Va salut stimati prieteni cinefani! Saptamana aceasta avem un review pentru o surpriza extrem de placuta a acestui inceput de an 2016, respectiv The Finest Hours.

In cursul anului 2011, colosul Disney a obtinut dreptul de ecranizare a nuvelei omonime scrise de Michael J. Tougias si Casey Sherman, bazata pe evenimente intamplate in realitate si imediat a aprobat finantarea unui buget de circa 80 de milioane de dolari pentru ecranizarea incredibilei aventuri din iarna anului 1952 pe coasta statului Massachusetts din Statele Unite ale Americii.

Oarecum surprinzator, producatorii l-au ales pe relativ-necunoscutul Craig Gillespie pentru a ocupa functia de regizor, acesta mai avand in trecut o colaborare cu Disney la filmul Million Dollar Arm. Iata ca si de aceasta data au fost inspirati la alegerea lui. 

Fac aceasta precizare intrucat mai marii de la Disney s-au incapatanat in trecut sa aduca regizori cu pretentii carora le-au pus pe tava cateva sute de milioane de dolari iar acestia efectiv si-au batut joc de banii respectivi si de fanii francizelor ce s-au stins nevinovate.

Filmul nostru se concentreaza pe doua planuri, fiecare cu o echipa si un capitan, prima fiind in legatura cu viata personala si profesionala a lui Bernie Webber (interpretat magistral de Chris Pine) iar secunda priveste destinul unui numar de 32 de marinari ramasi in deriva pe o patrime dintr-un petrolier, condusi de un mecanicul introvertit Ray Sybert (jucat destul de bine de Casey Affleck).

Nu degeaba l-am scos in evidenta pe Chris Pine, intrucat acesta interpreteaza un rol extrem de solicitant, respectiv un personaj timid dar ambitios, cu ramasite de ignorare si deradere fata de colegi, dornic de afirmare si totusi preventiv pentru a-si putea vedea apropiatii in siguranta.

Dupa cum va spuneam anterior, intriga povestii se desfasoara in jurul determinarii lui Bernie Webber de a-si depasi situatia de introvertit si ignorat al grupului, cand ii este inmanata datoria de a forma o echipa de patru marinari si a pleca in misiunea sinucigasa de a salva oamenii ramasi in deriva pe ramasita plutitoare a petrolierului S.S. Pendleton, in toiul celei mai puternice furtuni din perioada respectiva.

De asemenea, la capitolul calitati, filmul nostru are o doza uriasa de atasament fata de cele doua grupuri de personaje si prin prezentarea greutatilor cu care destinul ii pune la incercare, este creata o puternica stare de imersiune si chiar emotivitate pozitiva in dorinta de a obtine un dezmodamant pozitiv.

Desi bugetul este de categorie mijlocie, calitatea video / audio este la cel mai inalt nivel si ajuta foarte mult la starea de imersiune fata de personajele prezentate, astfel cruda realitate si incercarile din viata unui lucrator al Pazei de Coasta ne sunt prezentate in cel mai detaliat mod posibil.

Totodata, o alta calitate a filmului nostru este bunul gust folosit de regizor si echipa de productie in imbinarea momentelor emotionante cu elementele dramatice si cele romantice, presarate cu pasiune si mult suflet, montajul secventelor fiind superb.

Per ansamblu, va garantez ca finalul lui The Finest Hours va va delecta cu o puternica stare de recunostiinta pentru eroii filmului. Sa ne bucuram ca au existat astfel de persoane in lumea reala si nu doar pe marele ecran.

Este posibil insa ca publicul cinefil in general sa se fi obisnuit cu genul de filme blockbuster, cu super-eroi, explozii cu nemiluita, cu scenarii facute pentru a atrage oamenii la cinema, sau cu violenta dusa la extrem, incat o astfel de pelicula ca The Finest Hours care efectiv iti aduce un zambet curat, ar putea avea ghinionul sa ramana neobservata si mai rau, neapreciata.

La capitolul aspectelor negative, as putea sa scot in evidenta interpretarea destul de stearsa a lui Eric Bana, un actor cu reale calitati, dar care mi-a lasat impresia ca a facut doar un act de prezenta in acest film.

Tot aici, as releva si numarul scazut ale secventelor de relief fata de imaginea 3D, motiv pentru care ar fi fost bine sa avem la dispozitie si varianta 2D in cinematografe. Ati fi economisit astfel banii pentru cea de-a treia dimensiune, calitatiile peliculei fiind indreptate spre curajul si devotamentul eroilor.

Va recomand cu cea mai mare caldura sa va rezervati circa doua ore din timpul dumneavoastra si sa vizionati filmul The Finest Hours, un film pentru intreaga familie, bazat pe acte reale de curaj si caracter din care ne putem inspira si noi la randul nostru.

Multumesc Forum Film pentru invitatia la acest film.