Cel de-al treilea lung metraj regizat de Marian Crisan, Orizont, va avea premiera mondiala, luna viitoare, in cadrul Tallin Black Nights Film Festival (13-29 Noiembrie 2015).

Pelicula, o adaptare libera dupa nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici, a fost inclusa in competitia oficiala a celei de-a 19 editii a prestigiosului eveniment din capitala Estoniei. 

Tallin Black Nights Film Festival este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial, fiind considerat de categoria A, alaturi de festivaluri precum Cannes, Berlin, Venetia, Locarno, Karlovy Vary.

Orizont spune povestea lui Lucian (András Hatházi) si a Andrei (Rodica Lazar) – sot si sotie, care, incercand sa isi gaseasca „norocul’, preiau in adminstrare o cabana pierduta undeva in Muntii Apuseni. Lucrurile par sa mearga bine pana cand Lucian realizeaza ca tot ce se intampla pe munte si la cabana e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei taierilor ilegale de paduri.

Din distributie mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seles, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuta, Elena Purea

“Cu un scenariu inspirat de nuvela Moara cu Noroc, de Ioan Slavici, Orizont nu isi doreste sa fie o ecranizare fidela a textului, ci o adaptare moderna a intrigii care este adusa in Romania de azi. Filmul isi propune, mai degraba, rediscutarea temelor principale ale nuvelei intr-o stilistica diferita de cea din ecranizarea clasica caruia ii aduce un omagiu cinematografic” declara regizorul Marian Crisan

“Filmul e construit pe intriga originala cladind tensiunea in jurul lui Lucian, un tata si un sot care ajunge la extreme pentru a-si proteja familia”, mai adauga Marian Crisan.

Imaginea este semnata de Oleg Mutu, montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, scenografia Simona Paduretu iar Alexandra Alma Ungureanu a fost responsabila de costume. 

In 2008 Marian Crisan castiga cu Megatron trofeul Palm D’Or la Cannes pentru cel mai bun scurt metraj. Doi ani mai tarziu debuteaza in lung metraj cu productia Morgen cu  care castiga Premiul Special al Juriului si Premiul Ecumenic la Festivalul International de Film de la Locarno, Premiul de regie la Wiesbaden, dar si peste alte 15 importante distinctii. 

In 2012, al doilea lung metraj Rocker are premiera mondiala in cadrul Festivalului International de Film de la San Sebastian.

Orizont este produs de Solar Indiejuction, Mandragora Movies si Rova Film cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. 

Producatori: Viorel Sergovici, Bobby Paunescu, Mihai Dorobantu, Marian Crisan.

In Romania Orizont va fi lansat in cinematografe, in prima parte a anului viitor.