Singura productie romaneasca selectionata in acest an la Festivalul International de Film de la Cannes, scurt metrajul independent Trece si prin perete realizat de Radu Jude, a fost recompensata vineri seara cu Mentiunea Speciala a Juriului sectiunii Quinzanne des Realisateurs.

Regizorul Radu Jude a revenit la Cannes in 2014 cu noul scurt metraj dupa ce filmul O umbra de nor a avut premiera mondiala anul trecut in cadrul aceleiasi sectiuni.

Scenariul filmului Trece si prin perete poarta semnatura lui Radu Jude, imaginea a fost realizata de Marius Panduru, Catalin Cristutiu s-a ocupat de montaj in timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia Adi Cristea, costumele Maria Pitea.

Din distributie fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaste din multipremiatul lung metraj Toata lumea din familia noastra (regia Radu Jude), Ion Arcudeanu, Marcel Horobet, Gabriel Spahiu si Alecu Jude.

Scurt metrajul Trece si prin perete este o adaptare libera dupa povestirea In magazie de A.P Cehov si este o productie 100% independenta realizata de Micro Film in coproductie cu Mitra Film si Motion Picture Management. Producatori Radu Jude si Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurt metrajelor castigatoare a numeroase premii Lampa cu caciula si Alexandra. Lung metrajul de debut, Cea mai fericita fata din lume, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lung metraj realizat de Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum, si a avut premiera in cinematografele din Romania in luna aprilie a anului trecut. 

In prezent, regizorul Radu Jude se pregateste de cel de-al treilea lung metraj Aferim!, film care va intra in productie la mijlocul lunii viitoare. In plus, regizorul are in pregatire si un alt proiect cinematografic: Inimi cicatrizate, o adaptare dupa Max Blecher.

Quinzaine des Réalisateurs este o sectiune speciala din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietatii de expresie din cinematografia mondiala. De-a lungul timpului, in cadrul sectiunii Quinzane des Réalisateurs au fost prezenti regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc si Jean-Pierre Dardenne.

Prezenta delegatiei romane la Cannes a fost sustinuta de Institutul Cultural Roman.