Din acest weekend apare in cinematografe un film pentru iubitorii de animale: Cainele, adevaratul meu prieten / A Dog’s Purpose.

Filmul este ecranizarea romanului de succes cu acelasi nume scris de W. Bruce Cameron.

La scurt timp dupa lansarea sa in 2010, romanul A Dog’s Purpose a devenit extrem de popular, ajungand la inimile iubitorilor de animale din intreaga lume, care au fost fermecati de perspectiva delicata, patrunzatoare si amuzanta referitoare la modul in care ne vad animalele de companie si motivul pentru care se afla acestea pe pamant. 

Cartea a avut un succes rasunator, fiind tradusa in 20 de limbi si publicata in 29 de tari din lumea intreaga (din pacate nu si in Romania – dar mai asteptam…). 

Romanul a avut chiar si un sequel, A Dog’s Journey, publicat in 2012, care s-a bucurat de un succes asemanator primei parti si alte 3 nuvele: Ellie's Story: A Dog’s Purpose Novel, Bailey’s Story: A Dog’s Purpose Novel si Molly's Story: A Dog's Purpose Novel (in curs de aparitie) care continua povestile stapanilor cainilor din primul roman.

Cameron a inceput sa scrie romanul dupa ce partenera sa de-atunci si-a pierdut cainele, aceasta fiind foarte indurerata si greu de consolat. El explica sursa de inspiratie: „Mergeam cu masina pe coasta Californiei si chiar ma simteam prost pentru ea. Si deodata, de parca as fi descarcat subiectul de pe internet, mi-a rasarit in minte o poveste despre un catel care nu moare in adevaratul sens al cuvantului, ci renaste din nou si din nou, incepand sa se intrebe daca nu cumva exista un scop pentru care asta continua sa se intample.”

Pasagera pe care Cameron incerca sa o consoleze avea sa fie viitoarea sa nevasta – in prezent unul dintre scenaristii filmului A Dog’s PurposeCathryn Michon

Sarcina aducerii pe marele ecran a acestei povesti de succes i-a revenit ei si regizorului suedez Lasse Hallstrom. Acesta mai facuse doua filme ce au avut in prim-plan animale: Viata mea de caine / My Life as a Dog (1985) si Hachiko: Povestea unui caine / Hachi: A Dog's Tale (2009) fiind asadar obisnuit pentru atat de dificilele filmari cu animale.

Povestea il are in centru pe Ethan (K.J. Apa) a carui viata se schimba total in momentul in care adopta un caine - pe Bailey (voce Josh Gad). Numai ca Bailey nu este deloc un catel obisnuit, acesta fiind preoupat in permanenta de sensul vietii si scopul pentru care se afla aici, pe Pamant. 

Dupa mai multe vieti succesive, in care se reincarneaza in catei de diferite rase si dimensiuni, Bailey ajunge sa il aiba din nou stapan pe Ethan, care acum este adult in toata firea. 

Un film emotionant, realizat cu mare drag fata de animale A Dog’s Purpose are toate sansele sa ajunga un classic al genului, alaturi de Hachiko.

Oricine a iubit un animal de companie, sau a trebuit sa se desparta de unul va varsa o lacrima la povestea din film (recunosc, am facut-o si eu!). Legatura puternica dintre caine si fiecare dintre stapanii din acel moment al lui este minunat reprodusa pe ecran, cu emotie si multa dragoste.

Iar faptul ca regizorul Lasse Hallstrom a folosit animale reale si nu create pe calculator da un plus filmului si face povestea mult mai puternica.

Cu putin timp inainte de premiera filmului a avut loc si un protest al PETA care a acuzat producatorii de chinuirea animalelor din film, aratand un filmulet in care un caine este “fortat” sa intre in apa. In urma unui comunicat de presa din partea producatorilor lucrurile s-au mai calmat, dovedindu-se ca este vorba doar de o incercare de sabotare a lansarii filmului, lucrurile nefiind nici pe departe atat de “tragice” precum au incercat cei de la PETA sa le arate.

A Dog’s Purpose va asteapta in cinematografe din 27 ianuarie, fiind distribuit de Freeman Entertainment.

Trailer: