Va salut dragi colegi si prieteni cinefani! Astazi am pentru voi o propunere pe care nu o puteti refuza.

Avand in vedere ca avem mai putin de o luna pana la premiera unuia dintre cele mai surprinzatoare filme ale anului 2016, referindu-ma evident la Deadpool, m-am gandit sa intram putin in istoria personajului si aventura producatorilor pentru a realiza acest film.

Hai sa dam ii dam bice:

Deadpool a aparut pentru prima data in anul 1991 in benzile desenate Marvel, fiind un personaj secundar pana in in anul 1993, cand datorita succesului si a diferentei sesizabile de temperament / valoare fata de celelalte personaje (echipele The Avengers si X-Men) a primit propria serie care se deruleaza inclusiv in prezent.

Mentionez ca desi personajul nostru face parte din benzile desenate ale celor de la Marvel, drepturile de ecranizare ale acestor francize au fost vandute. Astfel familiile X-Men, Fantastic Four si Daredevil au ajuns in patrimoniul Twentieth Century Fox, Spider-Man a revenit celor de la Sony, New Line Cinema s-a multumit cu Blade, iar Universal Pictures a ramas cu Hulk. 

Bineinteles, fiecare societate de productie si-a produs propriile adaptari ale acestor francize, unele cu succes iar altele cu multe regrete. Ca o parere personala, unele chiar si-au batut joc de aceste proprietati si ma bucur ca odata cu achizitionarea Marvel de catre Disney, acestia chiar au inceput sa puna in valoare aceste valori nestemate si sa faca o groaza de bani de pe urma fanilor. Bravo lor!

Dupa cum sigur stiti, Deadpool face parte din pachetul X-Men al celor de la Twentieth Century Fox si a aparut pentru prima data pe marile ecrane in calitatea de antagonist in X-Men Origins: Wolverine, o greseala catastrofala a producatorilor care nu si-au facut temele si au dezamagit milioane de fani prin portretizarea partial gresita a personajului.

Am ales termenul de partial intrucat castingul lui Ryan Reynolds pentru acest rol a fost de bun augur si desfasurarea povestii pana la jumatate este tangentiala cu cea din benzile desenate, insa ulterior cursul narativ deraiaza in balarii, la fel ca si filmul de baza.

Dar trebuie sa vedem si farama de apa din partea plina a paharului, respectiv ca a aprins imaginatia a milioanelor de fani ai acestui nostim psihopat care l-au observat pe Ryan Reynolds mulandu-se perfect pe trasaturile lui Deadpool, hazul acestuia fiind oarecum in antiteza cu cel al lui Wolverine. 

Pacat ca s-a preferat alegerea lui Liev Schreiber / Victor Creed / Sabertooth pentru a fi acompaniamentul eroului principal, eu unul fiind mult mai interesat sa ii vad pe Wolverine si Deadpool luptand umar la umar in fata oricarui adversar. 

Ca o nota personala, abia astept sa vad daca Hugh Jackman va face un cameo in filmul nostru si care va fi reactia lui Deadpool la nedreptatea care i s-a comis in primul film.

Din pacate, desi initial a fost programat pentru anul 2012, Twentieth Century Fox nu a avut incredere in acest proiect. Insa regizorul Tim Miller si Ryan Reynolds au realizat o filmare de proba care nu prea a fost pe placul producatorilor si care au amanat in repetate randuri finantarea. Pana cand cei doi si-au tras cojocul lui Sandu Lapusneanu si au lansat sub anonimitate respectivul videoclip catre publicul dornic sa-si vada unul dintre favoriti. Presiunea fanilor i-a convins in cele din urma pe finantatori sa aprope bugetul. Si iata cum peste circa 25 de zile o sa il vedem in cinematografe pe Deadpool.

Avand in vedere faptul ca Deadpool se va adresa persoanelor cu varsta de peste 18 ani prin violenta si limbaj, iar povestea este bazata pe un mercenar ce este bolnav de cancer in faza finala, dornic de razbunare fata de rau-facatorii care i-au rapit frumoasa iubita, ma face sa ma gandesc ca avem in fata cel de-al noualea film al lui Quentin Tarantino si tare mi-as dori ca Tim Miller sa se inspire din munca maestrului si sa ne ofere secvente epice de actiune presarate cu glume porcoase si violenta cat cuprinde.

Parca mi-as imagina un film ca Pulp Fiction, Kill Bill, Inglourious Basterds, Django Unchained sau The Hateful Eight in care eroii sa se prosteasca si sa faca glume cu publicul dupa ce executa in cel mai sangeros mod un antagonist. Dar din pacate creativitatea mea nu bate pana acolo, insa parca il zaresc pe Brad Pitt ca se plimba cu scalpul lui Hitler pe bulevard…

Considerat singurul film cu super-eroi din istorie cu rating R (18+), am asteptarea sa se deosebeasca de toate celelalte filme de acest gen prin modalitati haioase dar sangeroase de a termina inamicii, de a face glume fata de peliculele anterioare si de a ne incanta pentru circa 100 de minute.

Specificul lui Deadpool este ca nu gandeste nimic in prealabil, tot ce ii trece prin cap scoate pe gura si actioneaza dupa primul instinct. In plus, el stie ca este un super-erou dintr-un film, asa ca trebuie sa ne asteptam ca el sa sparga cel de-al patrulea zid (zidul dintre personaje si publicul spectator, adica sa se uite direct spre ecran si sa abereze), sa injure alti eroi din universul Marvel si sa faca orice pentru a ne aduce un zambet pe buze.

Singurele aspecte negative pe care le pot constata la primele trailere de la Deadpool este repetarea secventelor importante si calitatea relativ scazuta a calitatii efectelor speciale, insa acest lucru poate fi doar o alarma falsa, intrucat au mai fost trailere care au aratat inferior fata de produsul finit.

In final, avand in vedere faptul ca anul aceste vom primi nu mai putin de sase filme cu super-eroi, am speranta ca Deadpool (avand cel mai mic buget) sa fie in top trei ale acestor pelicule. In afara de Captain America: Civil War nu vad cine altcineva ar avea valoarea sa-l intreaca...

Stimati prieteni, de abia astept sa ne vedem la cinema in jurul zilei foarte speciale de 12 februarie 2016, atunci cand ne vom delecta cu un alt gen de super-erou, cel haios si poate cel care ne lipsea.

Va multumesc pentru timpul petrecut citind acest articol si astept comentariile voastre mai jos.

Ionut Pavel – fan Deadpool.

Seria de benzi desenate Marvel Deadpool este editata in Romania de editura LEX Comics (imaginea de mai sus cu "Drumurile noastre toate" face parte din numarul 7 al revistei in limba romana care poate fi gasita in toate magazinele de specialitate).

Filmul Deadpool va fi distribuit in cinematografe de Odeon Cineplex.