Diversitate culturala, tensiuni geopolitice si umor balcanic in competitiile de scurt metraj si documentar ale Festivalului International de Film Buzau - BUZZ CEE 2016.

10 documentare si 19 scurt metrajedin 18 tari din Europa Centrala si de Sud-Estvor intra in cursa pentru trofeele RealBUZZ si ShortBUZZ ale primei editii a Festivalului International de Film Buzau - BUZZ CEE (4 – 8 mai, Buzau).

BUZZ CEE este un festival dedicat regiunii Europa Centrala si de Sud-Est, care si-a propus sa promoveze productii de calitate din tarile din regiune si sa aduca la Buzau filme care ajung rareori pe marile ecrane din Romania.

Cele 10 filme care vor concura pentru trofeul RealBUZZ au fost alese din peste 400 de documentare inscrise, iar prin intermediul lor vom face o incursiune in cea mai agitata zona a  Europei de-a lungul istoriei. 

Cu un titlu mai mult decat sugestiv, The Ukrainians (r. Leonid Kanter, Ivan Yasny) ne spune povestea armatei ucrainiene, formata in mare parte din voluntari, din perioada recentului conflict cu Rusia, Hot Men Cold Dictatorships (r. Mária Takács) ne introduce in viata minoritatilor sexuale din Ungaria comunista, iar The Children of Peace (r. Emir Kapetanovic) reaminteste ororile si  prezinta urmarile razboiului din Bosnia.

Nu lipsesc nici documentarele autohtone din programul BUZZ CEE: Robotelul de Aur (r. Mihai Dragolea si Radu Mocanu), un film puternic si fermecator despre viata Stelutei Duta, multipla campioana la box, My Film Years (r. Ruxandra Nae), o abordare emotionala a progresului tehnologiei reflectat in viata unui cuplu cu cariere in domeniul imaginii, si Dincolo (r. Razvan Chirila), o privire rece si lucida in viata persoanelor cu handicap dintr-un centru de zi.

Peace and Quiet In The Aquarium (r. Tayfun Belet), Undune (r. Dennis Ratzel, Germania), Neighbours (r. Gabriel Khotivari, Georgia) si The Frosty Fog Creeps Over Tungus-River (r. Artur Khimchenko, Rusia) completeaza competitia de documentar a BUZZ CEE.

Juriul competitiei de documentar este format din: Alex Shiriaieff (regizor, producator, reprezentant Baltic 2 Black Sea Docs, Rusia-Suedia), Claudiu Mitcu, regizor si producator roman, George Kalomenopoulos (fondator al worksopului DocRoads, regizor si producator, Grecia) si Aurelian Nica, producator roman, detinator al unui premiu Emmy pentru Lumea vazuta de Ion B. (r. Alexander Nanau).

In eclectica selectie a competitiei de scurt metrajse regasesc 19 filme care apartin unor genuri variate si exotice, cum ar fi horror-ul macedonean Singur acasa (r. Trifun Sitnikovski), In atas (r. Mircea Bobina), un thriller psihologic din Republica Moldova, SF-ul letonian Idealul (r. Uldis Cipsts) sau filme de dragoste din Bulgaria (Janne si iubirea, r. Vilma Kartalska) si Rusia (G, r. Yulia Travnikova). 

Romania este reprezentata in competitia de scurt metraj de Dispozitiv 0068 (r. Radu Barbulescu), o comedie neagra camuflata in thriller, care nu face rabat nici la umor, nici la drama, si De sfestanie (r. Tudor Botezatu), un film despre dragoste si despre cum un amor bazat pe minciuni sfarseste prin a se impotmoli in ele.

Nici comediile savuroase nu lipsesc din competitia BUZZ CEE, varietatea lor evidentiind diversitatea culturilor din Centrul si Estul Europei: umor turcesc in Unchiul (r. Mehmet Yamak), care pare mai mult haz de necaz, umor nostalgic rusesc in Gorbatov (r. Nikita Ordynskiy) si umor suprarealist din Cehia in Bulele nu mint, in timp ce grecii fac misto de hoti (Lacatusul, r. Miltiades Christides), iar Cipru livreaza umor clasic si macabru (5 Ways 2 Die, r. Daina Papadaki).

Juriul competitiei de scurt metraj este format din regizoarea si scenarista Iulia Rugina, monteurul Eugen Kelemen, producatorul Dan Burlac si criticul si jurnalistul de film Emanuel Lazarescu.

Proiectiile vor avea loc timp de cinci zile in trei locatii centrale din orasul Buzau: Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian si Sala Consiliului Judetean Buzau. 

Intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi libera.

BUZZ CEE, Festivalul International de Film Buzau, este organizat de Asociatia CulturALL, in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau, Primaria Buzau si Consiliul Local Buzau si sustinut de TVSat 2002, Teatrul George Ciprian Buzau, SCDVV Pietroasa si Cinelab Romania. 

CulturaALL este o asociatie dedicata culturii romanesti si europene si promovarii acesteia, prin intermediul organizarii de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relatiile inter-culturale intre Romania si tarile din Europa.