Miercuri, 28 octombrie, se va deschide la Londra o noua serie de documentare intitulata New European Documentary gazduita de Picturehouse Central, unul dintre cele mai noi cinematografe din centrul capitalei. 

Evenimentul de gala de lansare a noului program prezinta filmul Chuck Norris vs Communism in prezenta personajului principal, criticul de film Irina-Margareta Nistor, a regizoarei Ilinca Calugareanu si a producatoarei Mara Adina.

New European Documentary este un nou proiect de anvergura al EUNIC Londra, in care ICR este membru fondator, si al festivalului OpenCity Docs, organizatie ce promoveaza filmul documentar in Marea Britanie.  

Productia Chuck Norris vs Communism a avut premiera mondiala la prestigiosul festival Sundance in 2015, iar premiera britanica a avut loc in cadrul Festivalului International de Film de la Edinburgh, eveniment sprijinit de asemenea de ICR Londra.

Documentarul este o co-productie Marea Britanie / Romania / Germania si s-a bucurat de un circuit festivalier bogat si de o primire extrem de entuziasta. 

Lung metrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de romani sa pacaleasca regimul represiv comunist prin traducerea a peste 3000 de filme straine. In Romania anilor '80, filmele din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier si au deschis, celor ce indrazneau sa se uite, o fereastra spre lumea libera. 

Un afacerist de pe piata neagra a casetelor VHS si o traducatoare curajoasa au adus magia filmului oamenilor obisnuiti. 

In rolul principal o regasim pe Irina-Margareta Nistor, figura emblematica a acelei perioade, care traducea si dubla filmele.

“Am crescut in Romania in anii 1980, in timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului national de televiziune la doua ore pe zi de propaganda plictisitoare, muzica populara, poezie patriotica si filme cenzurate. Intr-o zi, pe cand aveam sase ani, parintii meu au reusit sa imprumute un aparat video. Si-au invitat prietenii la noi acasa si toata noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B facute la Hollywood. Tin minte acele filme, dar imi amintesc mai bine felul in care m-am simtit atunci cand am pasit in sufragerie - ca si cum as fi intrat intr-o lume secreta, magica si libera", a declarat regizoarea intr-un articol publicat in The New York Times, in 2014. 

Ilinca Calugareanu este o regizoare de filme documentare care locuieste la Londra. A studiat productia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din Manchester.