Având în vedere că pe 3 august 2018 se lansează în România al șaselea film din seria Mission: Impossible, ne-am gândit să vă facem o recapitulare cu ce s-a întâmplat în primele 5 filme ale seriei.

Acestă serie are o longevitate de 22 ani și fiecare film s-a lansat la o diferență de 3-6 ani. Acestea sunt: Mission: Impossible (1996, r. Brian de Palma), Mission: Impossible 2 (2000, r. John Woo), Mission: Impossible 3 (2006, r. J.J. Abrams), Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011, r. Brad Bird), Mission: Impossible – Rogue Nation (2015, r. Christopher McQuarrie), Mission: Impossible - Fallout (2018, r. Christopher McQuarrie).

Un detaliu inedit al seriei: Tom Cruise și-a executat singur toate cascadoriile, neavând nevoie de dublură.

Chiar și Odeon Film ne-a făcut o surpriză cu ocazia lansării celei de-a șasea misiuni imposibile în cinematografe. Au lansat primele 5 părți în cel mai nou format: 4K UHD. Ele pot fi achiziționate de pe site-ul www.empirefilm.ro sau www.provideo.ro.

 

Mission: Impossible (1996, r. Brian de Palma)

Misiunea lor e de a-l umări pe Alexander Golitsyn, un trădător ataşat la ambasada din Praga. Acesta a furat jumătate din lista NOC a CIA, cea care conţine numele agenţilor secreţi din Europa de Est. Din raţiuni de securitate, lista NOC a fost împărţită în două. Secţiunea pe care o are Golitsyn conţine numele de cod. E inutilă fără cea de-a doua parte care asociază codurile cu numele reale.

Acesta vrea să fure restul listei la o recepţie la ambasadă. Misiunea acestora e să-l fotografieze în flagrant pe Golitsyn, să-l urmărească până la cumpărător şi să-l prindă. Echipa sa e formată din: Sarah Davies (care e sub acoperire), Jack Harmon (care le poate intra în sistem), Hannah Williams (care se ocupă cu securitatea), Claire (soţia lui Jim, care se ocupă cu transportul) şi Ethan Hunt (care e omul cheie, ca de obicei).

Bineînţeles, misiunea merge prost, toţi cei din echipă fiind ucişi, singurul supravieţuitor – Ethan Hunt. Se dovedeşte că această misiune a fost gândită pentru a prinde cârtiţa din IMF. Cum Ethan e singurul supravieţuitor, şeful IMF, Eugene Kittridge, bănuieşte că Ethan e cârtiţa. Cârtiţa, cunoscută sub numele de Job, are ca scop vânzarea listei NOC lui Max, un traficant de arme. Lista originală e la sediul CIA din Langely, Virginia. Pentru a-şi dovedi nevinovăţia, Ethan trebuie să fure lista originală, să i-o livreze lui Max, în schimbul lui Job.

E o misiune imposibilă, pentru că sediul CIA din Langley e cel mai securizat loc de pe Pământ. Lista NOC se află într-o încăpere super securizată. Singurul care are acces înăuntru trece prin controale de securitate. Primul e o identificare de voce şi un cod de acces format din 6 cifre. Cu asta ajunge în anticameră. Apoi trebuie să treacă de un test de retină şi în final mecanismul de detectare al intruşilor e dezactivat de un card electronic, care le lipseşte. Acum: înăuntru sunt activate 3 sisteme. De fiecare dată când tehnicianul iese, ele se activează.

Primul e un detector de zgomot. Se declanşează la o şoaptă mai tare. Al doilea sistem detectează orice creştere a temperaturii. Căldura corpului unui intrus îl activează, dacă temperatura creşte cu un grad. Iar temperatura e controlată printr-un tub de aer, situat la 25 de metri înălţime. Aerisirea e securizată cu laser. Al treilea sistem e pe podea. E sensibil la presiune. Orice creştere a greutăţii declanşează alarma. Dacă unul din cele 3 sisteme e activat, încăperea e blocată automat.

Dar nu toată echipa e moartă. Claire a supravieţuit şi ea. Claire vrea să meargă la Kittridge să-i spună că Ethan nu e vinovat, dar acesta nu o lasă, pentru că Eugene ar bănui că cei doi lucrează împreună. Pentru a duce misiunea la capăt, Hunt recrutează 2 agenţi dezactivaţi: Luther Stickell (ales de Ethan) şi Franz Krieger (ales de Claire).

Bonus: apariții ale actorilor români Marcel Iureș și Ion Caramitru!

Buget: 80 mil. $.

Incasari mondiale: 458 mil. $ 

Mission: Impossible 2 (2000, r. John Woo)

De această dată, Ethan trebuie să vâneze unul din cele mai periculoase virusuri… Himera, care la 20 de ore după infectare, înseamnă moartea celui infectat. Antivirusul funcţionează doar dacă e injectat înainte să se implinească 20 de ore ca Himera să fie în corpul infectatului.

„Orice încercare de a crea un erou trebuie să înceapă cu ceva de care are nevoie orice erou… ceva rău. De aceea, în căutara eroului, Bellerophon, a fost creat un monstru… Himera.” sunt cuvintele lui Nekhorvich, un biolog molecular.

Era specializat în recombinarea moleculelor de ADN. Conform legendei grecești, Bellerophon e cel care a ucis-o pe Himera, un monstru cu cap de leu și coadă de șarpe, care prăda lumea antică. Nekhorvich a creat prin Himera un virus monstru, iar prin Bellerophon anti-virusul pentru a-l distruge.

Himera, boala creată genetic de dr Nekhorvich, trebuie oprită. Ethan Hunt, alături de echipa sa formată din: expertul în computer Luther Stickell, pilotul Billy Baird și frumoasa hoață Nyah, trebuie să recupereze toate probele ce conțin substanța care ar putea infecta întreaga populație a globului.

În plus, el trebuie să se lupte și cu o bandă de teoriști condusă de fostul agent IMF, Sean Ambrose. Acesta l-a înlocuit pe Ethan în două misiuni care au avut succes, dar de această dată… După cum spunea și comandantul misiunilor IMF, Swanbeck, dacă era o misiune grea, era floare la ureche pentru Ethan. Dar aceasta e o MISIUNE IMPOSIBILĂ.

Bonus: Porumbelul alb (trade-mark în toate filmele lui John Woo) din secvența "Run That Bastard Down".

Buget: 125 mil. $.

Incasari mondiale: 546 mil. $ 

Mission: Impossible 3 (2006, r. J.J. Abrams)

Ethan Hunt nu mai e un agent activ IMF (Forţa Misiunilor Imposibile). La petrecerea de logodnă, Ethan primeşte un telefon de la IMF. John Musgrave îi spune că protejata sa, Lindsey Elizabeth Farris, pe care a antrenat-o şi de care s-a apropiat foarte mult, a fost luat ostatic de către Owen Davian, unul dintre cei mai mari contrabandişti ai lumii.

Cu echipa formată din Declan Gormley, Zhen Lei şi vechiul său partener, Luther Stickell, Ethan se hotărăşte să plece în misiune să salveze agenta. Dar… Aceasta moare în braţele sale în urma exploziei unui microcip implantat în cap (nitroglicerină).

E prima dată când facem cunoştinţă cu Benji, de la tehnic. Acesta descoperă că Davian va ajunge la Roma peste 2 zile, la un eveniment social, la Vatican. Totul e legat de piciorul Iepurelui (o aluzie se face şi în Naţiunea secretă). Din punctul de vedere al lui Benji, acest picior e un „Anti-Dumnezeu”, un fel de mutator accelerat, un fel de putere nimicitoare care ar distruge totul în cale: clădiri, parcuri, străzi, oameni.

Chiar dacă nu mai e agent activ, Ethan se hotărăşte să-l prindă pe criminal. Dar totul se complică în momentul în care Owen Davian îl amenință pe Ethan: „Ai soție, prietenă? Știi ce o să fac? Am s-o găsesc, oricine ar fi. Am s-o găsesc și am să-i fac rău. Am s-o fac să sângereze, să plângă și să-ți strige numele. Și n-o să poți face nimic. Știi de ce? Că o să fii aproape mort. Apoi am să te omor în fața ei.”

Bonus: Philip Seymour Hoffman, magistral în rolul personajului negativ Owen Davian. „The Rabbit's Foot... where is it?”

Buget: 150 mil. $.

Incasari mondiale: 398 mil. $ 

Mission: Impossible – Ghost Protocol / Misiune: Imposibila - Ghost Protocol (2011, r. Brad Bird)

Acțiunea începe cu o misiune nereușită în Budapesta, în care agentul Trevor Hanaway este ucis de asasinul Sabine Moreau și îi sunt furate codurile de lansare ale unei rachete nucleare. După această misiune Ethan Hunt este scos din închisoare de agentul Carter și geniul în computere, care acum este agent de teren Benji.

Povestea se învârte în jurul unei neînțelegeri: Kremlinul sare în aer și SUA se face direct răspunzătoare, pentru acest atac. Mai exact echipa IMF. Acuzat de acest atac terorist, agentul operativ IMF Ethan Hunt este dezactivat şi renegat, împreună cu restul agenţiei, iar președintele instaurează “protocolul fantomă”. Lăsat fără resurse şi fără acoperire, Ethan trebuie să găsească o cale să reabiliteze renumele departamentului şi să prevină un alt atac. Misiunea echipei lui Ethan (în caz că o acceptă) este să ducă la îndeplinire sarcina, recupereze codurilor de lansare și să reabiliteze renumele departamentului. În caz că misiunea va eșua există posibilitatea de a începe al treilea război mondial. Echipa lui Ethan este ajutată de William Brandt un analist al secretarului IMF.

Ceea ce este de lăudat este că nimic nu iese conform planului. Toată tehnologia de ultimă oră nu-i mai ajută, fie se strică, fie nu poate fi folosită. De aceea mi-a și plăcut cel mai mult această ultimă parte pentru că nu am bănuit nimic din ceea ce se va întâmpla. Când totul pare clar, ceva se defectează și trebuie schimbat planul.

Bonus: Spectaculoasa escaladare a Turnului Burj Khalifa. "Benji: [explicându-i lui Ethan cum se folosesc mănușile: Easy way to remember: Blue is glue. / Ethan: And when it's red? / Benji: Dead."

Buget: 145 mil. $.

Incasari mondiale: 695 mil. $ 

Mission: Impossible – Rogue Nation / Misiune: Imposibila - Natiunea secreta (2015, r. Christopher McQuarrie)

Vine un moment în viaţa unui agent secret când acesta rămâne singur împotriva tuturor. Este şi cazul lui Ethan Hunt, care, după ce este prins în capcană de către un antagonist misterios, află că The Impossible Mission Force (pe scurt, IMF) a fost scoasă din legalitate şi asimilată CIA-ului, organizaţie condusă de Alan Hunley.

Acesta iniţiază o adevărată vânătoare de vrăjitoare, considerându-l pe Hunt direct răspunzător de toate belele provocate de misiunile IMF.

Dar problemele de „acasă” pălesc în faţa ameninţării Sindicatului, o organizaţie teroristă ultra-secretă, a cărei îndemânare în a-i dejuca planurile lui Hunt pare aproape supranaturală. Va reuşi eroul să-i vină de hac în condiţiile în care nu are acces la resurse financiare şi tehnologie?

Bonus: secvența subacvatică.

Buget: 150 mil. $.

Incasari mondiale: 683 mil. $ 

Mission: Impossible - Fallout / Misiune: Imposibila - Declinul (2018, r. Christopher McQuarrie)

Cele mai bune intenții ți se întorc de multe ori împotrivă. Trecutul lui Ethan a revenit să-l bântuie, fiind rezultatul tuturor intențiilor sale bune. Când o misiune IMF se termină prost, lumea se confruntă cu consecințele acesteia.

În timp ce Ethan Hunt încearcă să îndeplinească misiunea, CIA începe să pună la îndoială intențiile și motivele sale. Echipa FMI se află într-o cursă contra timp, vânată de asasini, în timp ce încearcă să prevină o catastrofă globală. 

Bonus: Este pentru prima dată când un regizor se ocupa de două filme ale acestei serii (Christopher McQuarrie).

Buget: nedeclarat.

Încasări mondiale: lansarea 25 iulie 2018 în SUA, 3 august 2018 în România. 

În caz că nu le-aţi vizionat, poate vă fac poftă cu un top 10 ale celor mai tari cascadorii!

Sfatul meu e să vedeţi/revedeţi să aflaţi/vă reamintiţi cine e Solomon Lane.

După cum spuneam al 6-lea film al seriei Mission: Impossible – Fallout se va lansa pe 3 august în cinematografe și va fi primul film din serie care va rula în format 3D. Un film Paramount, distribuit de Ro Image 2000.