Saptamana aceasta au inceput filmarile pentru lung metrajul Caini, in regia lui Bogdan Mirica (Bora Bora, serialul Umbre). 

Caini e o drama-thriller care are loc in Romania rurala, aproape de granita cu Ucraina. 

Roman, un tanar de la oras, ajunge intr-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gand sa vanda pamantul mostenit de la bunicul sau care a murit cu cateva luni in urma. In timp ce face demersurile pentru vanzarea mosiei, Roman e treptat martorul unor evenimente bizare, si o senzație generala de amenințare pluteste in aer. 

Rolurile principale sunt interpretate de Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu.

„In clipa in care am citit scenariul si Bogdan mi-a spus ca l-a scris gandindu-se la mine, aveam 87 de kg, si mi-am dorit foarte tare sa fiu capabil sa ajung in primul rand la aspectul fizic al personajului, ma gandeam cu mare bucurie daca o sa dau 10 kg jos, iar in clipele mai optimiste chiar 12. Am tinut un regim alimentar si atunci cand am vazut ca da rezultate si ca lucrurile merg intr-un ritm foarte imbucurator pentru mine, am inceput sa fac multe plimbari pe jos, multa miscare, si am inceput sa ma pregatesc sufleteste pentru personaj, sa caut sa vad ce avem noi in comun. Si asta ma duce undeva in tineretea mea, la inceputul anilor ‘80; e acelasi gen de personaj, dar cu 40 de ani mai batran. „ a declarat actorul Gheorghe Visu despre rolul pe care il interpreteaza, in prima lui zi de filmare la Caini.

Mirica a stiut foarte bine ce actori si-a dorit sa gaseasca in procesul de casting: “Imi trebuiau actori care sa aiba o fibra aparte, de virilitate mocnita, care oricand poate exploda. Vorbesc de potentialitatea lor artistica, nu de realitate.”

Filmarile vor dura aproximativ o luna de zile si vor avea loc in judetul Buzau, langa Ramnicu Sarat, si in apropiere de Bucuresti (Calugareni, Mereni, Ghimpati).  

Scenariul este semnat de Bogdan Mirica, iar directorul de imagine al filmului este Andrei Butica (Pozitia Copilului, Umbre), cu care Mirica a colaborat si la serialul HBO, Umbre. Scenografia ii apartine Augustinei Stanciu (Aferim!). 

Productia este asigurata de Marcela Ursu (42 Km Film), in co-productie cu Ellie Meirovitz (EZ Films - Franta) si Stephan Komandarev (Argo Films - Bulgaria). 

Proiectul este sustinut de CNC Romania (Centrul National al Cinematografiei), CNC Franta (Centre national du cinéma et de l'image animée), CNC Bulgaria, Canal +, EURIMAGES si Fundatia Gan (Franta).

„Am inceput sa scriu la Caini acum vreo 4 ani - a stat, a gestat in mine, l-am scris, l-am transformat, l-am stilizat. Cand scriu, imi place sa las scenariul sa dicteze propriul lui ritm - bineinteles ca in cazul de fata, dincolo de scris, a fost vorba si de timpul necesar finantarii. Locurile pe care le-am gasit pentru filmare sunt extensia geografica a unor psihologii malformate, lipsite de emotie si umanitate. “ , a declarat regizorul si scenaristul Bogdan Mirica.

Premiera in Romania va avea loc in 2016.

Despre Bogdan Mirica

Bogdan a scris la Dilema, Observator Cultural si Esquire, a avut un roman publicat (Humanitas, 2005) si a lucrat ca director de creatie (Graffiti BBDO) pana in 2005 cand a plecat la Londra unde a studiat Scenaristica la Universitatea Westminster, timp in care participa si la diferite workshopuri de regie cu Martin Scorsese, Ken Loach, Paul Verhoeven, etc. 

In 2008 Bogdan se intoarce in Romania si lucreaza ca scenarist, creditele lui incluzand doua lung metraje si un serial de comedie.

In 2011, Bogdan a scris si regizat scurt metrajul Bora Bora care a fost desemnat Cel Mai Bun Scurt Metraj European la festivalul Premiers Plans (Angers, Franta), Cel Mai Bun Scurt Metraj Romanesc” (TIFF, Romania) si a fost selectionat printre altele la Festivalurile Internationale de Film de la Locarno, Varsovia si Salonic.  

De-a lungul ultimului an, Bogdan a fost selectionat la Berlinale Talent Campus (organizat de Festivalul International de Film Berlin), iar proiectul sau de debut de lung metraj Caini a fost selectionat la Angers Workshops, Torino Film Lab/ Script & Pitch, Cinelink (unde a castigat premiul ARTE), Les Arcs (Franta) si L’Atelier du Cinefondation, organizat de Festivalul de Film de la Cannes. 

In paralel, Bogdan a scris pentru HBO Romania serialul crime-drama Umbre (pe care l-a si co-regizat), serial care a avut premiera la HBO la finalul lui 2014.