Filmul spaniol Stockholm, in regia lui Rodrigo Sorogoyen, a castigat Trofeul Transilvania, sambata seara, la Teatrul National Cluj, la gala de inchidere a celei de-a 13-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). 

Premiul in valoare de 15.000 de euro, oferit de Silva, i-a fost inmanat cineastului de catre actrita americana Debra Winger. „Sunt foarte emotionat, am ramas fara cuvinte. E primul premiu international pe care il primeste acest film. De fapt, al doilea, pentru ca pe primul l-au luat actorii din film”, a spus Rodrigo Sorogoyen pe scena.

Cel de-al doilea sau film le-a adus premii de interpretare actorilor Aura Garrido si Javier Pereira, in rolurile unor tineri care se intalnesc intr-o noapte, una care ii va lega pentru totdeauna. Premiul in valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising, a fost inmanat de Cristina Flutur, membra a juriului competitiei, si realizatorul TV Lucian Mandruta

Sute de invitati, spectatori si jurnalisti au urmarit ceremonia prezentata de Tudor Giurgiu, presedintele TIFF. 

Pe covorul rosu - actrita Debra Winger si cineastul Krzysztof Zanussi, distinsi cu Premiul pentru intreaga cariera, actorul Florin Zamfirescu, recompensat cu Premiul de Excelenta, producatorul Nik Powell, directorul Festivalului International de Film de la Chicago, Michael Kutza, regizorii Peter Webber, János Szász, Alexandru Solomon, cantareata Angela Similea, actritele Anamaria Marinca, Cristina Flutur, Ana Ularu, Ioana Blaj, actorii Bogdan Dumitrache, Vlad Ivanov, Mihai Calin, presedintele festivalului Making Waves: New Romanian Cinema - Corina Suteu, producatoarea Ada Solomon, prezentatorii TV Andi Moisescu, Amalia Enache si Lucian Mandruta

Debra Winger (foto Adi Bulboaca).

Debra Winger, distinsa cu Premiul pentru intreaga cariera, a fost introdusa pe scena de Anamaria Marinca. Actrita a marturisit ca, fiind superstitioasa, a devenit anxioasa din cauza titlului premiului si ceea ce ar putea prevesti, motiv pentru care l-a redenumit, atasand pe trofeu un sticker rosu cu campania Salvati Marele Ecran!. „O sa va ajut cat de mult pot cu aceasta initiativa si sper sa reusiti sa salvati marele ecran in Romania”, a spus Winger

Renumitul regizor Krzysztof Zanussi, distins la randul sau cu Premiul pentru intreaga cariera, a declarat ca „premiile pentru cei in varsta nu sunt o risipa, pentru ca au nevoie de ele”. 

„Dupa ce-am vazut scenele din montajul vostru, ma intreb daca chiar am facut atatea filme. Ma tot intreb daca mi s-a terminat cariera. Oricum, am primit premiul acesta de la Michael Kutza, la Chicago, la 40 si ceva de ani, si atunci chiar a fost neasteptat. Abia astept sa va arat noul meu film si va multumesc ca le-ati vazut pe celelalte” a adaugat cineastul polonez. 

„Socotesc acest premiu un punct de la care putem incepe”, a declarat si Florin Zamfirescu, onorat cu Premiul de Excelenta, oferit de Mercedes-Benz.

Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 5.000 de euro, i-a revenit lui Tomasz Wasilewski pentru Zgarie-nori suspendati / Floating Skyscrapers (Polonia). 

Cu Premiul Special al Juriului a fost recompensata o co-productie Bulgaria-Romania, Viktoria, regizata de Maya Vitkova, despre un „copil al deceniului” din Bulgaria comunista care se trezeste in capitalism fara privilegiile de altadata. Premiul valoreaza 1.500 de euro si este oferit de HBO. 

Juriul format din Cristina Flutur, Nik Powell, Michael Kutza, János Szász si Giora Bejach, a decis sa acorde doua Mentiuni Speciale unor filme „extrem de curajoase”: Cainele / Paat, semnat de iranianul Amir Toodehroosta, si Umbra alba / White Shadow, in regia lui Noaz Deshe, o productie Italia-Germania-Tanzania despre drama albinosilor din Africa. 

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film, i-a fost acordat comediei negre Calvarul / Calvary, regizata de irlandezul John Michael McDonagh

„Anul acesta, juriul FIPRESCI a fost martirizat cu 12 filme, unul mai violent ca altul, in sectiunea Ochi pentru Ochi. Noi am purtat crucea cu bucurie. Asa ca nu e de mirare ca, la editia a 13-a, castigatorul este Calvarul”, a glumit Oleksii Pershko, membru al juriului. 

De cele mai multe voturi din partea spectatorilor a avut parte Natura moarta / Still Life, de Uberto Pasolini, castigatorul Premiului Publicului, oferit de MasterCard. 

In topul celor mai populare filme din competitie, pe locul al doilea si al treilea, se afla Quod Erat Demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki), respectiv Everything We Loved (r. Max Currie). 

Cel mai popular film din intreaga selectie a fost Cinema Paradiso, clasicul film al lui Giuseppe Tornatore.

Cu experimentul Al doilea joc, Corneliu Porumboiu si-a adjudecat Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lung metraj, in valoare de 6.000 de euro – constand in servicii de post-productie oferite de Cinelabs.

Cel mai bun scurt metraj in sectiunea dedicata filmului autohton este Sa mori de dragoste ranita, de Iulia Rugina, film inspirat de melodia Angelei Similea. Premiul consta in 1.500 de euro, oferiti de Jameson, si o zi de filmare la Studiourile MediaPRO.

O mentiune a juriului de scurt metraje i-a fost dedicata actritei Sofia Nicolaescu, din Trece si prin perete (r. Radu Jude) 

Ana Ularu i-a inmanat lui Tudor Cristian Jurgiu, regizorul filmului Cainele japonez, cu Victor Rebengiuc in rolul principal, Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank. 

Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj din sectiunea Umbre, oferit de Shorts TV, i-a revenit filmului Prizoniera / Yardbird, de Michael Spiccia

Krzysztof Zanussi (foto Adi Bulboaca).

Prima editie a celor doua noi programe TIFF a adus pe scena cativa tineri regizori romani cu proiecte in dezvoltare, premiati in urma sesiunilor de prezentare in fata producatorilor si cineastilor romani si straini.

In cadrul Transilvania Pitch Stop (TPS), dedicat regizorilor aflati la debut sau la al doilea film, au fost acordate doua premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, in valoare de 2000 euro (numerar), oferit de TIFF, a fost castigat de Father Moves Mountains (r. Daniel Sandu), iar Transilvania Pitch Stop Post Production Award, in valoare de 5000 euro (servicii de postproductie), oferit de Abis Studio & ColorGrade – de Marita, regizat de Cristi Iftime

In ideea de a dezvolta productia de film in regiune, Transilvania Film Festival Fund (TFFF) sprijina filmele scurte si documentarele unor cineasti locali: Fifteen Zero Thirty Three (r. Iulia Matei), cu un grant in numerar in valoare de 3000 de euro; Opening (r. Cristina Grosan), cu un grant in valoare de 3000 de euro (servicii de postproductie) oferite de Digital Cube, si Compatibilitati (r. Alexandru Capatoiu),  grant in valoare de 3000 de euro (servicii de postproductie) oferit de Cinelab Romania. 

Cel mai bun film realizat in cadrul atelierului de film pentru adolescenti Let’s Go Digital!, oferit de UPC, a fost desemnat Arta este..., de Naomi Nadaban, Teodora Modoi si Antonela Bob

Tinutele actorilor din programul 10 pentru FILM, prezentati pe scena la gala de inchidere, ale lui Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, si Cristian Hordila, managerul festivalului, au fost asigurate de Tudor. Personal Tailor.

Toate cele 12 filme din competitia TIFF, inclusiv cele castigatoare, pot fi vizionate la Retrospectiva TIFF la Bucuresti, la Cinema Studio si Elvira Popescu, intre 10 si 19 iunie. 

Making of TIFF 2014: http://goo.gl/xFBUJu

Faceti cunostinta cu invitatii festivalului: TIFF Blitz - http://goo.gl/0Ynec0

Galerie foto: http://tiff.ro/multimedia/galerie_foto

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociaţia pentru Film si Cultura Urbana. TIFF Bucuresti va avea loc intre 10 si 19 iunie, iar TIFF Sibiu, intre 25 si 29 iunie. 

 

PREMIILE CELEI DE-A 13-A EDITII TIFF

Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro, oferit de SILVA: Stockholm, regia Rodrigo Sorogoyen (Spania)

Premiul pentru Cea mai buna regie, in valoare de 5.000 de euro: Tomasz Wasilewski pentru Zgarie-nori suspendati / Floating Skyscrapers (Polonia) 

Premiul Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO: Viktoria, regia Maya Vitkova (Bulgaria-Romania)

Premiul pentru Cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising: Javier Pereira si Aura Garrido, Stockholm

Mentiunea Speciala a Juriului: Cainele / Paat, regia Amir Toodehroosta (Iran) si Umbra alba/ White Shadow, regia Noaz Deshe (Italia-Germania-Tanzania)

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film unui film din sectiunea Ochi pentru Ochi: Calvarul / Calvary, regia John Michael McDonagh (Irlanda)

Premiul Publicului, oferit de MasterCard: Natura moarta / Still Life, regia Uberto Pasolini (Marea Britanie-Italia)

Premiul de Excelenta, oferit de Mercedes-Benz: actorului Florin Zamfirescu

Premiul pentru intreaga cariera: regizorului si producatorului Krzysztof Zanussi

Premiul pentru intreaga cariera: actritei Debra Winger

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lung metraj, in valoare de 6.000 de euro (servicii de post-productie) oferit de Cinelabs: Al doilea joc, regia Corneliu Porumboiu

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Scurt metraj, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Jameson, si o zi de filmare oferita de Studiourile MediaPRO: Sa mori de dragoste ranita, regia Iulia Rugina

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank: Cainele japonez, regia Tudor Cristian Jurgiu

Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj din sectiunea Umbre, in valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV: Prizoniera / Yardbird, regia Michael Spiccia  (Australia)

Mentiune speciala a juriului de scurt metraje din Zilele Filmului Romanesc: actrita Sofia Nicolaescu, pentru rolul din Trece si prin perete, regia Radu Jude

 

Premii in cadrul programelor TIFF

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat in cadrul atelierului de film pentru adolescenti, oferit de UPC - Arta este..., de Naomi Nadaban, Teodora Modoi si Antonela Bob

Premiile Transilvania Pitch Stop (TPS)

Transilvania Pitch Stop Development Award, in valoare de 2000 euro (numerar), oferit de TIFF: Father Moves Mountains, regia Daniel Sandu

Transilvania Pitch Stop Post Production Award, in valoare de 5000 euro (servicii de postproductie) oferit de Abis Studio & ColorGrade: Marita, regizat de Cristi Iftime si produs de Ada Solomon (HiFilm)

Premiile Transilvania Film Festival Fund (TFFF): 

Fifteen Zero Thirty Three, regia Iulia Matei – grant in numerar in valoare de 3000 de euro

Opening, regia Cristina Grosan – grant in valoare de 3000 de euro (servicii de postproductie) oferite de Digital Cube 

Compatibilitati, regia Alexandru Capatoiu, grant in valoare de 3000 de euro (servicii de postproductie) oferit de Cinelab Romania 

Premiul Competitiei Locale, in valoare de 3.000 de euro (servicii de post-productie), oferit de Digital Cube - Adidasi marimea 36, regia Gábor Loránd

Mentiune Speciala in cadrul Competitiei Locale, in valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule - Veghe, regia Cristina Hanes 

Alte premii:

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni – Spuma zilelor / L’Écume de jours, regia Michel Gondry