De vineri, 27 aprilie la cinema a avut premiera Avengers: Infinity War / Răzbunătorii: Războiul infinutului.

Timp de zece ani, Studiourile Marvel ne-au pregătit pentru această înfruntare. Iar Avengers: Infinity War este cadoul aniversar făcut fanilor Marvel de către celebrul studio, casa celor mai îndrăgiți super-eroi din toate timpurile.

Regizat de fraţii Anthony şi Joe Russo (Captain America: Winter Soldier şi Captain America: Civil War) după un scenariu scris de Christopher Markus şi Stephen McFeely Avengers: Infinity War e fără îndoială cel mai bun film cu super-eroi realizat până acum.

Cei de la DC ar trebui să ia lecţii cum să facă un film cu super eroi pentru că Justice League a fost cel mai slab film cu super-eroi de până acum.

Având 149 de minute, filmul nu plictiseşte deloc şi toţi eroii apar exact cât trebuie pe marele ecran. Singura mea dezamăgire e că nu i-am văzut pe Ant-Man şi Hawkeye. Dar producătorii spun că există o explicație pentru aceasta și cu siguranţă îi vom vedea în continuarea acestui film care se va lansa în vara anului viitor.

Kevin Feige, președintele Marvel, e răspunzător pentru acest succes colosal al filmelor MARVEL. A avut viziune în care nimeni nu a crezut.

Marvel a trebuit să aştepte aproape un deceniu până să îi acorde lui Thanos, titanul nebun, atenţia meritată, pentru simplul motiv că nu existau destui eroi cu care acesta să se lupte. În scenele de după generic ale Răzbunătorilor din 2012, ne era prezentat un nou erou negativ, Thanos, care răspunde un un rânjet sigur pe sine atunci când este avertizat de potenţialul oamenilor.

Ceea ce ştiam pe atunci erau maşinaţiunile sale întunecate, însă nu şi că urma să devină un celebru erou negativ ce avea să semene moarte în jumătate din Univers.

Pentru a stârpi jumătate din viaţa din Univers Thanos are nevoie de cele 6 pietre ale infinitului. Prima apariţie a Pietrelor Infinitului, a fost anunţată în Thor (2011), când aflam că Mănuşa Infinitului face parte din arsenalul lui Odin. Problema e că în Thor: Ragnarok (2017) aflăm că mănuşa era un fals, deschizând drumul către Infinity War.

După ce a luat Piatra Puterii de pe planeta Xandar, Thanos (Josh Brolin) şi copiii lui: Cull Obsidian, Ebony Maw, Proxima Midnight şi Corvus Glaive interceptează nava de supravieţuitori de pe Asgard. Eroii noştrii se află în incapacitatea de a-l opri pe acest răufăcător, iar Hemidall cu ultimele puteri îl trimite pe Hulk pe Pământ pentru a-i avertiza pe Răzbunători de pericolul iminent. 

Scopul lui Thanos e acela de a pune mâna pe toate cele 6 Pietre ale Infinitului, niște artefacte de o putere inimaginabilă și să le folosească pentru a eradica jumătate din viaţa din Univers. Tot ce au încercat să apere, toți răufăcătorii cu care s-au luptat până acum, totul pare că i-a condus pe Răzbunători către acest moment în care soarta Pământului devine mai incertă ca niciodată.

Mi-a plăcut că de fapt nu e un film despre Răzbunători, ci despre Thanos, titanul nebun, un tată care iubește, un adevărat lider cu viziune şi valori. Motivaţia sa face ca aceste sacrificii şi vise să nu mai fie un tip rău.

Cu toate Pietrele Infinitului va putea lua jumătate din viaţa din Univers doar pocnind din degete. Dacă ne gândim bine, chiar are dreptate. Problema e calea pe care o alege pentru a salva Universul de la extincţie. Glumițele specifice universului sunt incredibil de rare. 

Acţiunea se desfășoară pe mai multe fronturi, atât pe Pământ cât și în spațiu, deoarece Răzbunătorii sunt încă despărțiți (mai ţineţi minte Captain America: Civil War?!), și fiecare grup se bate cu Thanos.  În caz că vă întrebaţi ce s-a întâmplat cu Red Skull la finalul Captain America: First Avenger (2011), veţi afla acum.

Avengers: Infinity War este un film plin de efecte speciale, emoție, personaje puternice și situații la limita dintre viață și moarte. Este probabil cel mai bun film cu super-eroi de până acum, dar aș putea spune și unul dintre cele mai bune filme SF din ultimii ani.

Marvel știe întotdeauna cum să livreze fanilor și spectatorilor un adevărat spectacol cinematografic, și exact de asta veți avea parte mergând la Avengers: Infinity War. Un magistral spectacol cinematografic, plin de emoție, aventură și mister.

Avengers: Infinity War reușește și performanța de a-i pune față în față pe Gardienii Galaxiei cu Răzbunatorii  în lupta lor comună împotriva lui Thanos. O desfășurare de forțe ca în acest film nu am mai văzut până acum (și probabil nici nu vom mai vedea prea curând - poate în Avengers 4...).

Va fi foarte greu ca partea a doua a acestui film (care încă nu are un titlu final) să ne surprindă mai mult decât a făcut-o acest film, pentru că ștacheta a fost ridicată foarte sus. Dar dacă cineva poate să ne surprindă cu ceva, cu siguranță acesta este gigantul Marvel.

Nu uitaţi să rămâneţi pana la final, pentru că scena de după genericul de final oferă o secvenţă pe care veţi fi încântaţi să o vedeţi. Pentru cei care sunt familiarizaţi cu benzile desenate această scenă e mai degrabă un spoiler a ceea ce urmează. Să vă spun cinstit îmi vine cam greu să cred că vor mai reuşi un film mai bun decât acesta (dar aşa am zis şi după primul Avengers).

Dar până la Avengers 4 (premiera 3 mai 2019) mai avem 2 filme Marvel de care ne vom bucura la cinema: Ant-Man and The Wasp (6 iulie 2018) și Captain Marvel (8 martie 2019).

Avengers: Infinity War a avut premiera în România pe 27 aprilie 2018 și este distribuit de Forum Film.