Publicul din Republica Moldova este invitat de echipa East Movies la o explorare a unor monumente  exceptionale: bisericile de lemn construite in secolul XIX in Romania. 

Invitatia de a descoperi elemente de istorie comuna este pentru zilele de 27 si 28 mai, cand documentarul Biserici de lemn din Romania va fi proiectat in cadrul Festivalul International de Film documentar Cronograf.  

Organizat anual la Chisinau, incepand cu 2001, „Cronograf ” este unicul festival international de film documentar din Republica Moldova.

Documentarul Biserici de lemn din Romania se va difuza la Chisinau sambata, 27 mai, in cadrul proiectiei speciale de la Apartamentul Deschis si duminica, 28 mai, la Muzeul National de Istorie, in cadrul proiectiei speciale Cronograf la muzeu. 

La proiectie vor participa, din partea casei de productie East Movies si cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Chisinau, producatoarea Cristina Iordache si regizorul Kiki Vasilescu. Cei doi vor propune participantilor o discutie despre istorie, arhitectura si patrimoniu. 

“Documentarul este un film de prezentare a unor constructii relevante pentru specificul istoric si cultural comun al Romaniei si Republicii Moldova. Filmul se concentreaza mai putin asupra ritualurilor religioase si mai mult asupra istoriei cladirilor, a mestesugurilor implicate in realizarea lor, a tehnicilor de constructie cu lemn, a decoratiunilor interioare si exterioare. Pentru a face legatura cu prezentul a acestor monumente cazute in uitare, filmul insista si asupra prezentarii cadrului natural si a micilor comunitati in care continua sa functioneze aceste biserici”, explica regizorul Kiki Vasilescu.    

Printre lacasurile de cult prezentate in documentar se numara biserica din Curechiu (jud. Hunedoara), din care a pornit rascoala lui Horea, Closca si Crisan, in 1784, biserica de lemn „Trei Ierarhi”, din Troas (jud. Arad), biserica de lemn din Lunca Motilor (jud.Hunedoara), cea din Deleni, (jud. Hunedoara), biserica de lemn din Ursi (jud. Valcea), alaturi de cea din Leleasca (jud. Olt), din Igoiu (jud. Valcea), din Mlaceni si din Copaceni (ambele din Valcea).  

Proiectul este o productie East Movies, cu regia semnata de Kiki Vasilescu, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si sprijinit de Muzeul Taranului Roman, Fundatia Pro Patrimonio si Ordinul Arhitectilor din Romania.  

Filmul a fost selectat in cadrul South Eastern European Festival, Los Angeles si Prvi Kadar International Festival, Serbia.