Salutare cinefani! Astazi vom vorbi putin despre o surpriza placuta a anului 2018, respectiv A Quiet Place / Fara zgomot!

Filmul in cauza este bazat pe un scenariu conturat initial de catre relativ necunoscutii Bryan Woods si Scott Beck undeva la inceputul anilor 2010, fiind achizitionat ulterior de Paramount Pictures care l-a angajat pe actor/regizor-ul John Krasinsky sa finalizeze povestea și să o transpună pe marele ecran.

Din cele povestite de John Krasinsky, la finalizarea scenariului s-a inspirat din Alien, No Country for Old Men si In the Bedroom și a avut pretenția inspirată de a o alege pe sotia sa, Emily Blunt, în rolul secundar al productiei in cauza.

Din punct de vedere al productiei, aceasta a beneficiat de un buget de productie de doar 17 milioane de dolari, un mizilic in ziua de azi și consider că producatorii au prevazut valoarea produsului final și au procedat la promovarea (chiar destul de agresiv) în speranta monetizarii unui profit consistent.

Filmul in cauza este incadrat in gama de horror post-apocaliptic, condimentat usor cu elemente de family-drama si multa tensiune slow-burning.

Privind povestea, aceasta se desfasoara intr-un viitor apropiat in care Pamantul a fost invadat de o specie de extraterestii care vaneaza folosind un simt auditiv extraordinar iar (foarte) putinii supravietuitori sunt nevoiti sa-si duca traiul intr-o liniste profundă, intrucat orice zgomot de intensitate medie le poate aduce sfarsitul.

In aceste conditii, Familia Abbott, compusa din cinci membri, este nevoita sa-si depaseasca conditia esentiala de supravetuire si sa-si infrunte cele mai mari temeri in fata unui dusman mai avansat atat biologic cat si numeric.

Din pacate, evenimentele scenariului se ramifica din partea incipienta a filmului, motiv pentru care ma voi rezuma la a preciza ca se dezice de povestile tipice de moster-horror movie prin folosirea aproape perfecta a tacerii.

Actiunea si desfasurarea evenimentelor se petrec pe un fundal aproape perfect insonor, iar publicul este invitat la a descoperi vizual indiciile necesare elucidarii misterelor, a problemelor fiecarui personaj si a slabiciunii antagonistilor.

Privind castingul, trebuie precizat ca Josh Krasinsky si Emily Blunt sunt singurile personaje principale iar cei trei copii ai acestui cuplu indeplinesc roluri secundare dar importante in desfasurarea povestii. Parerea mea este ca de fapt, personajul principal este chiar Familia Abbott - in regim unitar - iar evenimentele sunt faurite pentru a-si dovedi atasamentul si afectiunea in situatii de criza (inspirat din In the Bedroom).

Desi majoritatea filmului se desfasoara pe un fundal tacut, efectele audio ajuta enorm la imersiunea publicului in desfasurarea evenimentelor intrucat au calitatea de a releva intensitarea momentului (asemanarea cu Alien) sau afectiunea momentului. Cred ca este lesne de inteles ca momentele de jump-scare sunt la tot pasul mai ales ca interactioneaza cu copiii minori ai familiei care inevitabil mai atrag atentia pradatorilor.

Din punct de vedere al calitatii video, montajul si scenografia au fost la un nivel respectabil iar efectele vizuale necesare portretizarii creaturilor extraterestre si-au facut datoria in convingerea publicului fata de veridicitatea acestora.

Este de apreciat efortul echipei de productie pentru prezentarea unor situatii inovatoare in domeniul horror si simbioza situatiilor critice cu afectiunea unei familii iubitoare dar constranse de probleme inevitabile. 

Din nefericire, poate cea mai mare problema a filmului in cauza este tocmai lipsa de dialog, fapt care a obligat scenaristii si regizorul sa sacrifice numarul de evenimente din pelicula pe detalierea si gravitatea celor prezentate. Tot la acest capitol, este lesne de inteles ca desfasurarea evenimentelor este destul de greoaie si bazata pe detalii vizuale, fapt care poate displace publicului dornic de actiune si care poate resimti o stare de plictiseala (asemenea lui No Country for Old Men).

Din pacate, filmul este lovit de cateva clisee tipice filmelor horror dar care nu m-au deranjat prea mult si consider ca publicul nici nu le va constata la prima vizionare.

Per ansamblu, filmul in cauza este se situeaza undeva la nivelul succeselor anului 2017, IT (ecranizarea romanului lui Stephen King Orasul Bantuit) sau Get Out, motiv pentru care va invit cu mare caldura pe scaunul cinematografului pentru circa o ora si 40 de minute de liniste profunda si spaime terifiante.

Ca o nota de final, sfatuiesc persoanele mai slabe de inger sa mearga la cinema "inarmate" cu curaj pentru ca A Quiet Place este pe alocuri extrem de inspaimantator, iar unele secvente te pot "zdruncina" de pe scaunul de cinema.  

Fara zgomot! / A Quiet Place are premiera in cinematografe din 13 aprilie si este distribuit de Ro Image.