Din acest weekend vom putea viziona la cinema noua ecranizare a jocului video Tomb Raider. Mai bine zis, un reboot al seriei.

Anterior acestui film, Lara Croft a mai fost personaj principal în alte două filme: Lara Croft: Tomb Raider (2001) și Tomb Raider: The Cradle of Life (2003) unde a fost interpretată de Angelina Jolie.

La cârma noului film Tomb Raider a stat regizorul norvegian Roar Uthaug (cunoscut pentru excepţionalul The Wave din 2015).

Acesta a crescut jucându-se Tomb Raider, și mărturiseşte că a fost fascinat de joc şi de personaj: „Lara Croft este senzaţională, rezolvă toate misterele, ocoleşte toate capcanele şi descoperă toate mormintele. M-a entuziasmat varianta nouă a jocului şi m-am gândit că putem transpune povestea pe marele ecran.”

Influenţele din celebrul joc lansat în 2013 se regăsesc în film, aşa că fanii vor fi foarte încântaţi să vadă că jocul şi varianta nouă a protagonistei i-au inspirat pe producători.

Mi-a plăcut că deși ideea e aceeași, povestea filmului e diferită de joc. Aflăm ce s-a întâmplat cu tatăl ei, ce e cu Trinitatea și alte lucruri pe care nu le-am aflat în reboot-ul jocului.

Până acum au fost lansate 2 jocuri: Tomb Raider (2012) și Rise of the Tomb Raider (2015). În acest an se va lansa și al 3-lea joc al trilogiei intitulat Shadow of the Tomb Raider. Iată mai jos o comparaţie între joc şi film făcută de IGN:

Lara Croft, fiica independentă a unui aventurier foarte excentric, Richard Croft care a fost dat dispărut atunci când ea era la vârsta adolescenţei, este o tânără de 21 de ani fără nicio direcție în viață.

Lara străbate străzile haotice ale Londrei, fiind un curier pe bicicletă ce abia îşi poate plăti chiria. Hotărâtă să îşi urmeze propria cale, ea refuză să preia frâiele imperiului global al tatălui său, la fel cum refuză cu îndârjire să creadă că el nu mai este.

Sfătuită să accepte adevărul şi să meargă mai departe după şapte ani fără el, nici ea nu poate înţelege pe deplin ce o face să îşi dorească atât de mult să desluşească misterul morții tatălui ei. 

Acţionând împotriva dorinţei finale a tatălui său, Lara lasă totul în urmă şi pleacă către ultima destinaţie în care ştie că s-a aflat acesta: un mormânt de pe insula mitică Yamatai situată în mijlocul mării Diavolului.

Legenda spune că regina Himiko care a fost capabilă să ucidă oamenii prin simpla atingere a acestora e înmormântată acolo. Într-o bună zi, generalii ei au adus-o pe această insulă îndepărtată pentru a fi îngropată de vie și să nu mai poată face nimănui rău. Așa o putere, ajunsă în mâinile Trinității, ar distruge omenirea.

Dar misiunea ei nu va fi una prea uşoară, chiar drumul în sine, până la misterioasa destinaţie, este unul foarte nesigur şi periculos. Dintr-odată miza devine enormă pentru Lara, care - împotriva tuturor previziunilor și înarmată doar cu o minte agilă, credință oarbă și cu un spirit de neclintit - trebuie să învețe să își depășească limitele pe măsură ce înaintează în călătoria necunoscută.

Supraviețuirea sa în această aventură periculoasă va însemna și realizarea ei, obţinând astfel supranumele de „Tomb Raider” (Jefuitorul de morminte).

Noua interpretă a Larei Croft, Alicia Vikander a depus un efort considerabil pentru a se transforma într-o veritabilă eroină de acțiune - antrenamentele intense i-au sculptat corpul și i-au adus în plus peste 5 kg de masă musculară. 

Lara Croft e îndrăzneaţă, energică, cu o putere interioară care o face să treacă peste orice obstacol. La toate acestea adaugați inteligenţa, onoarea și vulnerabilitatea. Acesta este filmul în care Lara se va transforma în neînfricata luptătoare pe care o cunoaștem.

De scenariu s-au ocupat Evan Daugherty și Geneva Robertson-Dworet și ne-o prezintă pe Lara ca o fată normală, care locuieşte în estul Londrei. O vedem la clasele de lupte MMA sau pe bicicletă, făcând livrări. E o fată puternică care încearcă să supraviețuiască pe cont propriu. Atunci când Lara pleacă în această aventură, nu e pregătită şi nu ştie ce o aşteaptă.

Scenele de acțiune sunt foarte intense, rapide și spectaculoase. În 3D totul e mai spectaculos. Spre exemplu, scena cu avionul, sau puzzel-urile pe care le rezolvă sunt o dedicație pentru noi, fanii jocului. Sper doar ca filmul să fie un succes și să avem parte de o continuare care probabil va fi inspirată din jocul Rise of the Tomb Raider.

Tomb Raider: Începutul rulează 17 martie în cinematografe fiind distribuit de Forum Film.