Din 27 iulie 2018 putem vedea la cinema animația Disney / Pixar Incredibilii 2 / The Incredibles 2 - continuarea aventurilor familiei de super-eroi Parr.

Animaţia The Incredibles a fost unul din succesele majore ale anului 2004, cu încasări de 633 de milioane de dolari internaţional şi 2 Premii Oscar pentru: Cel mai bun film de animație și Cel mai bun mixaj sonor.

Iată că la 14 ani după primul film, regizorul Brad Bird se întoarce la cârma sequel-ului. Am vizionat această continuare în 3D la T-IMAX și pot spune că a fost o experiență deosebită. Ca de obicei, cum ne-a obișnuit Disney, înaintea filmului puteți vedea un scurt metraj. De data aceasta este povestea unei gogoși pe nume Bao. Durata acestuia este de 8 minute.

Revenind la Incredibles 2, acţiunea din acesta are loc la câteva săptămâni după aventurile din filmul original, când supereroii încă sunt în afara legii.

Primul film al seriei se termină cum familia Parr duce din nou o viață normală. Totuși, după ce iau parte la o cursă a lui Dash, ei au de-a face cu apariția unui nou răufăcător numit Subminatorul. Ei își pun măștile de erou, gata să înfrunte noua amenințare.

Când magnatul Winston Deavor (voce Bob Odenkirk) se oferă să finanţeze o campanie de imagine care ar putea reabilita supereroii, Robert Parr (voce Craig T. Nelson) este convins că el ar trebui să fie starul acesteia. Dar şoc şi groază: Deavor şi sora lui Evelyn (voce Catherine Keener) o preferă pe Helen Parr (voce Holly Hunter), iar Robert trebuie să se resemneze să aibă grijă de copii.

E mai greu decât pare să ai grijă de casă și de copii, oricât ai fi de super-erou. Violet (voce Sarah Vowell) îl ajută cum poate, în timp ce Dash (voce Huck Milner) și Jack-Jack (voce Eli Fucile) îi dau mari bătăi de cap, ba cu temele la matematică, ba cu descoperirea super-puterilor care duce la tot felul de năzbâtii.

Bob nu e un tată rău, dar e destul de greu să îi faci față unui bebe care, atunci când se înfurie (și bebelușii se înfurie des), izbucnește în flăcări. Doar că nu are ce face, pentru că Helen trebuie să înfrunte un misterios antagonist care poate subjuga oamenii cu ajutorul unui semnal hipnotizant și nu se poate ocupa de creșterea copiilor.

Aventura lui Helen este plină de provocări pentru că acest răufăcător e diferit și poate manipula oamenii de la distanță, iar Helen e singura care îl poate opri și poate restabili echilibrul, iar dacă ea dă greș, misiunea ei de a îi readuce pe Incredibili nu poate reuși.

Incredibilii sunt ilegali, iar ca să le schimbe statutul, Helen trebuie să schimbe legea. Însă, ca să schimbe legea, nu are altă soluție decât să o încalce. Iar pentru a-și salva familia, trebuie să o părăsească.

Provocările casnice ale Robert sunt o continuă sursă de umor. El e cel care se dă peste cap pentru a crea un mediu sigur şi încurajator pentru dezvoltarea copiilor. Acest lucru încarcă să facă și părinții noștri, așa că și eu sunt niște adevărați super-eroi.

Eu vă recomand să vizionați varianta subtitrată pentru că e incomparabil de diferită față de cea dublată. Dar problema e că părinții din ziua de azi sunt prea comozi și nu le mai citesc celor mici. Preferă să vizioneze varianta dublată pentru a nu fi nevoiți să depună „efort” pentru cei mici.

Fiecare părinte, adolescent se va regăsi într-unul dintre personaje:

1. Tații se vor regăsi în dl Incredibil. Acesta acceptă responsabilitatea de a avea grijă de copii, dar pentru el devine un calvar când trebuie să-i explice probleme de matematică lui Dash. Să nu vorbim că Violet se îndrăgostește, iar lui Jack-Jack i se manifestă puterile. Întrebarea e: Se va obișnui dl Incredibil cu rolul de tată casnic, sau va avea nevoie de ajutorul prietenului său Lucius Best (voce Samuel L. Jackson)?

2. Mamele se vor regăsi în Femeia-elastic care o are motocicletă elastic. Protectivă, înțelegătoare, iubitoare, multitasking, neînfricată, Elastic Girl se întinde, se răsucește, se dă peste cap pentru toți cei dragi și pentru cauzele în care crede. Își pune toată energia, puterea și inteligența în misiunile de zi cu zi și reușește în mod incredibil să facă trecerea de la mama super-grijulie la eroina plină de curaj și invers. Are o dorință înnăscută de a-i salva pe ceilalți, chiar și-atunci când urgența unui apel este legată de ceva pierdut prin casă.

3. Adolescenții / copiii vor trăi aventurile alături de Violet, Dash și Jack-Jack. Violet e adolescenta introvertită, inteligentă și cu o inimă mare, e prinsă între copilărie și maturitate, între încredere de sine și insecuritate, între un sarcasm amuzant de tranșant și ocrotirea celor dragi. Puterile ei reflectă dorințele ocazionale ale adolescentului de azi de a se proteja, de a bloca lumea și de a evita supravegherea îndeaproape. Când are nevoie de spațiu personal, Violet are toate atuurile să și-l creeze. Dash e fratele mijlociu care trebuie să aibe grijă de piciul familiei și mai trebuie să se descurce și cu temele de la școală. Dash nu vrea decât să-și arate abilitățile speciale în confruntarea cu cei răi și nu înțelege de ce trebuie să-și păstreze secretul super-puterii. Mezinul familiei, Jack-Jack, nu are niciun fel de griji. Își folosește super puterile și îi sperie pe toți.

Cum vor putea face față super eroii în fața unui răufăcător genial și, evident, malefic și, extrem de periculos care poate manipula oamenii de la distanță, indiferent că sunt eroi sau nu,prin hipnotizare?

Cum va face față Helen de una singură când în mijlocul unei bătălii pe viață și pe moarte cu răufăcătorii poate primi un telefon de acasă de la Dash care nu își găsește pantofii?

Sau Violet poate apela la invizibilitate atunci când se simte umilită la școală? Chiar dacă sunt super eroi, familia Parr sunt și ei oameni ca noi, care trebuie să înfrunte problemele de zi cu zi.

The Incredibles 2 a obținut, internațional, din vânzarea biletelor, 1 miliard de dolari, față de cele 633 milioane la care a ajuns primul film. Nici nu e de mirare, fiind unul dintre cele mai cerute sequeluri ale Disney/Pixar din toate timpurile. Am putea spune în cuvintele Ednei Mode din film (care apropo are vocea regizorului - Brad Bird): „It's been too long dahlings”.

The Incredibles 2 a avut un debut de 182 de milioane de dolari în box office-ul nord-american în weekend-ul lansării. Să nu vă mirați dacă și această animație va câștiga premiul Oscar pentru cea mai bună animație. Nu cred că va avea rival la Oscaruri, fiind cea mai bună și cea mai așteptată animație a anului. 

Animația este disponibilă în România atât în varianta dublată cât și subtitrată. Un film distribuit de Forum Film.