micsorare a impactului asupra naturii in timpul realizarii filmelor. 

Workshop-ul se adreseaza tuturor celor interesati de inverzirea productiei de film, este gratuit, iar inscrierile se fac la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni porneste pe 29 mai din Bucuresti, cand are loc proiectia filmului castigator al editiei de anul trecut, North of the Sun (2012), la J’ai Bistrot. 

Festivalul International de Film Pelicam este organizat de Asociatia Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principala a ApaNova Bucuresti si cu sprijinul BRD, Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Administratiei Fondului Cultural National si Institutului Cultural Roman. Parteneri institutionali: Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elvetiei, Goethe Institut, Institutul Francez din Bucuresti si Institutul Cultural Italian din Bucuresti.