Institutul Cultural Roman de la Madrid sustine participarea regizoarei Anca Damian la cea de-a XX-a editie a Festivalului International de Film de Animatie din Catalonia - Animac, ce se va desfasura in perioada 25-28 februarie in Lleida. 

Realizatoarea va prezenta cel mai recent film al sau, Muntele Magic, iar in data de 26 februarie va sustine o conferinta despre procesul creativ in filmele de animatie in contextul in care documentarul de animatie castiga tot mai mult public.

Muntele Magic, o productie Franta-Romania-Polonia, prezinta povestea disidentului Adam Jacek Winkler, un polonez refugiat politic la Paris, care a luptat in Afganistan alaturi de mujahedini impotriva Armatei Rosii. 

Urmarind destinul lui Winkler, o poveste in acelasi timp tragica si sensibila, uneori burlesca, pelicula se centreaza pe tensiunea dintre destinul individual si istorie.

Filmul este realizat intr-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hartie, desen animat, fotografie si film. 

Al doilea lung metraj de animatie al regizoarei, docudrama Muntele Magic s-a bucurat de succes atat la festivalurile de film documentar, obtinand Premiul pentru cel mai bun film est-european la precedenta editie a Dok Festival din Leipzig, cat si la cele de animatie, fiind distins cu mentiunea speciala la Festivalul International de Animatie de la Ottawa. 

In Spania, filmul a fost selectat la Festivalul International de Film de la San Sebastián din 2015 si a fost distins cu Premiul ANIMAFICX pentru cel mai bun film de animatie la Festivalul International de Film de la Gijón.

Festivalul de Film de Animatie din Catalonia (Mostra Internacional de Cinema d’Animacio de Catalunya) este cea mai importanta manifestare dedicata exclusiv filmului de animatie din Spania, cuprinzand in selectia sa scurt metraje, lung metraje, spectacole multidisciplinare, sesiuni pentru copii, filme experimentale, dezbateri, mese rotunde si ateliere. 

Tema editiei de anul acesta este „Viitorul la femininˮ, un omagiu adus femeilor artist si producatoare de animatie.

Sustinerea participarii Ancai Damian la acest festival face parte din strategia Institutului Cultural Roman de la Madrid de a sprijini promovarea creatiei artistilor romani la festivaluri sau alte evenimente similare la care sunt selectati.

Productiile romanesti se bucura de succes in randul festivalurilor spaniole, in toamna anului 2015 pelicule precum Un etaj mai jos (r. Radu Muntean), Comoara (r. Corneliu Porumboiu), De ce eu? (r. Tudor Giurgiu), Muntele Magic ori scurt metrajul Ramona (r. Andrei Cretulescu) fiind selectate in principalele festivaluri internationale din Peninsula Iberica.