In anul in care se implinesc 90 de ani de la proclamarea Principelui Mihai ca Rege, Festivalul International de Film CinePolitica (20 - 23 aprilie, Cinema Elvira Popescu) aduce, in premiera, la Bucuresti, documentarul istoric Razboiul Regelui / The King Who Tricked Hitler (r. Trevor Poots), narat de Marcel Iures

Aceasta este ultima dintre marile povesti nespuse ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, dezvaluita de ultimul Sef de Stat din acele vremuri ramas in viata, Regele Mihai I al Romaniei. “Am luat trenul spre Berlin sa vedem ce ar fi rezervat cealalta cale si am avut un pranz cu Hitler. Nu a fost deloc o intalnire placuta.” 

Povestea deciziei unui Rege care, intr-un punct critic in al Doilea Razboi Mondial, a renuntat la sprijinul acordat Germaniei, indreptand Romania spre Aliati si a grabit sfarsitul razboiului. 

Este o poveste a intrigilor de palat. Si o poveste a deceptiilor. De la Palatul Buckingham spre Bucuresti. De la Moscova spre Washington. Semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratici, santaj sub amenintarea pistolului. Si curajul unui tanar rege ce a indraznit. 

Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial gasea Romania ca o natiune tanara, de abia atingand varsta de 20 de ani. 

Tot din competitia Cinepolitica face parte si Ucenicul / The Apprentice (r. Junfeng Boo), un film prezentat la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, si care va da fiori prin realismul sau psihologic. 

Povestea urmareste imersia unui tanar ofiter in intunecatul sistem corectional al Malaeziei. Transferat la o inchisoare de maxima securitate pentru a face parte din serviciul de paza, Aiman va ajunge printr-o conjunctura neprevazuta ucenicul veteranului Rahim, calaul-sef al inchisorii in care se practica si executii ale detinutilor incarcerati pentru faptele cele mai grave. 

Aceasta turnura din viata sa, il va aduce pe tanar extrem de aproape de trecutul tenebros al lui Rahim, de care ii leaga, in modul cel mai crud, un eveniment dureros: moartea tatalui sau. Subiectul este cu atat mai interesant intrucat, recent, in aceeasi tara asiatica, un roman a fost condamnat la moarte. 

Un alt film tulburator, care va fi prezentat in competitie este si Recolta de oameni / Human Harvest (r. Leon Lee). Documentarul are la baza investigatia a doi nominalizati la Premiul Nobel, despre cum spitalele din China, prin uciderea a mii de prizonieri, opozanţi ai sistemului (membrii unui cult enigmatic si ai unui sistem de credinţa alternativ, Falun Gong), recolteaza si vinde organe catre Occident.  

CinePolitica va avea loc in perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti, si va reuni in competitie sapte dintre cele mai noi filme si documentare politice. 

Printre aceste, se numara si Patria e a noastra / Chez Nous (r. Lucas Belvaux), un film cum nu se poate mai actual pentru fenomenul ascensiunii extremei drepte in inima Uniunii Europene, Putin pentru totdeauna? / Putin Forever (r. Kiril Nenashev), un documentar curajos despre protestele din Rusia, care au avut loc in perioada 2011 – 2012, Adapostul din interior / Beyond The Mountains and Hills (r. Eran Kolirin), o drama foarte atent construita si exceptional jucata despre sindromul post-traumatic al militarilor lasati la vatra, numita de critici un American Beauty israelian, si Ciocnirea / Clash (r. Mohamed Diab), un experiment cinematografic bazat pe o coplesitoare presiune psihologica, care are in centrul atentiei o masina de transport de prizonieri din mijlocul evenimentelor Primaverii Arabe ce genereaza un conflict de caractere, mentalitati si ideologii greu de regasit in vreun alt film contemporan. 

Premiul pentru Cel mai bun film (Trofeul CinePolitica), in valoare de 2.500 Euro, va fi oferit de catre Institutul Cultural Roman.

Festivalul International de Film Cinepolitica va avea loc in perioada 20-23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco din Bucuresti.

Organizat de Asociatia Cultura si Imagine

Site oficial: www.cinepolitica.ro

Facebook: https://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival/