Documentarul Demain / Ziua de Maine, un film produs si regizat de Cyril Dion alaturi de Mélanie Laurent si recompensat cu Premiul César pentru cel mai bun film documentar, va fi prezentat publicului din Iasi, in premiera locala, pe 26 octombrie, incepand cu ora 18.00, la Ateneul Tatarasi (Str. Ion Creanga nr. 14). 

Proiectia din Iasi este sustinuta de partenerul caravanei, Asociatia ECOTIC, care in martie 2016 a deschis impreuna cu Primaria Municipiului Iasi, primul Centru Municipal din Romania pentru colectarea separata a  deseurilor provenite din gospodarii.

Pentru finantarea filmului, producatorii au lansat o campanie pe platforma de crowdfunding KissKiss BankBank. Desi initial si-au propus un obiectiv de 200.000 de euro in doua luni, i-au strans  in... doua zile! Iar dupa doua luni aveau aproape 450.000 euro. Acesta este recordul mondial intr-o strangere de fonduri pe o platforma de tip crowdfunding pentru un documentar. Aproape o treime dintre donatori au cerut ca, in schimbul donatiei lor, sa fie plantati copaci.

In Iasi, filmul Demain va putea fi urmarit in cadrul unei proiectii unice, care va avea loc pe 26 octombrie, incepand cu ora 18.00, in amfiteatrul Ateneului Tatarasi (Str. Ion Creanga nr. 14), in prezenta autoritatilor locale si a partenerilor locali. 

Accesul in sala de film este liber, pe baza unei rezervari prealabile la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., in limita locurilor disponibile.

„Romania face parte din randul tarilor in care initiativele individuale, desi multe, trec neobservate. Avem tendinta de a ne concentra mai mult pe dezastrein loc sa prezentam solutii. Din acest motiv, Demain a pornit o miscare prin care arata intregii lumi ca peste tot exista solutii. Prin aceste proiectii, incurajam publicul din Romania sa ne spuna povestea lor sau sa ii inspiram prin exemplele prezentate in documentar” declara Nicoleta Talpes, Managing Director, Media Image Factory.       

Demain incepe de la un studiu stiintific publicat in revista Nature, in 2012. Acesta, destul de devastator, anunta o prabusire generala a ecosistemelor noastre, deci si sfarsitul conditiilor de viata stabile pe Pamant. 

Ca raspuns, Cyril Dion si Mélanie Laurent impreuna cu o echipa de alte patru persoane Alexandre, Laurent, Raphäel si Antoine, toti in jur de 30 de ani, pleaca in 10 tari (Franta si Insula Réunion, Elvetia, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Finlanda, Norvegia, Islanda, India) sa cerceteze ce ar putea provoca aceasta catastrofa, cum ar putea fi ea evitata si sa exploreze lumea in cautarea de solutii capabile sa salveze generatiile viitoare. 

In timpul calatoriei, ei intalnesc pionierii ce reinventeaza agricultura, energia, economia, democratia si educatia.   

„Ne bucuram sa oferim impreuna cu partenerii nostri, prin intermediul acestui film, o serie de bune practici intiate la nivel international in sprijinul protectiei mediului.” declara Valentin Negoita, Presedintele Asociatiei ECOTIC.

In Romania, filmul este prezentat in premiera de Media Image Factory, in cadrul caravanei educationale Guerilla Verde, cu sprijinul ECOTIC, al Institutului Francez din Romania, IBM si Every Can Counts Romania.

Spectacolul de avanpremiera a avut loc pe 28 septembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu, din Bucuresti. 

Evenimentul de lansare este urmat de proiectii pentru public, cu intrarea libera, in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Brasov. 

Programul proiectiilor este disponibil pe: www.guerillaverde.ro si pe Facebook.com/GuerillaVerde.

Trailer film: