Va salut dragi prieteni CineFani! Sunt dornic sa va prezint parerea mea privind cea mai noua animatie marca Pixar, respectiv The Good Dinosaur, dupa cum urmeaza:

Hai sa incepem cu radacinile acestui gen de animatie si sa precizam faptul ca societatea Pixar este o subsidiara a concernului Disney (care mai include Universul Marvel si francizele Lucas Films) si astfel a avut dreptul de folosinta asupra tututor proprietatilor (destul de numeroase si incredibil de valoroase), pe langa cele din patrimoniul propriu, de unde s-a inspirat in mod vadit.

As dori sa discutam un pic despre termenul de animatie, ce este acest gen de film, ce il caracterizeaza in mod deosebit, care sunt atuurile si defectele? In primul rand, animatiile sunt filme care nu pot fi fizic filmate in mod traditional si din acest motiv scenaristii, producatorii si regizorul pot da frau liber imaginatiei si ne pot prezenta o infinitate de personaje, intamplari si imprejurimi de domeniul fantasticului, astfel trebuie sa fim recunoscatori pentru pelicule care au scris istorie ca Alba ca Zapada, Cartea Junglei, Toy Story, Regele Leu, Finding Nemo, Wall-E si lista poate continua. 

Ce au aceste filme unic si ce le diferentiaza atat de mult fata de filmele filmate pe pelicula? Hai sa facem un joc de imaginatie, cati ne mai amintim scenariul acestor sase filme si cine isi mai aduce aminte despre decursul evenimentelor in ultimile sase pelicule care au castigat Oscarul pentru cel mai bun film?

Diferenta consta in apropierea de latura sentimentala a sufletului publicului tinta si a-i imprima ceva de care isi va aminti cu mare placere, ceva definitoriu pentru dezvoltarea emotionala.

Tocmai din aceasta privinta, consider ca Pixar a ales varianta mai complicata, s-a deviat de la regula generala si ne-a oferit o pelicula cu un iz de refolosinta, in sensul ca a folosit baza sentimentala si tipul de personaje din The Land Before Time (o proprietate Lucas Films), a condimentat-o cu Cartea Junglei si a iesit un film destul de interesant dar care se preteaza unui public destul de restrans si ma gandesc la copii cu varsta intre 10 si 16 ani, datorita mesajului pe care a dorit sa-l transmita.

Dupa uriasul succes avut in vara aceasta cu Inside Out, unde a reusit sa expuna cu succes cele cinci sentimente definitorii ale sufletului, de aceasta data Pixar a incercat sa ne prezinte aventurile unui simpatic pui de brontozaur de la separarea de familie, intalnirea unui aliat in persoana unui copil de hommo sapiens ce se comporta asemenea unui catel domesticit si inca 8 personaje din trei specii diferite de dinozauri pe care va invit la cinematograf pentru a-i descoperi, pana la implinirea sufleteasca de a-si depasi temerile si a-i revedea pe cei dragi.

Desi este o aventura cu multe peripetii, stilul folosit este oarecum in favoarea celor negative si se pune accentul pe trairile interioare ale eroului nostru, fiind usor de inteles motivatia acestuia precum si cea a personajelor secundare. 

Spun acest lucru intrucat filmul nostru are o foarte puternica latura dramatica si insista chiar pertinent asupra sentimentelor de teama, frica, remuscarea si dorul de cei dragi, dar atinge doar tangential sentimentele de curaj, implinire sau afectiune, un lucru de neiertat pentru o animatie adresta tuturor celor tineri, existand riscul ca o parte insemnata din public sa nu inteleaga pe deplin scenariul peliculei noastre.

 

Un alt mare punct slab al filmului nostru este dezvoltarea insuficienta a personajelor secundare si in acest sens ii critic pe cei de la Pixar ca nu si-au folosit toate atuurile si au preferat sa se rezume la eroul principal si acompaniamentul semi-canin si sincer nu le recomand sa faca un spin-off cu ceilalti dinozauri. 

Din punct de vedere vizual, The Good Dinosaur este cel mai aratos film de animatie pe care l-am vazut, fiecare detaliu fiind perfect conturat iar lumea prezentata arata cu adevarat exceptional, apropierea de foto-realism fiind aproape de perfectiune. 

Totusi animatorii de la Pixar au inceput productia acestui film in cursul anului 2009, fiind amanat tocmai pentru a perfecta anumite probleme din scenariu si pentru a pune la punct aspectul vizual.

In final, trebuie sa apreciem filmul The Good Dinosaur pentru curajul de a se adresa unei planse relativ restranse a publicului cu un mesaj foarte important, fiind o pelicula adresata familiilor cu cel putin un copil, carora le recomand cu mare caldura sa-l vizioneze.

Inca o data, multumesc din suflet Forum Film pentru invitatia la acest film.