In acest week-end apare pe marile ecrane de la noi cea de-a treia parte a francizei Avertizarea / The Ring.

Intitulata Rings / Avertizarea 3, aceasta parte de aduce din nou in atentie pe Samara – infricosatorul personaj al celebrei francize.

Cu aceasta ocazie, ne-am gandit ca ar fi bines a facem o recapitulare a francizei The Ring.

The Ring este bazat pe filmul japonez original intitulat Ringu. Dar istoria francizei The Ring este mult mai complexa si mai stufoasa mai decat v-ati putea imagina…

The Ring este prin legende urbane povestea unei casete VHS ce contine imagini socante si intretaiate. Cele mai socante sunt cu o fata cu parul lung si negru ce iese dintr-un put. Dupa ce vezi video-ul, primesti un apel telefonic in care o voce soptita iti spune “Sapte zile”. 

Potrivit legendei, vei muri in exact o saptamana. Legenda se dovedeste adevarata pentru personajele din film, fiind povestea unei fete torturata si asasinata de parintii ei.

Fata are numele de Sadako in romanul si filmele japoneze si Samara in remake-urile americane.

Iata pe scurt istoria acestei francize:

Ringu (Roman, 1991) 

Ringu a fost romanul care a lansat franciza The Ring.

In 1991, scriitorul Koji Suzuki a publicat romanul Ringu, care a stat la baza filmului japonez original. Aceasta a fost prima carte din ceea ce avea sa fie trilogia The Ring. Urmatoarele doua volume, Spiral si Loop s-au lansat in 1995, respectiv 1998. 

In 1999, Suzuki a publicat Birthday, o colectie de povestiri ale caror actiune are loc in universul The Ring. Alte doua nuvele Ring au fost publicate in 2012 (S) si in 2013 (Tide).

Primele doua romane s-au publicat si in Romania la Editura Humanitas (Ring 1: Cercul si Ring 2: Spirala)

In roman, patru tineri - prieteni - mor simultan prin stop cardiac. Ziaristul Asakawa incepe o ancheta pe cont propriu. Curand, toate indiciile il conduc catre o caseta video misterioasa. O cauta. O gaseste. Vede o inregistrare stranie. De aici incolo, timpul devine palpabil si realitatea este acoperita de umbrele unui trecut mai viu decat prezentul. 

Asakawa are o singura certitudine: daca in sapte zile descifreaza secretul casetei, va trai; daca nu... In acest joc la limita nebuniei, viata lui pare a fi unica miza. Acesta sa fie adevarul?

Ring a starnit o adevarata furtuna in Japonia, unde s-au vandut aproape trei milioane de exemplare. 

Koji Suzuki, supranumit Stephen King al Japoniei, s-a nascut in 1957. Studiaza literatura franceza la Universitatea Keio din Tokio, schimba cateva slujbe marunte, apoi isi asuma un statut neobisnuit pentru un barbat din Japonia: casnic. 

Atunci incepe sa scrie, literalmente cu copiii pe genunchi. Debuteaza cu romanul Rakuen (1990, Marele Premiu al Japoniei pentru literatura fantasy), insa devine celebru dupa ce publica Ringu (1991) - aproape trei milioane de exemplare vandute doar in Japonia.

Ring: Kanzenban (Film TV, 1995)

Regizat de Chisui Takigawa, prima adaptare a romanului este considerata si cea mai fidela. Premiera a avut loc la televiziunea din Japonia si a fost apoi lansata pe video.

Ringu (Film, 1998)

Primul film care s-a lansat la cinema, Ringu / Ring a fost un blockbuster in Japonia. Regizat de Hideo Nakata, Ringu este cel mai de succes film horror lansat vreodata in Japonia. Un an mai tarziu, dupa lansarea sa din Hong Kong, a devenit cel mai de succes film japonez lansat in Hong Kong, titulatura pe care si-a pastrat-o pana in 2015. 

In acest film, Sadako mostenea puteri psihice de la mama sa, iar tatal ei a omorat-o pentru aceasta.

Rasen (Film, 1998)

Rasen este cel mai nepopular capitol al francizei.

Intr-o miscare neobisnuita, sequelul la Ringu, Rasen, a fost lansat in cinematografe in acelasi timp cu originalul. Regizat de Joji Iida, i-a avut in rolurile principale pe multi din actorii primului film si cam aceeasi echipa de productie.

Rasen a fost bazat pe a doua carte din serie, Spiral, si a avut o poveste mult mai complicata decat filmele precedente.

Sadako “renaste” si ucide cu ajutorul unui patolog. Filmul a fost un esec monumental drept pentru care nu este considerat un sequel oficial al seriei.

Ring: Final Chapter (Serial TV, 1999)

Dupa succesul filmului Ringu, a urmat serialul Final Chapter ce a avut 12 episoade, fiind mai mult axat pe mistere decat pe horror. 

Ca o diferenta fata de film, cei care vizionau video-ul, mai aveau de trait 13 zile, si nu sapte ca in materialul sursa. Iar in loc de un video cu imagini intretaiate, era aratat un videclip pop cu imagini subliminale. A urmat si un al doilea sezon al serialului intitulat Rasen

Seria a doua a avut alte personaje si o poveste care nu mai avea legatura cu materialul sursa.

Ringu 2 (Film, 1999)

Hideo Nakata revine pentru regia celui de-al doilea film, care este considerat acum sequelul oficial al filmului Ringu. Se descopera ca Sadako a supravietuit ultimilor 30 de ani, si un experiment misterios va incepe pentru a scoate energia malefica a lui Sadako dintr-un suflet infectat. 

Ringu 2 a avut parte de aceeasi popularitate ca si predecesorul sau: a fost un succes de box-office si unul din filmele cu cele mai mari incasari in Japonia in acel an.

The Ring Virus (Film, 1999)

The Ring Virus a fost versiunea coreeana a seriei Ringu, fiind regizat de Kim Dong-bin

The Ring Virus a fost o indepartare de povestea traditionala a seriei nefiind primit cu mare succes de public.

The Ring: Terror’s Realm (Joc Video, 2000)

Lansat de Sega Dreamcast, acest joc video de supravietuire in stilul Resident Evil se desfasura in Centrul pentru Controlul Infectiilor. Centrul este inchis in momentul cand mai multi cercetatori mor in aceeasi zi si un program intitulat “RING” este gasit in computerele lor.

Ring 0: Birthday (Film, 2000)

Un prequel la Ringu, bazat pe nuvela Lemonheart din Birthday, Ring 0 a fost regizat de Norio Tsuruta, si actiunea se petrece cu 30 de ani inainte de povestea din Ringu, aratandu-ne evenimentele ce au dus la asasinarea lui Sadako. 

The Ring / Avertizarea (Film, 2002)

La 10 ani dupa succesul pe care Ring l-a avut in Japonia, am primit si versiunea americana a filmului, probabil cea mai cunoscuta la nivel international. 

Regizat de Gore Verbinski si lansat de DreamWorks Pictures, filmul ii are in rolurile principale pe Naomi Watts in rolul lui Rachel Keller care este atrasa intr-o poveste urbana dupa moartea nepoatei ei pe nume Samara. 

Sadako devine Samara in versiunea americana, si aspectele psihice ale povestii sunt substantial reduse. Un adevarat succes de critica si box-office, The Ring a intrecut la incasari Ringu in Japonia la doar doua saptamani de la lansare.

Rings (scurt metraj, 2005)

Filmul din acest an, Rings nu este primul ce poarta acest nume. Inainte de lansarea celui de-al doilea film in cinematografe, primul film The Ring a fost lansat pe DVD cu un scurt metraj de 15 minute ce era un prequel la The Ring Two

Scurt metrajul Rings poate fi vazut acum pe DVD-ul cu filmul The Ring Two ca un bonus.

The Ring Two / Avertizarea Doi (Film, 2005)

Sequelul american la The Ring a fost regizat de autorul filmului original Ringu, Hideo Nakata. Avand de aceasta data elemente psihice prezente in filmul original, in aceasta poveste fiul lui Rachel, Aidan este posedat de Samara. 

Sequelul a facut ceva bani in primul weekend, dar pana la urma a adunat doar jumatate din banii incasati de primul The Ring american.

Sadako 3D (Film, 2012)

Franciza The Ring intra pe domeniul 3D. Aceasta aventura este prima care depaseste stadiul casetei VHS, aducand noi idei povestii. 

Regizat de Tsutomu Hanabusa, filmul este bazat pe nuvela lui Suzuki intitulata S, una dintre aventurile ulterioare din seria The Ring

In Sadako 3D, un barbat pe nume Kashiwada lanseaza un clip video ce contine sinuciderea sa, pentru a aduce din nou virusul Sadako in intrega lume. Fara succes de public, Sadako 3D este considerat un esec ca si Rasen si nu este considerat un sequel oficial al seriei.

Sadako 2 3D (Film, 2013)

Franciza The Ring ajunge la al doilea film 3D.

Hanabusa revine pentru a regiza sequelul ce il are ca erou principal pe Nagi, un pusti de 4 ani care este urmarit de accidente si de moarte. Nagi ar putea fi posedat de Sadako, la fel ca Aidan de catre Samara in The Ring Two.

Sadako vs. Kayako (Film, 2016)

Franciza The Ring / Avertizarea se intalneste cu franciza The Grudge / Blestemul.

Cel mai asteptat cross-over de la Freddy vs. Jason, Sadako vs. Kayako ar putea sa se cheme si The Ring vs. The Grudge

Un aparat video, cumparat de la un targ de vechituri contine blestemata caseta video cu imagini socante din The Ring, in timp ce o fata se muta in casa de vizavi bantuita de Kayako (spiritul din The Grudge). Cele doua povesti se intretaie, iar cele doua faimoase fantome japoneze se angreneaza intr-o lupta suprema.

Rings / Avertizarea 3 (Film, 2017)

Cel mai nou capitol din seria The Ring apare in sfarsit pe marile ecrane din intreaga lume.

Cel de-al treilea film american din seria The Ring, se intituleaza Rings si a trecut prin mai multe schimbari: una de titlu (initial trebuie sa se numeasca The Ring 3D, dar producatorii au renuntat la aceasta ideea de a-l realizia 3D) si mai multe datae de lansare (4 pana la aparitia sa in cele din urma pe ecrane).

Cu actiunea situata la 13 ani fata de primul film american The Ring, unul dintre cei care vizioneaza caseta blestemata isi da seama ca mai este un “film in film” nevazut de nimeni pana acum. 

Aceasta este premiza filmului Rings / Avertizarea 3, regizat de F. Javier Gutiérrez si care din 17 februarie isi face aparitia in cinematografele din Romania, adus de Ro Image.