Având în vedere că din 24 ianuarie vom putea viziona în avanpremeiră în unele orașe din țară al treilea film din seria The Maze Runner / Labirintul m-am gândit să fac o recapitulare cu ce s-a întâmplat în primele două filme din serie. Primele două filme au fost regizate de Wes Ball și au fost lansate în 2014 și 2015.

 The Maze Runner / Labirintul: Evadarea

Thomas (Dylan O’Brien) se trezeşte într-un lift care urcă încet. Când liftul se opreşte şi uşile se deschid, ajunge în mijlocul unei colonii de băieţi care îl întâmpină în Poiană. Ce este Poiana?! Este un vast spaţiu deschis, înconjurat de ziduri uriaşe de beton. Din păcate, Thomas nu-și mai aduce aminte de nimic. Nu ştie unde este şi de unde a venit, nu îşi aminteşte cine sunt părinţii lui, ce trecut a avut sau măcar cum se numeşte.

Thomas şi ceilalţi nu ştiu cum sau de ce au ajuns în Poiană. Ştiu doar că în fiecare dimineaţă se deschid uriaşele uşi de beton care dau spre Labirint. Uşile se închid în fiecare seară, la apusul soarelui.

La fiecare 30 de zile, liftul aduce un nou băiat. Comportamentul Labirintului fiind previzibil, sosirea lui Thomas era aşteptată. Dar, șa mai puţin de o săptămână după aceea, se produce un eveniment neaşteptat: uşile liftului se deschid din nou, scoţând-o la iveală pe Teresa (Kaya Scodelario), prima fată care ajunge în Luminiş.

Thomas află că fiecare locuitor al Luminişului are un rol de jucat, de la grădinărit şi construcţii. la calitatea de alergător de elită care cartografiază zidurile Labirintului ce îi ţine captivi, ziduri care îşi schimbă configuraţia în fiecare noapte.

Alergătorii Labirintului se luptă cu timpul, încercând să acopere o suprafaţă cât mai mare până la sfârşitul zilei, când Labirintul se încuie, iar pe coridoarele structurii de beton încep să dea târcoale Dureroșii. Chiar şi ca nou-venit, Thomas are o senzaţie neliniştitoare de familiaritate cu Poiana şi cu Labirintul.

Ceva zăvorât în amintirile lui ar putea fi cheia care să rezolve misterele Labirintului şi poate chiar pe ale lumii de dincolo de acesta. Singura sa dorință este să să ajungă în lumea reală.

Maze Runner: The Scorch Trials / Labirintul: Încercările focului

Thomas a crezut că rezolvarea Labirintului reprezintă sfârșitul cumplitei lui aventuri. A crezut că s-a terminat cu variabilele, cu alergatul. A crezut că toți Poienarii își vor relua viețile, dar nu și-a închipuit la ce fel de existență se vor întoarce. În Labirint, viața era ușoară. Aveau mâncare, aveau un adăpost și siguranță, înainte ca Teresa să declanșeze sfârșitul.

De această dată acţiunea începe de unde s-a terminat primul film. În locul libertății sperate, Poienarii se află acum în fața unei noi încercări. După ce sunt închiși într-un buncăr, călătoria lor îi poartă prin arşiţă, într-un peisaj părăsit plin de obstacole inimaginabile.

Ei trebuie să străbată un deșert torid, pândiți de amenințarea unor furtuni cataclismice și, mai ales, a unor ființe omenești devastate de o boală misterioasă, Arșița, care îi transformă treptat în monştri.

Împreună cu luptătorii din rezistență, locuitorii Luminișului se confruntă cu forțele superioare ale organizației RĂU și descoperă planurile șocante pe care aceasta le are cu ei.

Maze Runner: The Death Cure / Labirintul: Tratament letal e finalul trilogiei începută în 2014 și e regizat de același Wes Ball, fiind primul film din serie care se lansează la cinema în 3D.

Cum se va termina această aventură? Vom afla din 26 ianuarie doar la cinema, când Odeon Cineplex lansează ultima parte a Labirintului.